Kvinna med tampong_BW_45
Kvinna med tampong_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Mensvärk

Mensvärk är vanligt men kan vara mycket besvärligt. Slemhinnan i livmodern svullnar och fylls med blod inför mens, när livmodern sedan drar ihop sig för att stöta ut blodet kan det vara smärtsamt. Mensvärken kommer oftast ett par dagar innan mensen och avtar de första blödningsdagarna. Smärtan kan kännas som en molande värk i nedre delen av magen, ryggen och ljumskar. Om du har mensvärk som påverkar dig i din vardag eller som gör att du stannar hemma från arbete eller skola kan en gynekolog hjälpa dig med rådgivning och behandling.

När ska du söka hjälp?

Mensvärk drabbar kvinnor i olika grad. Vissa upplever ingen smärta alls, vissa känner av en lättare värk som är hanterbar, medan för vissa kan smärtan innebära att man inte kan leva sitt vardagliga liv som man önskar. Om din mensvärk inte lindras av receptfria läkemedel eller råd om egenvård och om din mensvärk hindrar dig i ditt vardagliga liv, då är det viktigt att du får råd, vård och behandling från en gynekolog.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om mensvärk

Varför får man mensvärk?

Varje månad bygger slemhinnan i livmodern upp sig och blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om ingen befruktning sker, stöts innehållet i slemhinnan ut och kommer ut som en mens. Mensvärk uppkommer när livmodern drar ihop sig och stöter ut det blod som samlats i slemhinnan inför mens, det kan upplevas smärtsamt. Oftast är mensvärk helt normal och kan behandlas med smärtstillande men om den påverkar dig i din vardag och receptfri smärtlindring inte hjälper kan det ha andra orsaker som till exempel endometrios.

Vad finns det för behandling mot mensvärk?

Det finns olika typer av behandling och man får prova sig fram till vad som fungerar bäst beroende på smärtans intensitet och lokalisation. Man kan prova smärtlindrande tabletter, värmedyna på magen eller ryggen, vila men även regelbunden fysisk aktivitet kan göra att smärtan upplevs mindre intensiv.

Om inget hjälper kan det vara bra att kontakta en gynekolog för att se om det finns behov av att göra en utredning av din mensvärk och få behandling på annat sätt.

Kan man kräkas av mensvärk?

Att må illa i samband med PMS är ganska vanligt, framför allt bland unga tjejer. Mensvärk kan även framkalla krampliknande smärtor, kallsvettningar, illmående och kräkningar.

Vad är endometrios?

Endometrios är en sjukdom som innebär att man har kraftig mensvärk och rikliga blödningar. Slemhinnan på insidan av livmodern kallas endometriet. Vid endomterios har det börjat växa vävnad som liknar livmoderslemhinna utanför livmodern. Det kan växa till och bli stora områden av vävnad som kallas för endometrioshärdar. Dessa härdar kan uppstå på äggstockarna, bukväggen, på utsidan av livmodern, på urinblåsa, tarmar eller bukhinna. I väldigt ovanliga fall kan endometrios förekomma andra ställen i kroppen, till exempel i lungorna.

Den endometrieliknande vävnaden beter sig som livmoderslemhinnan och växer till, stöts bort och blöder ut varje menscykel. Men eftersom den sitter på fel ställe har den inte något sätt att komma ut ur kroppen, och blir instängd. Det kan leda till ärrvävnad och sammanväxningar. Detta orsakar svåra menssmärta, framför allt i samband med mens.

Vad räknas som svår mensvärk?

Om vanliga råd för smärtlindring i samband med mensvärk inte hjälper eller om du har så ont när du har mens att det begränsar ditt liv, till exempel att du stannar hemma från skolan eller arbete på grund av mensvärken är det viktigt att du söker vård för din mensvärk.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen