Kvinna som kliar sig i underlivet
Kvinna som kliar sig i underlivet
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Om bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos är den vanligaste orsaken till illaluktande flytningar och kan innebära stora besvär för den som drabbas. Det orsakas av en obalans i vaginas normala bakterieflora samt i ph-balansen. Det finns receptfri behandling på apoteket som man prova men ibland räcker inte det. En del kvinnor med bakteriell vaginos får inga symtom alls.

Symtom vid bakteriell vaginos

Illaluktande flytningar

Sveda runt slidmynningen

Klåda runt slidmynningen

När ska du söka hjälp?

När du har illaluktande flytning som inte går över på ett par dagar eller där receptfritt läkemedel inte hjälper, då ska du söka hjälp.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om bakteriell vaginos

Vad är bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos är en infektion som drabbar vagina och uppstår när det av någon anledning blir obalans mellan de bakterier som förekommer i vagina naturligt. Risken att drabbas ökar om man byter sexpartner ofta men det är inte en sexuellt överförbar sjukdom. Symtom på bakteriell vaginos är framför allt flytningar, dessa kan vara illaluktande och rikliga. Vissa kvinnor får så mycket flytningar och så stark lukt att de undviker sociala sammanhang och känner skam över att eventuellt lukt ska märkas.

Hur behandlar man bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos kan gå över av sig självt men det kan också behandlas med receptfria alternativ som finns att köpa på apoteket. Om dessa inte hjälper eller om besvären återkommer ofta kan det även behandlas med receptbelagda läkemedel. Dessa är i första hand antibakteriella & antiseptiska, vilka hämmar eller dödar bakterier och tas som vagitorier eller slidkräm.

Hur vet man om man har bakteriell vaginos eller svamp?

Typiska tecken på bakteriell vaginos är illaluktande flytningar som ibland kan ha en grå/gul färg. Detta beror på obalans mellan vaginas naturligt förekommande bakterier. Vid en svampinfektion har man oftare grynig, vitaktig flytning och samtidigt klåda och/eller sveda. Det kan alltså ge upphov till liknande symtom men de kräver olika behandling, boka en tid hos en barnmorska som kan hjälpa dig med rätt utredning och behandling. 

Kan bakteriell vaginos smitta?

Bakteriell vaginos är inte en sexuellt överförbar sjukdom eller könssjukdom och kan heller inte smitta. Däremot kan bakteriell vaginos göra så att du får lättare att drabbas av andra infektioner, det är därför viktigt att du söker vård om symtomen förvärras, förändras eller inte går över.

Är bakteriell vaginos farligt?

Bakteriell vaginos är inte farligt men kan vara väldigt besvärligt att gå med obehandlad. Om egenvård inte hjälper, om du haft besvären en längre tid, om infektion återkommer ofta eller om det besvärar dig i din vardag så sök vård och få behandling.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen