Amning_BW_45
Amning_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Mjölkstockning

Mjölkstockning innebär att bröstmjölken stockar sig eller täpper till någon eller några av mjölkgångarna, det här gör att mjölken inte kan komma ut och det uppstår en inflammatorisk reaktion i bröstet. Symtomen kommer ofta på ena bröstet och kan komma plötsligt. Symtomen är framför allt smärta och rodnad i bröstet men kan även innebära feber och sjukdomskänsla.

Symtom på mjölkstockning

Smärtsam amning

Smärta i bröstet

Feber

Rodnad på bröstet

Sjukdomskänsla

När ska du söka hjälp?

En mjölkstockning är lättast att behandla tidigt så om du upplever symtom så som smärta eller rodnad, tveka inte att söka vård hos oss för rådgivning.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om mjölkstockning

Vad är skillnaden på mjölkstas och mjölkstockning?

Mjölkstas är ett naturligt fysiologiskt tillstånd som uppkommer i brösten, till exempel när den mogna mjölken rinner till vilket vanligtvis sker någon gång runt dygn 3-5 efter födseln Det beror på att brösten ställer om till att amma och cirkulationen ökar och att mängden vävnadsvätska i brösten ökar, så som lymfvätska till exempel. Symtom som svullnad och spända bröst går oftast över efter ett par dygn. Mjölkstas är allts inte mjölkstockning, vid mjölkstockning har en eller flera mjölkgångar täppts till och en inflammatorisk reaktion uppstår, då kan man även få feber och rodnade bröst.

Kan mjölkstockning gå över av sig själv?

Ja i vissa fall kan mjölkstockning gå över av sig själv men om dina besvär förvärras eller om du har flera symtom kan du behöva söka vård.

Vad kan man göra själv åt mjölkstockning?

Det finns en del saker som är bra att tänka på om du drabbats av mjölkstockning, å ena sidan är det viktigt att tömma bröstet på mjölk för att lindra symtom och förhindra att du får värre symtom. Å andra sidan är det viktigt att inte stimulera brösten så att ett överflöd av bröstmjölk produceras, då riskerar det att stocka sig ytterligare. Först och främst, amma ditt barn på barnets signaler om du sedan behöver tömma bröstet ytterligare gör det gärna med hjälp av värme och lätt tryck i tex duschen. Eller så kan du använda dig av Cottermans grepp där du genom mottryck runt bröstvårtan lättar på trycket genom att placera fingertopparna runt bröstvårtan och ett tryck appliceras rakt inåt i bröstvävnaden mot ryggraden i cirka en minut.

Det är också bra råd att undvika byglar eller tighta underkläder som kan skapa ett tryck på stockningen samt att hålla sig undan kyla eller drag vilket kan orsaka eller förvärra en mjölkstockning.

Kan mjölkstockning vara farligt?

Om mjölkstockning inte går över eller om den lämnas obehandlad finns en risk att det uppstår en infektion i bröstet eller att det bildas så kallade abscesser eller bröstböld. Om symtomen på mjölkstockningen blir värre och febern ökar är det alltså viktigt att du söker vård och får behandling.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen