Mamma med tonårsbarn i omfamning_BW_45
Mamma med tonårsbarn i omfamning_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Vulvodyni

Vulvodyni kallades tidigare vestibulit och är ett smärttillstånd i vulva som främst uppkommer vid samlag men kan även innebära smärta vid tamponganvändning, tighta kläder eller vid fysisk aktivitet. Tillståndet kan bero på olika orsaker, men oavsett anledning är det ett mycket besvärande tillstånd som ofta kräver behandling och rådgivning.

Hur kan EsterCare hjälpa mig?

Hos EsterCare har vi vårdspecialister, både gynekologer och barnmorskor, med särskild kompetens inom vulvodyni och smärttillstånd i vulva. Börja med att boka ett möte hos en gynekolog för att få rätt diagnos, råd och en väg framåt. Våra specialister kan hjälpa till med behandling och en plan för det just du behöver.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om vulvodyni

Vad är det för skillnad på vulvodyni & vestibulit?

Tidigare benämndes lokalt provocerad vulvodyni som vestibulit som ett vedertaget begrepp men man har sedan ett tag tillbaka ändrat detta då ordet vestibulit betyder att det har med en infektion eller inflammation att göra vilket inte stämmer för många.

Vilka drabbas av vulvodyni?

Det finns olika orsaker till att man drabbas av vulvodyni, ibland går det inte att hitta orsaken. Exempel kan vara upprepade svampinfektioner, sexuellt trauma, överspänd bäckenbotten, stress som ger en ökad muskelspänning eller ledproblem som i sig orsakat en överspänd bäckenbotten.

Hur kan man få hjälp med vulvodyni?

Det finns olika typer av behandling, en del kan vara smärtstillande krämer eller gel. En viktig del är patientutbildning, en annan är fysioterapi med övningar såsom avslappningsövningar och andningstekniker. KBT är ofta en viktig pusselbit i behandlingen.

Vad kan man göra själv vid vulvodyni?

Egenvård vid vulvodyni går främst ut på att hitta strategier som fungerar för just dig, det kan vara andningstekninker, avslappningsövningar eller faktiska övningar som du fått av tex barnmorska eller fysioterapeut.

Hur kan man få hjälp digitalt med vulvodyni?

Att träffa en gynekolog eller barnmorska digitalt är ofta ett bra första steg i din behandling, du kan få både råd, vård och behandling digitalt. Du kan även träffa barnmorska med särskild utbildning och kompetens för att hjälpa patienter med vulvasmärta.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen