smarta beige

Egenvård vid ett kliande och irriterat underliv

Det är lätt att hamna i en ond cirkel när det gäller ett underliv som är skört och kliar. Det känns bra att tvätta sig, det slutar klia en stund men tyvärr så blir det värre efteråt då underlivet blir ännu torrare av vattnet. Här kommer lite tips om hur du kan ge ditt underliv lite lindring.

Varför kliar det?

Irritation i yttre delar av underlivet är vanligt och ger ofta klåda, sveda och ibland sprickor som gör ont. Slemhinnorna blir sköra. Svampinfektioner (Candida) är den vanligaste orsaken till att slemhinnorna blir överansträngda. Vissa virus, främst herpes och papillomvirus kan fästa i underlivets slemhinnor och ibland ge besvär (blåsor, vårtor, klåda, sveda, sprickor). Det finns även andra virus och bakterier som kan fästa i slemhinnorna om de är sköra.

Det gemensamma för att svamp, virus och bakterier skall fastna är att slemhinnorna är mottagliga, t ex att de är torra och har sprickor. En vanlig anledning till att slemhinnorna i de yttre könsdelarna blir torra och spricker är överdriven tvättning. Om man duschar ofta och inte smörjer sig med hudkräm får man lätt klåda, precis som när man diskar mycket utan diskhandskar och händerna blir torra och får självsprickor. Underlivet reagerar likadant med uttorkning vid tät vattenkontakt och användande av tvål.

Ett naturligt sätt att försöka lindra klåda är att klia och tvätta sig mycket. Tyvärr ger det ofta upphov till mer besvär man får ännu torrare hud och klådan kan förvärras. På detta sätt hamnar man lätt i en ”klådcirkel”.

Om underlivet är irriterat och kliar är det inte ovanligt att det bildas sprickor eller små sår. Smörj gärna dessa med vitt vaselin, det underlättar både läkning och klåda.

Försök även att undvika överdrivet tvättande, använd aldrig tvål och undvik att klia! Lättare sagt än gjort men det är viktigt att försöka för att bli av med problemet.

Oljeregim

Oljeregimen syftar till att ge slemhinnorna ett skyddande lager så att de blir mer motståndskraftiga och inte spricker så lätt. Olja skyddar mot vattnets uttorkande effekt.

Så här ska du göra:

Du kan använda olja t ex oliv-, dusch-, bad-, intim- eller barnolja. Flera sorter finns på apoteket (eller i mataffären). Undvik oljor som innehåller tillsatser som till exempel salicylsyra eller parfym, vilket vissa barnoljor gör.

Ta lite olja i handen, på en bomullstuss eller på mjukt papper. Tvätta underlivet med detta. Torka bort överskottet med mjukt papper. Gör det innan du duschar för att skydda slemhinnorna från det uttorkande vattnet.

Smörj med olja både före och efter du duschar eller badar och tänk på att aldrig tvätta underlivet med tvål.

Om man besväras av ett kliande eller svidande underliv kan det ha god effekt att, förutom intimhygien och oljeregim, smörja med mjukgörande produkter.

Exempel på mjukgörande produkter vi rekommenderar att använda:

  • Locobase Repair

  • Dr Warming Critical Care

  • Miniderm

  • Vitt vaselin

  • Lip Intimate Care

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Alice Bah Kuhnke Gynpodden