Familj i badrummet_BW_45
Familj i badrummet_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Endometrios

Endometrios drabbar ungefär var 10:e kvinna och det är inflammatorisk sjukdom som innebär att man har kraftig mensvärk och ibland rikliga blödningar, det kan även leda till smärta vid samlag, problem med tarm och förstoppning samt smärta vid toalettbesök. Vid endometrios kan man se att celler liknande de som finns på insidan av livmodern även finns utanför och dessa växer till under cykelns gång likt insidan av livmodern gör. Skillnaden är att när det sker utanför livmodern är det ofta mycket smärtsamt och orsakar besvär.

Vanliga symtom för endometrios

Svår mensvärk

Rikliga blödningar

Mellanblödningar

Smärta vid toalettbesök

Diarré

Förstoppning

Smärta vid sex

Infertilitet

När ska du söka hjälp?

Många kvinnor går med besvär orsakade av endometrios länge och man tror att det är vanlig mensvärk eller att man "bara" har rikliga blödningar. Men om du upplever symtom på endometrios är det viktigt att träffa en gynekolog som kan ställa rätt diagnos så att du också får rätt behandling. Som regel kan man säga att om du har kraftig mensvärk som påverkar din vardag, att du till exempel stannar hemma från arbete eller skola, att receptfria smärtstillande tabletter inte hjälper eller om ditt liv i övrigt blir begränsat ska du kontakta en gynekolog.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om endometrios

Vad är endometrios?

Endometrios är en sjukdom där liknande slemhinna som man normalt ser på insidan av livmodern finns på andra ställen. Den typen av slemhinna växer till och svullnar cykliskt, det leder till inflammation och i vissa fall ärrbildning. Vanligast är att dessa endometrioshärdar sitter i bäckenet, utanpå livmodern eller äggstockar men i ovanliga fall kan de finnas på andra ställen också.

Vad förvärrar endometrios?

Ju fler menstruationer och rikligare blödningar en kvinna har ökar risken för att få endometrios. Att behandla med till exempel p-piller som tar bort ägglossning och framför allt gör dig blödningsfri är första steget, detta för att du ska slippa besvär men också för att minska inflammation och ärrbildning.

Hur kan man behandla endometrios?

Behandling av endometrios kan ske både med hormoner, smärtstillande och i vissa fall kirurgi. Hormonell behandling innebär att menstruationsblödningarna helt upphör och att man inte har ägglossning. De vanligaste formerna av hormonbehandlingar är vanliga p-piller som tas utan uppehåll, för att bli blödningsfri, eller olika typer av progesteron (gulkroppshormon eller gestagen). En annan typ av hormonbehandling leder till ett konstgjort klimakterium där äggstockarnas egen produktion av hormoner sänks kraftigt kan ge goda resultat.

I de fall när ingen behandling gör att symtomen på endometrios blir hanterliga kan kirurgi vara ett alternativ, däremot är det ofta ingen långsiktig behandling då endomteriosen riskerar att komma tillbaka. Efter kirurgi krävs hormonell behandling för att minska risken för att besvären återkommer.

Är endometrios farligt?

Endometrios är ofta en mycket besvärlig sjukdom med svåra besvär för den drabbade. Det kan leda till nedsatt livskvalitet, infertilitet och andra smärttillstånd. Den inflammatoriska process som uppstår i samband med endometrios kan orsaka sammanväxningar i buken med symtom på både tarm och urinblåsa. Det finns en liten ökad risk för cancer i äggstockarna om man har endometrios.

Hur påverkar endometrios fertiliteten?

Förutom att endometrios kan orsaka samlagssmärta och påverkan på samlivet gör även den inflammatoriska processen som uppstår vid endometrios att ett ägg får svårare att fastna i livmoderslemhinnan. Endometrios kan även öka risken för missfall.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen