Illustration två kvinnor_plommon

Att nå klimakteriet tidigare än normalt

Har du aldrig hört talas om POI, eller prematur ovariell insufficiens så är du definitivt inte ensam. POI drabbar runt 1 av 100 av kvinnor under 40, och innebär att fertiliteten minskar tidigare än hos genomsnittet.

Vad är POI?

De flesta kvinnor märker av att fertiliteten naturligt avtar runt 40 års ålder. Det börjar ofta med att vi märker att vår mens blir mer oregelbunden (på grund av att vi inte ägglossar varje månad). För kvinnor med POI, börjar detta ske redan innan 40, ibland så tidigt som innan 30 och det beror på att äggstockarna slutar fungera normalt. Vissa förlorar fungerande äggblåsor i förtid, hos vissa utvecklas äggblåsorna inte normalt, och vissa har inga äggblåsor alls på äggstockarna. Ofta upptäcks problemet när man märker att man inte blir gravid, mäter hormonvärden och ser att AMH indikerar en låg eller obefintlig äggreserv. 

POI kan liknas vid att genomgå klimakteriet i mycket tidig ålder (vilket tidigare kallades förtida klimakterie). Många av symtomen är liknande, men det är viktigt att skilja mellan menopaus och klimakterie, två begrepp som ofta förväxlas.

Menopaus innebär att man har i stort sett inga ägg kvar och inte längre har ägglossning alls – man är inte längre fertil. Klimakteriet är däremot perioden som leder fram till menopaus. Under klimakteriet, och även vid POI, är man fortfarande fertil men chansen att bli gravid är lägre än normalt.

Vad beror POI på och vilka riskerar att drabbas?

De exakta orsakerna till POI är inte helt klarlagda. Det finns flera kända riskfaktorer, men för många drabbade kan ingen specifik orsak identifieras. Några faktorer som kan öka risken för POI är:

  • Ärftlighet - Om din mamma eller en syster har/har haft POI är risken större att även du drabbas.

  • Genetiska faktorer - Vissa genetiska åkommor gör att du kan vara mer benägen att få POI, till exempel Turners syndrom .

  • Sjukdomar - Man har sett en koppling mellan POI och olika autoimmuna sjukdomar som exempelvis Hashimotos (inflammation i sköldkörteln), Addisons (binjurebarkssvikt) eller diabetes typ 1.

  • Cancerbehandling - Både strålbehandling och kemoterapi kan påverka och öka risken.

  • Kirurgi - Att operera bort båda äggstockarna på grund av till exempel cancer eller endometrios kan leda till POI. 

  • Rökning

Vilka är symtomen?

Vid POI upplever man som sagt ofta klimakterieliknande symtom. Det första man märker av är ofta väldigt oregelbundna och glesa menstruationer, eller ingen mens alls. Senare är det vanligt att också uppleva:

  • Nattliga svettningar

  • Sömnproblem

  • Stresskänslighet

  • Torra slemhinnor

  • Minskad sexlust 

Symtomen kan variera under cykeln och över tiden eftersom de hänger ihop med dina hormonnivåer och det är inte alltid lätt att förstå att de indikerar ett problem. Ofta söker som sagt kvinnor inte hjälp på grund av sina symtom, utan först när de upplever svårigheter att bli gravida.

Vilka andra problem kan POI leda till?

Förutom ovan symtom kan POI leda till flera andra problem på grund av den hormonella obalans som POI bidrar till. Exempel är: 

  • Ångest och depression

  • Torra slemhinnor i ögonen som obehandlade kan leda till skador på ögat

  • Hjärt-kärlproblem och stroke eftersom låga nivåer av östrogen kan påverka hjärtats och hjärnans artärer

  • Hypotyreos - brist på sköldkörtelhormon (oftast kopplat till autoimmun POI)

  • Osteoporos - benskörhet, vanligt vid låga nivåer av östrogen

Hur vet jag om jag har POI?

Det mest typiska symtomet vid POI är oregelbunden, gles eller helt utebliven mens. Det finns däremot flera andra tillstånd som kan orsaka en rubbad menscykel (till exempelvis PCOS, hyperprolaktinemi och hypotalamisk amenorré) så det kan inte enbart bekräfta POI. 

Oftast definierar man POI som helt utebliven mens i minst 3 månader och samtidigt ett förhöjt FSH-värde (> 40 IE/l före 40 års ålder) vid två mätningar som utförs med 4 veckors mellanrum. Men för att kunna ställa en säker diagnos krävs följande undersökningar och diskussioner: 

  • En gynekologisk undersökning av din livmoder och dina äggstockar

  • En genomgång av din medicinska historia och familjehistorik av POI 

  • Blodprov som undersöker viktiga hormonvärden som FSH, LH, Östradiol, TSH och fritt T4

  • Blodprov som undersöker om du har någon genetisk sjukdom

Vad kan jag göra om jag har POI, vilken behandling finns?

Det finns idag inget sätt att återställa nedsatt funktion i äggstockarna, men det finns olika behandlingar att sätta in för att dämpa symtomen och om du vill ha barn så kan olika typer av fertilitetsbehandlingar hjälpa. 

Hormonbehandling är den vanligaste insatsen vid POI och innebär oftast att du behöver tillsätta östrogen tills man uppnår normal ålder för menopaus (52 år i västvärlden). Östrogenbrist kan orsaka både hjärtproblem och benskörhet och det är därför viktigt att motverka en sådan brist. 

Det är dock viktigt att förstå att hormonbehandlingen inte kan skapa nya äggblåsor.

Det är inte omöjligt att bli gravid på naturlig väg, men oddsen är som sagt låga - man brukar säga att de ligger på 5-10%. 

För kvinnor som fortfarande har ägg kvar (men där äggen inte mognar normalt) kan IVF (provrörsbefruktning) vara ett sätt att öka chansen att bli gravid. Genom IVF kan man kringgå problemet med utebliven ägglossning genom att använda hormonmediciner för att stimulera tillväxt av äggblåsor.

Det är dock viktigt att förstå att hormonbehandlingen inte kan skapa nya äggblåsor. Vid mycket låg äggreserv reagerar kroppen ofta dåligt på medicinerna, vilket kan leda till att behandlingen måste avbrytas eller att man får mycket få eller inga ägg alls. I de fall där IVF med egna ägg inte fungerar, rekommenderas istället IVF med donerade ägg.

Karin Willstrand Gynpodden

Lär dig mer om kvinnokroppen i vår podd - gynpodden

Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.