Äldre kvinna som drar för gardiner_BW_45
Äldre kvinna som drar för gardiner_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Vallningar

Värmevallningar och plötsliga svettningar är vanligt förekommande symtom i klimakteriet och beror på att kroppen får svårare att reglera temperaturen när nivåerna av östrogen minskar. Många upplever att värmen kommer just som en vallning eller en våg som börjar från bröstet upp över hals och ansikte.

Det är inte ovanligt att man även blir röd över hals och ansiktet. De brukar pågå några minuter men kan även hålla i sig längre. De kan komma plötsligt, både under dagen och under nattetid, vilket kan skapa mycket besvär och inte minst påverka sömnen.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra klimakteriespecialister

När du söker vård hos oss för klimakteriebesvär får du träffa en läkare som är utbildad inom området. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Träffa oss

Vanliga frågor om vallningar

Vad finns det för behandling för vallningar?

Om du har uttalade besvär med vallningar som påverkar ditt vardagliga liv eller stör din nattsömn kan du få behandling med östrogen för att stabilisera hormonnivåer och på så sätt även temperaturreglering. Även regelbunden fysisk aktivitet har visat sig ha god effekt mot vallningar och plötsliga svettningar, vilket kan vara ett alternativ eller komplement till hormonbehandling.

Om du har din livmoder kvar behöver du skydda den med ett gulkroppshormon i form av gestagen eller bioidentiskt progesteron utöver östrogen.

Hur länge kan man ha vallningar?

Hur länge man besväras av vallningar är individuellt, det kan komma och gå över tid men främst beror det på huruvida man får behandling för det eller ej. Utan behandling brukar besvären sitta i ungefär 5 år.

Kan man få vallningar utan att vara i klimakteriet?

Det finns sjukdomar eller tillstånd som kan orsaka vallningar utan att man är i klimakteriet, dessa kan vara till exempel panikångestattacker eller diabetes. Om man står på ett läkemedel som sänker östrogennivåerna kan vallningar också uppstå.

Varför får man svettningar på natten?

Vallningar kan komma när som helst på dygnet men när de kommer på natten är det inte ovanligt att du vaknar och har svårt att somna om vilket gör att vallningar kan störa nattsömnen. Det finns vissa saker du kan göra för att lindra vallningar nattetid såsom att sänka temperaturen i sovrummet, undvika kaffe eller te kvällstid samt undvika alkohol som höjer kroppstemperaturen ytterligare.

Hur länge varar vallningarna?

Vallningar eller plötsliga svettningar som uppstår i samband med klimakteriet brukar hålla i sig några minuter men kan ibland pågå längre än så. Att man känner sig varm eller är röd i ansiktet kan hålla i sig en stund efter själva vallningen.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen