Vänner som håller hand_BW_45
Vänner som håller hand_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Dagen efter piller

Det kan finnas olika anledningar till att man behöver ta ett dagen efter piller eller ett akut p-piller. Det kan dels bero på att du haft oskyddat samlag och vill förhindra en graviditet, men det kan också bero på att den preventivmedelsmetoden du använder dig av inte fungerar av någon anledning, till exempel att du glömt att ta ditt p-piller eller att kondomen sprack.

Ett dagen efter piller innehåller ett hormon som skjuter fram ägglossningen, det kan alltså inte avbryta en graviditet om ägget redan blivit befruktat. Det är alltså inte ett abortpiller.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om dagen efter piller

Påverkas mensen av dagen efter piller?

Eftersom att dagen efter piller skjuter upp ägglossningen påverkas också din mens. Det är vanligt att få lite mellanblödningar, att mensen kommer senare eller tidigare efter att man tagit ett dagen efter piller.

Hur funkar dagen efter piller?

Dagen efter piller innehåller ett hormon som gör så att ägglossningen hämmas eller skjuts upp. Om du redan haft ägglossning innan du tar dagen efter piller, fungerar det alltså inte, det avslutar heller inte en graviditet om ägget redan blivit befruktat. Om du skulle blivit gravid och tagit ett dagen efter piller, skadar det inte den pågående graviditeten.

När ska man använda dagen efter piller?

Om man haft oskyddat samlag, inte står på en preventivmedelsmetod och inte önskar bli gravid kan ett dagen efter piller skydda mot detta. Eller om den preventivmedelsmetoden man står upp av någon anledning inte fungerar, det kan handla om att man glömt att ta ett p-piller eller att kondomen sprack.

När kan man ta ett dagen efter piller?

Eftersom dagen efter-piller fungerar genom att hämma eller skjuta upp ägglossning, är det bäst att ta det så snart du kan. Rekommendationen är att ta tabletten inom 72 timmar efter oskyddat sex, vissa dagen efter piller kan tas upp till 120 timmar efter oskyddat samlag men effektiviteten minskar ju längre tid efter samlaget du tar tabletten.

Vad ska man tänka på när man tagit dagen efter piller?

Du kan få huvudvärk, må illa och ha ont i magen efter att tagit dagen efter piller. Du ska också ta ett graviditetstest 3-4 veckor efter att du tagit tabletten för att försäkra dig om att du inte är gravid.

Vissa dagen efter piller påverkar p-pillers effekt så fråga en barnmorska eller gynekolog om råd om du står på p-piller och samtidigt tagit dagen efter piller.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen