Kvinna med binda_BW_45
Kvinna med binda_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Riklig mens

En normal blödningsmängd under en menstruation är mindre än 80 ml, mer än så definieras som riklig mens. Det är ofta svårt att själv mäta eller uppskatta sin blödning men om man blöder i mer än 7 dagar, om man behöver dubbla skydd, behöver byta skydd ofta, om blödningen består av klumpar eller koagulerat blod eller om man behöver byta skydd nattetid är det tecken på riklig blödning.

Hur kan vi hjälpa dig på EsterCare?

Om du upplever att du har rikliga blödningar eller symtom på detta kan du alltid boka tid hos en gynekolog för rådgivning. Det finns receptfri behandling på apotek som reducerar blödningsmängd, annars är behandling med hormoner effektivt och en bra behandling mot rikliga blödningar. Hormoner kan ges som behandling via p-piller, hormonspiral eller gestagena läkemedel. Om du även upplever symtom på lågt blodvärde kan det vara bra att ta järntabletter. Vi kan hjälpa dig med rådgivning, recept, eventuell provtagning och behandling.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om riklig mens

Hur mycket är riklig mens?

En riklig mens definieras som en blödningsmängd på mer 80 ml eller om man har:

Blödning mer än 7 dagar, behöver byta skydd ofta (ibland flera gånger per timme), behöver dubbla skydd, behöver byta skydd nattetid eller mensen innehåller klumpar eller koagulerat blod.

Vad beror riklig mens på?

Ibland finns ingen förklaring till varför man har riklig mens, men det finns orsaker som kan vara kopplade till någon form av diagnos eller sjukdom. Det kan till exempel bero på att man har ett så kallat myom eller en polyp i livmodern, det kan även ha att göra med en rubbning i sköldkörteln eller rubbning i blodets förmåga att levra sig. En annan orsak kan vara att man har en diagnos som kallas endometrios.

Varför slutar inte min mens?

En mens är normalt mellan 4-8 dagar. Om mensen pågår längre än så definieras den som riklig, det kan orsakas av vissa typer av läkemedel, rubbningar i blodets förmåga att levra sig eller andra tillstånd. Om du har långa blödningscykler är det bra att kontakta en gynekolog för att ta reda på orsak och eventuellt få behandling.

Kan man få järnbrist av riklig mens?

Om man har riklig mens kan det över tid orsaka lågt blodvärd eller anemi och järnbrist, det är en av anledningarna till att det är viktigt att söka vård hos en gynekolog om man upplever detta. Symtom på järnbrist eller lågt blodvärde är trötthet, yrsel, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och andfåddhet.

Det kommer klumpar i min mens?

När mensen innehåller klumpar är det levrat blod eller blod som börjat koagulera. Det kan vara ett tecken på att du har riklig mens men det kan också vara helt normalt och bero på att blodet klumpar ihop sig innan det kommer ut.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen