Spiral_BW_45
Spiral_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Spiral

Att ha en spiral som preventivmedelsmetod är en av de mest säkra skydd mot graviditet som finns. Det finns framför allt två olika typer av spiraler, en hormonfri kopparspiral och en variant med hormoner, hormonspiral. De sätts in på samma sätt men skyddar mot graviditet olika. Kopparspiralen utsöndrar kopparjoner som påverkar miljön i livmodern och spermierna så att ingen befruktning kan ske. Hormonspiralen utsöndrar hormon och påverkar både slemhinnan i livmodern och sekretet i livmodern så att spermierna inte kan tränga igenom och ingen graviditet kan ske.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om spiral

Får man mens när man har spiral?

En kopparspiral gör att man får rikligare mens och därför rekommenderas det inte till den som redan har rikliga blödningar. Hormonspiral gör att du får mindre blödningsmängd, ofta blir man helt blödningsfri när man har en hormonspiral.

Hur länge kan man ha Mirena?

Mirena är en hormonspiral som tidigare varit godkänd att ha i 5 år, nu har man förlängt detta till 8 år för att skydda mot graviditet. Om du däremot upplever att du får tillbaka blödningar efter några år går det jättebra att byta tidigare.

Kopparspiral eller hormonspiral, vad är bäst?

Vilken spiral som är bäst beror helt på vem som använder den och vilka förutsättningar man har. Om man önskar mindre blödningsmängd eller att vara blödningsfri då är hormonspiralen att rekommendera medan om man önskar ett hormonfritt långverkande alterntiv är kopparspiralen ett bra val.

Vad är fördelarna med spiral?

Fördelar med spiral är många, det är en säker metod som du kan använda länge och slipper komma ihåg att ta piller varje dag, spiral skyddar även mot graviditet även om du skulle kräkas eller få diarré. En hormonspiral kan dessutom göra så att mensblödningarna minskar eller försvinner helt och du kan få mindre mensvärk.

Hur vet man om man ska ha p-piller eller hormonspiral?

Vilket preventivmedelsmetod man väljer beror mycket på vad man har för önskemål om sitt preventivmedel. Det går ofta att hitta ett p-piller som passar dig om du önskar det eller en spiral som är bra för dig. Men om man utöver vill att preventivmedlet ska skydda mot graviditet också vet att man önskar ha ett långsiktigt skydd och har svårt för att komma ihåg tabletter varje dag kan hormonspiral vara bra. Men om man däremot kanske planerar graviditet inom en inte för lång framtid eller önskar ha en regelbundnen blödning kan p-piller vara rätt.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen