Kvinna med binda_BW_45
Kvinna med binda_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Avslag efter födsel

Avslag är den blödning och flytning som kommer ut vaginalt efter en graviditet och födsel. Avslaget består av blod, sårvätska och rester från graviditeten. I början blöder man en färsk blödning som kommer från sårytan i livmodern där moderkakan suttit, när detta läker kommer avslaget att förändras och mörkna. Om du anstränger dig kan det komma en färsk blödning igen efter att den första blödningen slutat, det är ett tecken på att du behöver ta det lite lugnare och minska på fysisk ansträngning.

Mot slutet blir avslaget en vit/gulaktig flytning. Avslag brukar hålla på ungefär 6-8 veckor.

Hur kan EsterCare hjälpa dig?

EsterCares barnmorskor kan hjälpa dig genom att förklara den normala återhämtningsprocessen och blödningsmönstret efter en förlossning så att du vet om du behöver söka annan vård. Våra barnmorskor har arbetat både på förlossning, BB och barnmorskemottagning så de har lång erfarenhet av att ge råd och svara på frågor under tiden efter man har fött barn.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om blödning efter födsel

Hur länge blöder man efter en födsel?

Efter en födsel blöder man färskt blod i några dagar till ungefär en vecka, efter det övergår avslaget till att bli mörkare, brunare för att sedan bli ljusare och mer som en riklig flytning. Avslaget brukar hålla på i ungefär 6-8 veckor.

Vad är avslag?

Avslag är den blödning som kommer vaginalt efter en födsel, avslaget består av blod, levrat blod, rester och vävnader från graviditeten. Första tiden är avslaget består avslaget mest av blod som kommer från den yta i livmodern där moderkakan har suttit, när det såret läker förändras avslaget och blir mörkare, brunaktig och till slut med som sårvätska.

Hur ska avslag lukta?

Avslaget luktar ofta som en blödning eller mens och kan ibland lukta ganska starkt. Om det plötsligt börjar luktar starkt illa eller ändrar lukt kan det bero på en infektion, då får du ofta feber och smärta över magen samtidigt.

Hur mycket avslag är normalt?

Till en början blöder man som en kraftig mens och blödningen eller avslaget ska successivt minska. Den ska inte öka i mängd, då bör du kontakta den klinik där du fött barn. Däremot kan det komma en större mängd efter att ha suttit eller legat ned en längre stund.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen