Vänner som cyklar_BW_45
Vänner som cyklar_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

PCOS

PCOS, polycystisk ovarialsyndrom, är en vanlig orsak till mensrubbning som skapar små blåsor på en eller båda äggstockarna. PCOS orsakas av en obalans mellan hormoner från äggstockarna, de tillverkar då för mycket av könshormonet testosteron. Man uppskattar att så många som var tionde kvinna i fertil ålder har PCOS.

Symtom vid PCOS

Utebliven mens

Oregelbunden mens

Akne

Ökad behåring på kroppen

Infertilitet

Viktuppgång

Nedstämd

Minskad sexlust

När ska du söka hjälp?

Kvinnor som har PCOS kan ha gått med sina symtom en tid utan att veta vad de beror på men som regel gäller att om du har mens färre än fyra gånger per år, upplever en ökad behåring eller om du har svårigheter att bli gravid är det bra att söka vård hos en gynekolog.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om PCOS

Varför får man PCOS?

Det är inte helt klarlagt varför man får PCOS. Man har sett en viss ärftlighet, men också att livsstilsfaktorer kan bidra med ökad risk att utveckla PCOS vid övervikt. 

Vad är skillanden på PCO & PCOS?

Om man vid vaginalt ultraljud av äggstockarna ser ett visst utseende med många små cystor så kallar man det polycystiska ovarier, PCO. Vid PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, ses den här typen av äggstockar tillsammans med en menstruationsrubbning, ökad behåring eller akne.

Hur kan man behandla PCOS?

Det finns dessvärre ingen behandling som botar PCOS men att tillsätta östrogen, kvinnligt könshormon, kan göra så att balansen mellan hormonerna blir bättre och symtomen lindras. Om man önskar att bli gravid kan man behöva stimulera till ägglossning för att veta när man har möjlighet att bli gravid.

Kan PCOS påverka fertiliteten?

I och med att man har väldigt gles, oregelbunden eller helt utebliven ägglossning när man har PCOS kan det vara svårt att bli gravid. Just för att man sällan har ägglossning eller inte vet när den kommer. Du kan få hjälp att stimulera ägglossning och ibland behöver man göra IVF.

Men i snitt får kvinnor med PCOS lika många barn som kvinnor utan PCOS. Mycket tyder på att man är fertil än högre upp i åldern om man har PCOS. Har du redan konstaterat PCOS behöver du inte vänta ett år innan du vänder dig till en gynekolog eller fertilitetsklinik för att få hjälp att bli gravid genom fertilitetsutredning.

Är PCOS ärftligt?

Man har sett en viss ärftlighet vid PCOS, risken att utveckla PCOS ökar om man har en mamma eller syster med sjukdomen. Det är inte den enda faktorn dock, du kan drabbas även om ingen i din familj har det och du behöver inte få det bara för att din mamma eller syster har det.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen