Kvinna som sitter i skräddare_BW_45
Kvinna som sitter i skräddare_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Flytningar

Att ha flytningar är normalt och de börjar när man kommer i puberteten för att sedan förändras både över cykeln men även över olika faser i livet. Flytningar är normalt en vitaktig vätska som kommer från slidan och hjälper slidan att hålla slemhinnan fuktig samt skyddar mot infektioner. De fungerar även som ett glidmedel vid samlag, de ökade flytningar vi får vid sexuell upphetsning kallas för lubrikation.

Förändringar i dina flytningar kan signalera en pågående infektion, till exempel om de ändrar färg, konsistens eller lukt. Då kan det vara bra att söka vård eller rådgivning.

Hur kan vi hjälpa dig på EsterCare?

Vissa typer av flytningar kan vara ett symtom på en infektion, antingen orsakad av en bakterie, svamp eller sexuellt överförd sjukdom. Du kan alltid boka tid hos oss för rådgivning vad gäller dina flytningar, ofta kan vi hjälpa till med behandling och annars kan vi ge dig råd för egenvård eller eventuell provtagning.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om flytningar

Hur ska en flytning se ut?

Normala flytningar är oftast vitaktiga eller genomskinliga, de kan variera i mängd och över din cykel. Vid tiden för ägglossning är flytningen ofta hal eller glatt. De kan vara luktfria eller ha en sur eller syrlig lukt men ska inte lukta starkt eller illa.

Varför har jag fått så mycket flytningar?

Om man plötsligt får mycket eller ökade flytningar kan detta bero på en vaginal infektion men det kan också vara normalt. Om du upplever att du har rikliga flytningar som besvärar dig kan du prova att undvika mensskydd som tampong, du kan använda dig av något som kallas oljeregim alltså att tvätta/smörja med en neutral olja innan dusch eller bad eller att använda underkläder som andas i till exempel bomull.

Hur ser flytningar ut vid ägglossning?

Vid ägglossning förändras flytningarna och blir något rikligare och glatta, det är för att spermierna ska ha lättare att transporteras upp till livmodern. Många kvinnor beskriver dessa flytningar som att de känns glatta eller hala när man torkar sig efter toalettbesök.

Vad ska man göra om man har bruna flytningar?

Bruna flytningar är normalt vid eller efter mens, det är då flytningar som är blandade med blod från din menstruation. När menstruationsblod inte kommer ut direkt levrar det sig och får en mörkare, brun färg. Detta levrade blod följer med flytningarna ut och är alltså helt normalt och ofarligt.

Ändras flytningarna under menscykeln?

Flytningar skiftar i både i utseende, mängd och konsistens under menscykeln. De brukar vara som rikligast under tiden för ägglossning. De är även halare eller glattare för att underlätta spermiernas transport. Man kan jämföra konsistens med äggvita. Efter mensen brukar man ha inga eller sparsamt med flytningar för att senare bli tjockare och få en vitare färg. I samband med eller efter mensen kan de även blandas med blod eller levrat blod och då få en rosa eller brunaktig färg.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen