Kvinna som sminkar sig_BW_45
Kvinna som sminkar sig_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Skjuta upp mensen

Det kan finnas tillfällen när man önskar slippa sin blödning eller skjuta på sin mens. Det finns olika sätt att göra det beroende på din situation. Antingen kan man göra genom att äta ihop kartor om man står på p-piller eller så kan man få ett läkemedel utskrivet som man tar 3 dagar innan mensen ska börja, tabletterna tas sedan tills man är redo att ha mens (maximalt 10-14 dagar).

Hur kan EsterCare hjälpa dig?

Boka en tid hos en av våra barnmorskor eller gynekologer om du önskar att få rådgivning eller behöver recept.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor

Är det farligt att skjuta på mensen?

Det är inte farligt att skjuta på mensen, varken om du gör det vid ett särskilt tillfälle med hjälp av läkemedel eller om du äter ihop kartor av p-piller och skjuter på mensen på det sättet.

Ska man äta ihop sina p-piller-kartor?

Många kvinnor upplever det som en fördel att slippa blödning medan vissa önskar ha en regelbunden blödning. Om man önskar att vara utan blödning och står på p-piller kan man välja att äta ihop sina kartor. Det är inte farligt att skjuta fram blödningen eller välja att inte blöda.

Hur kan jag skjuta upp mensen?

Man kan skjuta på mensen antingen genom att äta ihop p-piller kartor eller genom att ta ett läkemedel 3 dagar innan förväntad mens, det kräver att man har en regelbunden cykel så att man vet när man förväntar sig att mensen kommer. Om du står på p-piller kan du äta ihop dina kartor genom att äta de tabletter som innehåller hormon och sedan börja direkt på en ny karta, utan uppehåll. När du vill ha en blödning eller om du får en röd, färsk blödning tar du ett uppehåll på fyra dagar. Sen börjar du om på en ny karta och kan ta dina p-piller så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång.

Går det att stoppa menstruationen när den börjat?

Om mensen väl har börjat kan man inte stoppa den men om man har rikliga blödningar och är i övrigt frisk kan man ta tranexamsyra som finns receptfritt på apoteket. Detta kan minska både blödningsmängden och antal blödningsdagar.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen