Kvinna som kliar sig_BW_45
Kvinna som kliar sig_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Svampinfektion

Svamp finns naturligt på vår hud och i vår slemhinna men ibland får den fäste och orsakar svampinfektion. Vaginala svampinfektioner är vanligt, ungefär 75% av alla kvinnor har någon gång haft en svampinfektion som orsakat symtom. Symtomen vid svampinfektion är framför allt klåda, sveda, svullnad, smärta samt vitaktiga, gryniga flytningar.

Vanliga symtom

Klåda i underlivet

Sveda i underlivet

Vita, gryniga flytningar

Svullna blygdläppar

Sprickor i underlivet

Sveda när du kissar

Smärta vid sex

När ska du söka hjälp?

Om du är osäker på om du har svamp ska du kontakta en barnmorska eller gynekolog som kan göra en undersökning och ibland ta prov för att bekräfta att det är en svampinfektion du drabbats av. Om du haft svamp tidigare och känner igen symtomen kan du behandla med receptfri behandling från apoteket.

Om du däremot provat receptfri behandling och den inte fungerade eller om du haft upprepade infektioner senaste 6 månaderna kan det vara bra att kontakta en gynekolog eller barnmorska som kan hjälpa dig med rätt behandling.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om svampinfektion

Varför får man svampinfektion?

Att svamp får fäste och orsakar en infektion kan bero på att ditt immunsystem av någon anledning är nedsatt, till exempel vid sjukdom eller vid stress. Det kan även bero på att de naturliga bakterierna i slidan är påverkade vid till exempel antibiotikabehandling som gör att en svampinfektion kan få fäste. Även hormoner påverkar immunförsvaret i underlivet och det gör att det är vanligare att få svampinfektion i samband med mens eller graviditet.

Hur blir man av med upprepade svampinfektioner?

Ibland krävs en så kallad långtidsbehandling om du drabbats av upprepade svampinfektioner, då får du recept på en tablett som du ska ta i 3-6 månader för att bli av med besvären.

Det kan även vara så att ditt preventivmedel kan behöva bytas ut. Vissa p-piller ökar benägenheten att få svampinfektioner och att då byta preparat kan göra att du blir av med besvären. En spiral orsakar inte svampinfektion men om du hade en pågående infektion när spiralen sattes in tar inte vanlig svampbehandling bort den, då behöver man ta ut spiralen, behandla svampinfektionen och sedan sätta in en ny spiral.

Kan svampinfektion försvinna av sig själv?

De flesta svampinfektioner läker ut av sig själva med hjälp av egenvård.

Måste man behandla en svampinfektion?

Nej, det är symptomen som avgör om och när du behöver sätta in behandling.

Vad kan man göra själv åt en svampinfektion?

Egenvård och intimhygien är en viktig del av behandling av svampinfektioner. Det viktigaste är att inte tvätta för mycket, undvik tvål. Använd hellre olja att tvätta med före och eventuellt efter dusch. Vatten har en uttorkande effekt på vår slemhinna och när det bildas sprickor eller sår har svampen lättare att få fäste, att tvätta med en neutral olja innan dusch skapar en skyddande hinna som gör att det inte torkar ut lika mycket.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen