Illustration tre kvinnor plommon

Kan kosten påverka fertiliteten?

Det finns flera aktörer på marknaden som vill påverka vår kost på det ena eller andra sättet och inte minst hur man ska äta när man vill bli gravid. Det är svårt att säga hur kost som helhet påverkar fertiliteten då studier inom området är svåra att genomföra. Men låt oss gå igenom det vi vet idag.

När vi pratar om kost och fertilitet pratar man nästan uteslutande om vad kvinnan behöver göra och anpassa sig till för att öka sina chanser att bli gravid. Det som glöms bort är att mannens kost påverkar deras spermier lika mycket som kvinnans kost kan påverka hennes ägg. Man har sett att medelhavskost påverkar kvinnors äggkvalitet samt mäns spermiekvalitet till det positiva. Studier om specifika vitaminer och mineraler finns det fler av och där har vi fakta som faktiskt är bekräftad.

Koffein

Kan påverka spermieutvecklingen, hur bra spermierna simmar och vilken förmåga de har att befrukta ett ägg. Det är inte bevisat att koffein påverkar kvinnans chans att bli gravid men däremot kan för mycket kaffe i tidig graviditet leda till missfall. I båda fallen är rekommenderat dagligt intag 200-300 milligram koffein per dag vilket motsvarar 2-3 koppar kaffe per dag. Tänk på att koffein även finns i andra drycker såsom te och energidrycker. 

Alkohol

Påverkar fertiliteten negativt hos både män och kvinnor men det finns ingen exakt gräns för när vi vet att det blir skadligt och även här är det svårt. Det har satts en gräns på fem öl/vinglas per vecka, mer än detta tros påverka fertiliteten negativt. 

Rökning och snus

Kvaliteten på spermierna försämras om man snusar. Rökning försämrar både spermie- och äggkvaliteten. 

Animalisk föda

För att öka sina chanser att bli gravid finns det forskning som pekar på att det kan vara bra att undvika att äta rött kött i stora mängder. Däremot kan ett ökat proteinintag från växtriket påverka fertiliteten positivt för både män och kvinnor. 

"Det är därför rekommenderat att börja äta folsyra redan när man planerar att bli gravid."

Folsyra

Intag av folsyra under graviditet minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet men det kan även ha en positiv påverkan på kvinnlig fertilitet. Det är därför rekommenderat att  börja äta folsyra redan när man planerar att bli gravid. 400 mikrogram per dag är rekommenderad daglig dos. 

D-vitamin

Vid normala nivåer av d-vitamin påverkas inte fertiliteten av att man äta tillskott av d-vitamin. Om man däremot har låga nivåer av d-vitamin kan tillskott påverka fertiliteten positivt hos kvinnan. Det är större risk att få låga nivåer av d-vitamin vid följande situationer; att man sällan är utomhus när det är ljust, att ha mörk hy och/eller att täcka sin hud när man är utomhus. Feta viltfångade fiskar är rika på d-vitamin men kan också innehålla mycket tungmetaller. Odlad fisk innehåller färre tungmetaller men färre med näringsämnen. Andra källor till d-vitamin är svensk mellanmjölk, leverpastej och nötter. Äter man inte dessa livsmedel eller sällan vistas utomhus i dagsljus kan tillskott av d-vitamin vara nödvändigt.

Mejeriprodukter

Män rekommenderas att äta produkter med låg fetthalt och kvinnor rekommenderas att välja produkter med högre fetthalt. De olika fetterna påverkar spermie- och äggkvaliteten på olika sätt. 

"Däremot kan en obehandlad konstaterad glutenintolerans påverka fertiliteten negativt hos både män och kvinnor. "

Gluten

Det finns inga vetenskapliga bevis för att fertilitet påverkas positivt genom att äta glutenfritt. Däremot kan en obehandlad konstaterad glutenintolerans påverka fertiliteten negativt hos både män och kvinnor. 

Socker

Det finns inget bevis för att socker i sig kan leda till minskad fertilitet, däremot kan ett högt sockerintag leda till övervikt vilket i sig kan minska chanserna att bli gravid. Vid ökad fettmassa har man östrogen lagrad i fettmassan vilket leder till sämre äggkvalitet och en sämre utvecklad slemhinna i livmodern där ägget ska fästa. 

Så för att sammanfatta! Det finns mycket som pekar på att medelhavskost har en positiv effekt på både män och kvinnors fertilitet. Det kan i vissa fall vara bra att äta kosttillskott, när behov finns för det, men tänk på att kosttillskott inte kan ersätta en bra kost. Vår kropp är anpassad för att kunna ta upp näringsämnena vi får i oss via maten, de näringsämnen vi får i oss via kosttillskott är kemiskt framtagna och vår kropp kan inte ta upp dem på samma sätt. Personer som inte befinner sig utomhus med dagsljus på bar hud kan vara i behov av d-vitamin och kvinnor med rikliga blödningar kan vara i behov av järntillskott. 

Gynpodden avsnitt 63 - Kost, livsstilsfaktorer och fertilitet

Lyssna här

Rebecka Kaplan Sturk

Artikeln är skriven av:

Rebecka Kaplan Sturk

Specialistläkare inom gynekologi

Vill du ha hjälp av Rebecka, eller någon annan av våra specialister?

Ladda ner appen för att boka din tid

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Cecilia Fridén Gynpodden