Mamma med tonårsbarn i omfamning_BW_45
Mamma med tonårsbarn i omfamning_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Sköldkörteln

Problem eller rubbningar i sköldkörteln är vanligt men kan te sig som lite diffusa symtom beroende på vilken typ av rubbning man har. Underproduktion, hypothyreos eller överproduktion, hyperthyreos, ger olika typer av symtom men drabbar samma funktioner i kroppen. Ofta är ämnesomsättningen påverkad i form av viktförändringar, energinivåer och kroppstemperatur är andra.

Vanliga symtom

Viktuppgång

Viktnedgång

Frusenhet

Nedstämdhet

Energilöshet

Hjärtklappning

Fertilitetspåverkan

Smärta i leder

Minnespåverkan

När ska du söka hjälp?

Om du upplever symtom på sköldkörtelsjukdom är det bra om du kontaktar vården antingen via din vårdcentral eller digitalt hos någon av våra specialister inom allmänmedicin på EsterCare.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om sköldkörteln

Hur vet man om man har problem med sköldkörteln?

Sköldkörtelrubbningar kan ge diffusa symtom men de vanligaste är problem med vikten, påverkan på energinivå, nedstämdhet, ökad puls, förstoppning, frusenhet eller torrt hår eller hy.

Är det bara kvinnor som får sköldkörtelproblem?

Rubbningar i sköldkörteln drabbar oftare kvinnor jämfört med män, men män kan drabbas. Ungefär en halv miljon människor i Sverige har problem med sköldkörteln och fyra av fem av dem är kvinnor.

Hur kan man behandla underproduktion av sköldkörteln?

Diagnosen sätts via blodprov och sedan får man börja medicinera med ett läkemedel som ersätter den egna produktionen av sköldkörtelhormon. Dosen bestäms med hjälp av kontinuerliga upprepade blodprover för att justera så att du får rätt dos. Det kan upp mot ett år innan man känner sig som sig själv igen men de flesta kommer dit. Medicineringen är oftast livslång. Är man gravid är det extra viktigt att man får hjälp med medicinering då bebisen är beroende av att få tillräckligt med hormon av sin mamma. 

Har jag överskott eller underskott av sköldkörtelhormon?

Det finns två grupper av problematik med sköldkörteln, hypotyreos (underproduktion) och hypertyreos (överproduktion). 

Hypotyreos innebär att sköldkörteln producerar för lite av det hormon som kroppen behöver. Det är oftast en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen angriper sitt eget organ. I början av insjuknandet kan man känna sig trött, deppig och att något bara är allmänt fel. Längre fram ökar symtomen, det känns som om hela kroppen går på lågvarv. Tröttheten ökar, frusen, torr hus, förstoppning, hjärtat slår långsamt, håret faller av och man känner sig allmänt trög i huvudet. 

Hypertyreos betyder att man har ett överskott av sköldkörtelhormon. Personer som drabbas av hypertyreos blir ofta påverkade till hela sin existens. De går på högvarv och de landar ofta tillslut i utbrändhet om sjukdomen får fortgå obehandlad. Nervositet, trötthet, hjärtklappning, svettningar, darrighet, viktnedgång och frekvent tarmtömning.

Är hypotyreos vanligast?

Hypotyreos eller underproduktion av sköldkörtelhormon är en av våra vanligaste kroniska sjukdomar, år 2021 behandlades 480 000 personer i Sverige för detta, 82% av dessa är kvinnor.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen