Vanliga frågor

Här har vi har samlat alla vanliga frågor om EsterCare. Hittar du inte svar på din fråga? Maila oss gärna till support@estercare.com.

Illustration of three women

Om EsterCare-appen

Hur loggar jag in i EsterCare-appen?

Logga in genom att:

Ladda ner vår app EsterCare på din mobila enhet genom antingen AppStore, som kräver iOS, eller Google Play, som kräver Android.

Klicka på Logga in, och identifiera dig med ditt Mobila BankID.

Är det första gången du använder EsterCare-appen behöver du registrera dig som användare genom att ange telefonnummer och e-postadress samt klicka på "Jag accepterar användarvillkoren". För att kunna använda appen måste du använda ditt egna Mobila BankId. Det går inte att boka ett vårdmöte för en annan person då vi kräver att du som patient kan legitimera dig med säker identifiering.

Vilka typer av besvär kan EsterCare hjälpa mig med?

Vi erbjuder hjälp med kvinnovårdrelaterade besvär. Exempelvis kring mens, klimakteriet, PMS, infektion & könssjukdomar, preventivmedel, hjälp att förnya recept, graviditet, efter förlossning & sköldkörtelproblem. 

Vad händer om ni inte kan hjälpa mig?

I vår app listar vi enbart besvär vi kan hjälpa till med digitalt, du kommer inte kunna boka ett vårdmöte om vi inte tror att vi kan ge dig råd, vård eller behandling. Om vi behöver kan vi remittera dig till fysisk gynmottagning eller annat lämpligt nästa steg.

Kan jag kontakta EsterCare för någon annans räkning, exempelvis mitt barn?

Tyvärr kan du inte det just nu. Vi jobbar på en lösning så en vårdnadshavare kan boka ett besök för barn mellan 0-17 år. 

Har ni några fysiska mottagningar?

Vi har inga fysiska mottagningar i dagsläget. Behövs en fysisk undersökning så hänvisar vi till de fysiska mottagningar som finns i ditt område. 

Illustration of a doctor wearing a stethoscope

Vårdmötet

Jag är under 18, kan jag söka vård hos er?

Ja, om du har ett eget personligt BankID. I dagsläget kan du söka vård hos oss om du är under 18 år och kan logga in via BankID i vår mobil-app. Kontakta din bank för att få reda på mer om villkoren för ansökan om BankID.

Hur avbokar/ombokar jag ett besök?

För att avboka ett besök, logga in i appen och gå in på “Profil”-sidan. Där ser du en lista över dina kommande bokningar. Klicka på den du vill avboka eller omboka och du får upp en detaljvy över bokningen. Längst ner på sidan hittar du en knapp “Avboka/Omboka”.

Hur långt är ett vårdmöte?

Bokar du ett vårdmöte via “Boka möte” i appen så är den generella mötestiden upp till 15 minuter, precis som på en fysisk vårdmottagning. Bokar du via Utredningar så anger vi hur långt vårdmötet är under respektive paket. 

Kan jag välja vem som ska ta emot mig?

Ja, när du väljer mötestid i kalendervyn under “Boka möte” i appen så ser du också vem den mottagande vårdspecialisten är. 

Får jag ha samma vårdkontakt?

Ja, du kan välja att ha samma vårdkontakt, i den mån det är möjligt. Observera dock att du ofta kan få tid snabbare om du är flexibel med vilken vårdspecialist du kan träffa.

Illustration preventivmedel vit

Vanliga frågor om preventivmedel

Vilka sorters preventivmedel kan ni hjälpa mig med?

Våra barnmorskor kan hjälpa till med att skriva ut de flesta preventivmedel, såsom p-piller, minipiller, p-ring, p-plåster, p-stav, p-spruta och hormonspiral. 

Kan jag få hjälp med preventivmedel även om jag inte vet vad jag vill ha?

Självklart! Tillsammans med en barnmorska går ni igenom din historik och dina behov. Ni kan diskutera olika uppsidor och risker med olika preventivmedel. Barnmorskan skriver sedan recept på preventivmedlet ni kommit överens om och som du kan hämta ut på närmsta apotek.

Behöver jag betala för mitt preventivmedel?

Sedan den 1 januari 2017 är preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen kostnadsfria för alla som ännu inte fyllt 21 år. Detta gäller de flesta preventivmedel.

När det gäller eventuell ungdomsrabatt även för personer som fyllt 21 år, har Sveriges 21 landsting egna, individuella regler. Vi har ingen möjlighet att hantera alla dessa lokala regler.

hormoner illustration transparent

Remiss & prover

Skriver ni ut recept?

Vi kan både skriva ut nya recept och förnya ett recept du redan har. (Vi förskriver inte insomningstabletter eller beroendeframkallande läkemedel så som tex starka smärtlindrande tabletter eller ångestdämpande läkemedel.)

Hur gör jag om jag behöver ta blodprover?

Om blodprovstagning är inkluderat i ett Utredningar så kommer vår sjuksköterska kontakta dig och boka in detta.

Ordineras blodprovstagning i ett läkarbesök hjälper din läkare dig att hitta en provtagningsenhet.

Hur gör jag om jag behöver mäta mitt blodtryck?

Det går bra att mäta blodtrycket hemma om du har tillgång till en blodtrycksmätare. Annars kan du göra det hos din vårdcentral eller på närmaste apotek som erbjuder det. 

Skriver ni remisser?

Ja, när det är nödvändigt.

kejsarsnitt illustration transparent

Patient- & datasäkerhet

Hur avslutar jag mitt konto på EsterCare?

