Amning_BW_45
Amning_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Svampinfektion vid amning

Svamp finns naturligt på vår hud och vår slemhinna men ibland får den fäste och orsakar en infektion. Det kan ske på många ställen i och på vår kropp. När det sker under en amning är det inte ovanligt att smittar mellan mor och barn, det är därför viktigt att man behandlar båda två för att undvika upprepad smitta. Tecken på att man drabbats av en svampinfektion är att amningen gör ont eller svider, att barnet verkar ha ont i munnen och inte vill ta bröstet. Ibland kan man se en vit beläggning på barnets tunga som kallas "torsk", det är ett av symtomen på svampinfektion hos barn.

Symtom på svamp vid amning

Smärta eller sveda vid amning

Vit beläggning på barnets tunga

Klåda på bröstvårtan

Röd irriterad vårtgård

Hur kan en barnmorska på EsterCare hjälpa mig?

En svampinfektion är ofta smärtsam och kräver ofta behandling. Behandlingen kan bestå av egenvård eller läkemedel. Vi kan hjälpa till med både rådgivning och behandling av svamp, för både dig och ditt barn.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om svamp vid amning

Kan jag smitta mitt barn om jag har svampinfektion på bröstet?

Svampinfektion kan smitta mellan mor och barn, det är därför viktigt att man behandlar både mor och barn vid konstaterad svampinfektion. Du får alltså recept på läkemedel till er båda.

Vad är torsk?

När barn får svampinfektion i munnen är ett av tecknen på detta en vit beläggning på tungan eller vita fläckar i munnen, det kallas ibland torsk och är alltså en svampinfektion.

Kan svampinfektion gå över av sig själv?

Svampinfektion i bröstet vid amning kan gå över av sig själv om den är lindring, då brukar råden vara att lufta brösten, tvätta med tvål och vatten samt att tänka på god handhygien. Men om du har svåra eller mer uttalade besvär kan du vara i behov av behandling.

Hur behandlas svampinfektion?

Om en läkare eller barnmorska konstaterat att du har svampinfektion utanpå bröstet finns det receptfri salva att använda som du smörjer utanpå bröstet. Om du har en svampinfektion inne i bröstet behöver du ett annat läkemedel som en läkare skriver ut till dig på recept. Kom ihåg att även ditt barn behöver behandling så att inte svampen smittar mellan er.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen