Amning_BW_45
Amning_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Såriga bröstvårtor

När amningen först kommer igång är det vanligt att det bildas små sugblåsor, dessa går oftast över av sig själv men ibland kan de utvecklas till sår eller sprickor. Det beror oftast på att barnets tag eller läge behöver justeras något.

Om man får sår eller sprickor på bröstvårtan är det ofta väldigt smärtsamt att amma och man är då i behov av vård och amningsrådgivning.

Hur kan en barnmorska på EsterCare hjälpa dig?

Om du upplever att amningen är smärtsam eller att du har synliga sår, blåsor eller sprickor kan vi hjälpa dig med en amningsrådgivning och en amningsobservation. Vi kan även ge dig rådgivning när det kommer till sårläkning och avlastning av bröstvårtan.

Mycket av det en amningsrådgivning går ut på ska ske så kallat "hands-off" och den typen av rådgivning lämpar sig bra för digital vård.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om såriga bröstvårtor

Varför får man sår på bröstvårtorna?

Små sår eller sprickor på bröstvårtorna är en relativt vanlig amningskomplikation och det kan ha olika orsaker. Det vanligaste är att barnets tag om vårtan inte är tillräckligt stort eller att barnets läge i famnen behöver justeras. Det kan också, även om det är mer ovanligt, bero på barnets anatomi i munnen, till exempel ett kort tungband eller hög gom.

Vad kan man göra åt sår på bröstvårtorna?

Först och främst är det viktigt att ta reda på varför man får sår eller sprickor på bröstvårtan och justera barnets läge eller tag om det behövs. Det kan man göra vid en amningsrådgivning med en barnmorska. För att behandla själva sårbildningen är det bra att lufta bröstvårtan, det kan hjälpa att smörja med bröstmjölk och ha en god handhygien för att inte bakterier ska ta sig in i såren och orsaka infektion. Det kan även hjälpa att använda skydd för bröstvårtan, så kallade amningsnappar.

Kan man smörja bröstvårtan och amma?

Det finns recetfria salvor innehållande lanolin på apoteket som kan användas på såriga bröstvårtor. Lanolin hjälper sår att läka och har även en mjukgörande effekt. De anses säkra för både mor och barn att använda under amning.

Kan jag amma med såriga bröstvårtor?

Det är inte farligt för barnet att amma på en bröstvårta som är sårig men det kan vara väldigt smärtsamt för dig som mamma och ibland kan man behöva pausa amning för att avlasta och låta såret läka. Då kan du istället handmjölka eller pumpa och ge barnet bröstmjölk på det sättet. Om barnet skulle få i sig blod eller sårvätska kan det bli illamående och kräkas, det kan vara obehagligt men är inte farligt.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen