Kvinna med binda_BW_45
Kvinna med binda_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Oregelbunden mens

Det finns stora variationer i hur en menstruationscykel ser ut och ändå definieras som regelbunden eller normal. En normal cykel kan vara allt mellan 21-35 dagar lång och mensen kan komma 3 dagar före eller efter beräknad datum och fortfarande definieras som regelbunden. När mensen inte kommer regelbundet kan det ha flera olika anledningar, det kan bero på stress, sjukdom, läkemedel eller någon annan typ av hormonell rubbning.

Orsaker till oregelbunden mens

PCOS

Sköldkörtelproblem

Precis fått första mensen

Amning

Klimakteriet

Stress

Överträning

Cystor på äggstockarna

Preventivmedel

När ska du söka hjälp?

Om din mens har varit oregelbunden under 4-6 månader och du besväras eller oroas av det är det bra att kontakta en gynekolog för rådgivning.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor

Vad beror en oregelbunden menscykel på?

En oregelbunden menscykel kan ha olika anledningar. En vanlig anledning är ett tillstånd som heter PCOS. Det gör att hormonproduktionen i äggstockarna är rubbad och kvinnan får ett överskott av testosteron. Detta leder till att ägglossningen rubbas och kan utebli eller vara väldigt oregelbunden. Förutom att påverka ägglossningen kan man uppleva symtom som ökad behåring, akne och övervikt.

Hur blir jag gravid med oregelbunden menscykel?

För att bli gravid behöver man ha en ägglossning samt ha sex i samband med när ägglossningen infaller. Med ägglossningsstimulering finns bra möjligheter till att bli gravid.

Det kan även vara till hjälp att använda sig av så kallade ägglossningstest som kan visa när ägglossning sker.

Hur lång är en normal menscykel?

Man säger ofta att en menscykel är 28 dagar men det finns såklart stora individuella variationer. En menscykel kan variera mellan 21-35 dagar och fortfarande definieras som normal.

Måste jag göra något åt en oregelbunden mens?

Så länge en oregelbunden cykel inte besvärar, oroar dig eller om du försöker bli gravid behöver du inte göra något åt en oregelbunden cykel. Men om du däremot upplever andra symtom eller besvär kopplade till din cykel kan det vara bra att söka vård för att få förståelse för sin kropp och vad som orsakar den oregelbundna cykeln.

Om du har färre än 4 menstruationer per år är det viktigt med en hormonell behandling för att man på sikt inte ska få cellförändringar i livmodern. 

Är oregelbunden mens farligt?

Oregelbunden mens är i sig inte farligt men det kan innebära svårigheter att bli gravid när man önskar det. Om den oregelbundna cykeln beror på ett tillstånd som kallas PCOS kan det innebära att du har andra besvär och då kan det underlätta för ditt välmående att söka vård för det.

Det är viktigt att veta att om man har mindre än 4 menstruationer per år bör man få en hormonell behandling för att man på sikt inte ska få cellförändringar i livmodern. 

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen