Illustration svamp-orange

Svamp i underlivet - hur man blir av med det?

Att få svamp i underlivet är vanligt! Så vanligt att faktiskt tre av fyra kvinnor haft besvär någon gång i livet. Candida albicans, som är den vanligaste typen, finns ofta i slidan utan att ge symtom, men vid olika tillfällen växer den till och ger besvär.

Varför får man svamp?

Svamp är vanligast i åldern 25-34 år, och de allra flesta blir bra med lokalbehandling (alltså vaginal behandling som är receptfritt på apotek) eller enstaka behandling med tablett. Problemet är om svampen blir återkommande trots behandling. Tre eller fler svampinfektioner under ett år är en definition på återkommande svamp. Det drabbar ungefär 6-9% av de som får svamp. Candida gillar östrogen och finns därför inte i underlivet innan puberteten eller efter klimakteriet, om inte kvinnan har östrogensubstitution såklart, (det gäller både systemisk östrogenbehandling och vaginalt östrogen mot torra slemhinnor). 

"Återkommande svampinfektioner påverkar kvinnors livskvalitet och sexualitet i hög grad."

Vi vet inte varför vissa kvinnor är mer drabbade än andra men det finns en del faktorer som ökar risken för symptomgivande infektion:

  • Antibiotikabehandling försämrar den normala bakteriefloran i slidan och leder ofta till svamp

  • Graviditet är en mycket vanlig orsak. Både hormoner och immunförsvaret är förändrade och gör att man lättare får svamp

  • Gamla tidens p-piller kunde underlätta för svampinfektion, de hade högre dos östrogen. Med nya tidens p-piller som har lägre dos östrogen har man inte kunnat bekräfta samband mellan p-piller och svampinfektion

  • Återkommande svamp är vanligt om man samtidigt har problem med andra sjukdomar i vulva och vagina, såsom bakteriell vaginos, lichen sclerosus eller vulvodyni

Samlagssmärta är vanligt på grund av inflammation i vulva och sprickbildningar. Det finns också en risk att utveckla sekundär vaginism och vulvodyni. Kvinnor med återkommande svamp har en ökad risk att utveckla depression och ångest och det är visat att  den här gruppen kvinnor lider av kronisk stress i högre grad än friska kontroller. Man kan dock inte säkert uttala sig om orsak och verkan här. 

Symptom

Symptom vid akut svampinfektion

  • Klåda

  • Sveda, svullnad, irritation

  • Ytlig smärta/dyspareuni (samlagssmärta)

  • Ökad flytning, ofta kesolik, men inte alltid och flytningen kan ibland vara helt normal

Vid kronisk svampinfektion uteblir den akuta fasen av svullnad och leder framförallt till klåda, sveda och torra slemhinnor samt smärta vid sex. Sprickbildning kan uppstå vilket ytterligare förvärrar symptomen. Det är vanligt att besvären kommer strax innan mensen varje månad. 

Gynpodden avsnitt 14 - Svamp & bakteriell vaginos

Lyssna här

Behandling

Vid en första svampinfektion kan man gå till apoteket och köpa receptfria läkemedel, som Canesten eller Pevaryl. De finns som kräm och vagitorier. Om klådan är mycket besvärlig kan man välja att behandla med pevisone som är svampmedel med kortison. Man ska inte använda lokal behandling mer än två gånger per halvår. Om du är gravid ska du välja Canesten. Vid långvariga besvär och upprepade infektioner, och med det menar man tre infektioner eller mer under ett år, kan man behöva långtidsbehandling med Flukonazol. Då ska man söka till gynekolog och ta en svampodling innan behandling sätts in. Behandlingen kan pågå upp till sex månader så det är viktigt att säkerställa att man har en svampinfektion, och inget annat, samt vilken typ av svamp det är. Om man har svamp men inga symptom (det kan ibland komma fram om man gör undersökning av andra orsaker) ska man inte behandla detta! Svamp förekommer naturligt i underlivet. 

"Tänk på att inte tvätta sig med tvål och vatten. Tvål är uttorkande och förvärrar symptomen."

Om man ändå inte blir bra?

Det är viktigt hur du tar hand om underlivet. Många vill tvätta mer än vanligt vid en svampinfektion men det är faktiskt rent av kontraproduktivt. 

Tänk på att inte tvätta sig med tvål och vatten. Tvål är uttorkande och förvärrar symptomen. Använd gärna olja vid underlivshygien. Detta minskar klådan, behandlar torrhet och förebygger sprickbildning. Bra produkter är t ex Apotekets intimolja eller barnolja. Alternativt kan man använda Locobase eller vitt vaselin innan och/eller efter dusch. Vid sprickor kan man använda mjukgörande 1–2 gånger dagligen t.ex. Locobase eller vitt vaselin. Efter en långtidsbehandling med Flukonazol får många tillbaka symtomen. Då bör man odla igen från slidan och sedan behandla igen med en ny långtidskur. 

Svamp kan sätta sig på en spiral om man har haft den en längre tid. Om man får återfall trots långtidsbehandling kan det vara en bra ide att ta ut spiralen och sedan försöka att behandla igen.

Svamp räknas inte till sexuellt överförbara sjukdomar. Symtomfria partnerns behöver alltså inte testas eller behandlas. 

Janson, P. O., & Landgren, B. M. (2010). Gynekologi. Studentlitteratur.

Helena Graflund Lagercrantz

Artikeln är skriven av:

Helena Graflund Lagercrantz

Specialistläkare inom gynekologi

Vill du ha hjälp av Helena, eller någon annan av våra specialister?

Ladda ner appen för att boka din tid

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Emma Björk Gynpodden