Logga in i appen och gå in på “Profil”-sidan. Klicka på "Mina uppgifter" och sedan “Ta bort mitt konto och radera all data”.  

Notera dock att radering gäller inte patientjournalen som bevaras i minst 10 år i enlighet med Patientdatalagen. Om en patient vill begära journalförstöring kan man vända sig till IVO. Patienten har rätt till en s.k. anteckning i patientjournalen enligt PDL.

Radering gäller heller inte de uppgifter som krävs för bokföring som bevaras i minst 7 år i enlighet med Bokföringslagen.

Kan jag använda någon annans BankID för att söka vård hos er?

Nej, du kan inte använda någon annans BankID. Det är en personlig id-handling och ska endast användas av personen vårdbesöket gäller. Du behöver alltså logga in med ditt egna BankID på en mobil enhet för att vi ska kunna hjälpa dig.

Hur hanteras min journal på EsterCare?

EsterCare är skyldiga att följa samma regler som alla andra aktörer inom vården. Din patientjournal skyddas därför av sträng sekretess. Detta innebär att endast vårdpersonal som du har kontakt med, eller av annan anledning behöver uppgifterna för att kunna utföra sitt arbete inom vården, tillåts läsa din journal. 

Kan jag få tillgång till min journal?

Ja. Enligt patientdatalagen har du rätt att få ett utdrag av din journal vid begäran. Vi arbetar på en automatiserad lösning för att göra det enklare för dig. Tills vidare kan du kontakta oss antingen via appen eller på support@estercare.com så hjälper vi dig vidare.

Hur behandlar ni personuppgifter?

Information kring mötesbokningar behandlas under sträng sekretess i enlighet med personuppgiftslagen och patientdatalagen. Videomöten spelas inte in och dokumenteras därför inte utöver vårdspecialistens anteckningar i din journal, precis som vid ett fysiskt läkarbesök. Vill du läsa mer om hur dina personuppgifter behandlas hänvisar vi till användarvillkoren.

vulva illustration transparent

Kostnad & betalning

Hur mycket kostar ett besök?

För våra digitala vårdmöten är patientavgiften 100 kr. Om du har ett frikort gäller detta.

Priserna för våra Utredningar varierar beroende på vilken du väljer, se mer information under respektive paket. Våra utredningar bekostas privat och frikort gäller inte.

Gäller mitt högkostnadsskydd för besök hos EsterCare?

Ja, skulle ditt besök resultera i en patientavgift gäller ditt högkostnadsskydd.

När och hur får jag min faktura?

Din faktura skickas ut inom tre arbetsdagar efter ditt vårdmöte, till den mailadress du angav när du bokade mötet. Du har 30 dagar på dig att betala.

Hur betalar jag min faktura?

När du fått fakturan i din mail öppnar du fakturalänken och kommer till vår betalningspartner Billogram. Där kan du välja betalmedel: Swish, direkt banköverföring eller Autogiro. Ifall du väljer direkt banköverföring kan det ta 1-2 dagar för din bank att slutföra transaktionen och vi ser inbetalningen på vårt konto.

Hur får jag ett kvitto på mitt besök?

På samma länk där du betalade fakturan kan du se en översikt och en specifikation för din betalning.

Vad händer om jag inte betalat min faktura i tid?

Om du inte betalar din faktura inom 30 dagar tar vi ut en påminnelseavgift på 15 kr. Ifall du dröjer ytterligare 30 dagar med din betalning kan vi komma att ta ut en dröjsmålsränta.

Support

Jag kan inte ladda ner EsterCare-appen

EsterCare-appen finns tillgänglig att ladda ner från Apple App Store och från Google Play Store. Appen finns endast att ladda ner på den svenska marknaden, vilket betyder att du måste ha svenska inställt i din app-butik för att kunna ladda ner appen. Appen finns endast tillgänglig på mobila enheter, inte på surfplattor, bärbara eller stationära datorer. Om EsterCare-appen inte syns när du söker i din app-butik beror det troligtvis på något av ovanstående. Om inte - kontakta support@estercare.com

Jag har problem att logga in med BankID i appen

Börja med att kontrollera att du har den senaste versionen av EsterCare-appen från din app-butik där du laddade ner den. Kontrollera att ditt BankID-certifikat är giltigt - kan du logga in i andra appar med BankID? Kontrollera även att du har BankID-appen installerad på samma enhet som EsterCare-appen? Vi stödjer tyvärr inte inloggning med BankID från annan enhet för tillfället. Har du hemlig identitet? Vi stödjer tyvärr inte inloggning med BankID för vissa typer av hemlig identitet. Kontakta support@estercare.com om du fortfarande inte lyckas logga in.

Jag har problem att ansluta till mitt vårdmöte

När du loggar in i appen senare än 5 minuter innan ditt möte startar ska du få upp en skärm med vårt digitala väntrum. Där finns en stor grön knapp med texten "Anslut till mötet". Om du inte kan ansluta - kontrollera att du har den senaste app-versionen installerad från din app-butik. Du kan även testa att logga ut från profil-sidan och logga in igen. Kontrollera även att du har svensk tids-zon inställd på din telefon, det krävs för att kunna ansluta. Ifall du inte ansluter till ditt vårdmöte vid utsatt tid så ringer läkaren upp dig på ditt mobil-nummer. Hör gärna av dig till supporten vid anslutningsproblem - support@estercare.com.

Jag har andra tekniska problem, vem kan jag kontakta?

Kontrollera att du har den senaste versionen av EsterCare-appen från din AppStore. Du kan även testa att logga ut ur appen på profilsidan, samt stänga appen och öppna den igen. Ifall problemet kvarstår, kontakta vår kundtjänst på support@estercare.com.