Kvinna som sitter i skräddare_BW_11
Kvinna som sitter i skräddare_BW_11
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Utebliven mens

En utebliven menstruation (amenorré) kan uppstå av olika anledningar. En normal menstruationscykel är mellan 21 till 35 dagar, från första menstruationsdagen i en cykel fram till första menstruationsdagen i nästkommande cykel. Dröjer mensen flera månader räknas den som oregelbunden eller utebliven. Utebliven mens kan bero på graviditet, viktnedgång, stress, preventivmedel eller hormonell rubbning. Det kan vara bra att ta ett graviditetstest eller prata med en gynekolog för att utesluta underliggande orsaker.

Hur kan EsterCare hjälpa mig?

Om du har funderingar kring din menscykel, fertilitet eller familjeplanering kan man alltid boka ett rådgivande samtal med en gynekolog eller barnmorska. Om du brukar ha regelbunden mens men den plötsligt uteblir och det håller i sig i 6 månader, utan att du är gravid eller är i klimakteriet, rekommenderas att du söker vård hos en gynekolog. Hos oss på EsterCare kan en gynekolog ge dig rådgivning och svar på dina frågor.

Om man inte har fått sin första mens och har fyllt 16 år rekommenderas man även då att söka en gynekolog som kan hjälpa till med en väg framåt.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor

Varför är min mens sen?

Vi har olika långa menscykler, det vanliga är att det går någonstans mellan 21-35 dagar mellan första blödningsdag. Om mensen är sen kan det ha olika anledningar, en orsak kan vara graviditet. Det kan också bero på stress, hormonella rubbningar eller vissa läkemedel.

När ska jag söka hjälp för utebliven mens?

Om din mens varit utebliven i över sex månader och du har tagit ett negativt graviditetstest, och du inte är i klimakteriet är det bra att kontakta en gynekolog för rådgivning och eventuellt utredning.

Hur behandlar man utebliven mens?

Det första man gör är att man utesluter graviditet, om du inte är gravid eller befinner dig i klimakteriet kan det vara aktuellt med en utredning om varför din mens är utebliven och utifrån den ge behandling för att mensen ska komma tillbaka. Du kan själv se över dina levnadsvanor, din vikt och ditt energiintag. Viktnedgång och hård träning kan göra så att mensen och ägglossningen uteblir.

Vad händer om man inte får mens?

Om man inte har mens och heller inte ha ägglossning utan att stå på ett preventivmedel som hämmar detta kan det innebära att man får svårt att bli gravid när man vill det. Men utebliven mens kan också vara ett tecken på gynekologisk sjukdom så det är bra att söka vård för att ta reda på varför mensen uteblivit.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen