Kvinna som kliar sig_BW_45
Kvinna som kliar sig_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Torra slemhinnor

När östrogennivåerna sjunker, till exempel vid amning eller under klimakteriet, kan slemhinnorna i kroppen bli torra. Så även i slidan, det kallas för vaginal atrofi. Detta skapar besvär och man kan uppleva torrhetskänsla, sveda, irritation, klåda och samlagssmärta.

Vanliga symtom

Smärta vid samlag

Brännande eller svidande känsla

Torrhet i vaginan

Sprickor i slidväggen

Urinläckage

När ska man söka hjälp?

Om du upplever symtom på torra slemhinnor kan en gynekolog hjälpa dig med rådgivning och behandling. När slemhinnor blir torra förändras ph-värdet i slidan vilket kan göra att du lättare drabbas av vaginala infektioner samt urinvägsinfektion.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om torra slemhinnor

Varför blir slemhinnor torra?

Låga nivåer av östrogen gör att våra slemhinnor blir torra och tunna, detta kan upplevas som smärtsamt, det kan klia och svida men det kan även orsaka upprepade infektioner. Låga nivåer av östrogen är vanligt vid klimakteriet, vid amning eller vid viss läkemedelsanvändning.

Vilka är symtomen på torra slemhinnor?

När slemhinnorna blir torra eller atrofiska upplevs det ofta som sveda, irritation vaginalt eller smärta men det kan också innebära samlagssmärta och upprepade infektioner. Det är inte bara slemhinnor vaginalt som blir torra utan även slemhinnor i näsa och ögon kan påverkas i form av irritation och näsblod.

Kan man behandla torra slemhinnor?

Torra, svidande slemhinnor beror ofta på att man har låga nivåer av östrogen. Det kan behandlas på olika sätt, det finns lokal, receptfri behandling som kan hjälpa men även den hormonbehandling som vanligen förskrivs vid klimakteribesvär kan lindra symtomen. Om du upplever besvär i samband med samlag kan glidmedel vara till stor hjälp.

Är det vanligt med torra slemhinnor när man ammar?

Ja, under amning är ägglossningen ofta hämmad och det gör att nivåerna av östrogen är låga. Låga östrogennivåer kan leda till besvär med torra slemhinnor. Det finns dock bra hjälp att få, till exempel lokalt östrogen.

Kan det vara farligt att ha torra slemhinnor vaginalt?

Att ha besvär med torra slemhinnor i vulva är ofta väldigt besvärligt och smärtsamt, det påverkar kvinnor inte bara i samlivet utan kan till och med vara smärtsamt vid toalettbesök. Det finns även en ökad risk för återkommande infektioner så om du har besvär kan det vara en god idé att söka vård och få behandling.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen