Närbild-Familj i badrummet_BW_45
Närbild-Familj i badrummet_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Hormonfria preventivmedel

Det finns olika anledningar till att man önskar ett hormonfritt preventivmedel och man kan då testa lite olika varianter. Kopparspiral, kondom och pessar är några exempel. Man kan även använda sig av säkra perioder eller dagar, alltså de dagar man ej kan bli gravid, då brukar man lära sig tecken på ägglossning och mer om sin cykel. Detta kan man göra genom att mäta sin temperatur och lära sig hur cervix-sekretet förändras över cykeln.

Hormonfria preventivmedel

Pessar

Kondom

Kopparspiral

Säkra perioder

EsterCares barnmorskor kan ge dig råd- oavsett vilken preventivmedelsmetod du önskar

Barnmorskorna på EsterCare kan ge dig råd och svara på frågor när det kommer till preventivmedel, oavsett om du önskar en metod med eller utan hormoner.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om hormonfria preventivmedel

Vad finns det för preventivmedel utan hormoner?

De hormonfria preventivmedelsmetoder som finns är kopparspiral, kondom, pessar och säkra perioder. Även sterilisering kan definieras som en hormonfritt alternativ, däremot kräver det en operation och är en definitiv metod.

Vad är fördelen med hormonfria preventivmedel?

Fördelen med hormonfria metoder kan vara om du av någon anledning inte kan ta hormoner, du kanske har en sjukdom eller riskfaktor som gör att du avråds från detta. Det kan även vara så att du vill vara utan hormon och då finns det alternativ som skyddar mot graviditet.

Vad är nackdelen med hormonfria preventivmedel?

Nackdelen med hormonfritt preventivmedel är ofta att de kräver ganska mycket av användaren och att de i vissa fall inte är lika säkra som de med hormoner. Om man använder sig av pessar eller kondom till exempel måste de ju finnas till hands och sättas på plats, om man använder sig av säkra perioder finns en del felkällor så som feber eller sjukdom som kan göra att man får felaktiga svar.

Finns det hormonfria p-piller?

Nej, det finns inga hormonfria p-piller. De finns de som innehåller både östrogen och gestagen eller bara gestagen men inga helt utan hormoner.

Vad är viktigt att tänka på med hormonfria preventivmedel?

Det är viktigt att tänka på att vara förberedd och att lära sig om den metod man väljer samt att vara medveten om att det inte är det mest säkra alternativet. Om man väljer en kopparspiral kan det vara bra att veta om att man kan få något rikligare blödningar.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen