
Boka tid när det passar dig
Vi har tider mellan 8.00 - 22.00
Endometrios drabbar ungefär var 10:e kvinna och det är inflammatorisk sjukdom som innebär att man har kraftig mensvärk och rikliga blödningar, det kan även leda till smärta vid samlag, problem med tarm och förstoppning samt smärta vid toalettbesök. Vid endometrios kan man se att celler liknande de som finns på insidan av livmodern även finns utanför och dessa växer till under cykelns gång likt insidan av livmodern gör. Skillnaden är att när det sker utanför livmodern är det ofta mycket smärtsamt och orsakar besvär.
Många kvinnor går med besvär orsakade av endometrios länge och man tror att det är vanlig mensvärk eller att man har "bara" rikliga blödningar. Men om du upplever symtom på endometrios är det viktigt att träffa en gynekolog som kan ställa rätt diagnos så att du också får rätt behandling. Som regel kan man säga att om du har kraftig mensvärk som påverkar din vardag, att du till exempel stannar hemma från arbete eller skola, att receptfria smärtstillande tabletter inte hjälper eller om ditt liv i övrigt blir begränsat ska du kontakta en gynekolog.
Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid
Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig
Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov
Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.
Träffa våra gynekologerEndometrios är en sjukdom där liknande slemhinna som man normalt ser på insidan av livmodern finns på andra ställen. Den typen av slemhinna växer till och svullnar cykliskt, det leder till inflammation och i vissa fall ärrbildning. Vanligast är att dessa endometrioshärdar sitter i bäckenet, utanpå livmodern eller äggstockar men i ovanliga fall kan de finnas på andra ställen också.
Ju fler menstruationer och rikligare blödningar en kvinna har ökar risken för att få endometrios. Att behandla med till exempel p-piller som tar bort ägglossning och framför allt gör dig blödningsfri är första steget, detta för att du ska slippa besvär men också för att minska inflammation och ärrbildning.
Behandling av endometrios kan ske både med hormoner, smärtstillande och i vissa fall kirurgi. Hormonell behandling innebär att menstruationsblödningarna helt upphör och att man inte har ägglossning. De vanligaste formerna av hormonbehandlingar är vanliga p-piller som tas utan uppehåll, för att bli blödningsfri, eller olika typer av progesteron (gulkroppshormon eller gestagen). En annan typ av hormonbehandling leder till ett konstgjort klimakterium där äggstockarnas egen produktion av hormoner sänks kraftigt kan ge goda resultat.
I de fall när ingen behandling gör att symtomen på endometrios blir hanterliga kan kirurgi vara ett alternativ, däremot är det ofta ingen långsiktig behandling då endomteriosen riskerar att komma tillbaka. Efter kirurgi krävs hormonell behandling för att minska risken för att besvären återkommer.
Endometrios är ofta en mycket besvärlig sjukdom med svåra besvär för den drabbade. Det kan leda till nedsatt livskvalitet, infertilitet och andra smärttillstånd. Den inflammatoriska process som uppstår i samband med endometrios kan orsaka sammanväxningar i buken med symtom på både tarm och urinblåsa. Det finns en liten ökad risk för cancer i äggstockarna om man har endometrios.
Förutom att endometrios kan orsaka samlagssmärta och påverkan på samlivet gör även den inflammatoriska processen som uppstår vid endometrios att ett ägg får svårare att fastna i livmoderslemhinnan. Endometrios kan även öka risken för missfall.