Illustration vulvor

Klamydia - vad behöver man veta?

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som är vanlig i Sverige. Det är en bakterie som överförs från en person till en annan vid sex, både vaginala samlag, analsex och ibland även vid munsex. Den kan spridas via sexleksaker och bakterien kan också sätta sig i ögonen om man får in den där.

Klamydia smittar däremot inte när man skakar hand, kramas eller pussas. Man kan vid en förlossning överföra klamydia till sitt barn. Klamydia är vanligast i åldersgruppen 15-29 år och drygt hälften av fallen är kvinnor. När man har sex med en ny partner är det viktigt att skydda sig. Det bästa sättet att undvika att få klamydia är att använda kondom, femidom eller slicklapp.

"Det vanligaste är att klamydia inte ger några symtom."

Symtom

Det vanligaste är att klamydia inte ger några symtom. Det betyder ju tyvärr att man kan gå med infektionen och få problem på sikt utan att upptäcka den, eller sprida den vidare till någon annan. Det är också en av anledningarna till att det är bra att ta provta sig ofta och smittspårning är mycket viktigt för att hitta en klamydiainfektion. När man får besvär är det ofta att det svider när man kissar och ibland en blodtillblandad flytning. Om infektionen inte behandlas kan den leda till allvarliga hälsoproblem, speciellt hos kvinnor. Bland problemen som kan komma efter klamydiainfektion ser man ofrivillig barnlöshet, utomkvedshavandeskap (alltså att graviditeten fastnar någonstans utanför livmodern, oftast i äggledaren) och kronisk buksmärta.

Provtagning

Man kan få tag på klamydiaprov på olika sätt. Du kan köpa provtagningskit på apotek, beställa hem från www.dynamiccode.se och i många regioner går det att beställa hem på internet via regionen. Det går också att boka tid hos en barnmorska eller gynekolog för att ta testet. Du kan testa dig tidigast en vecka efter att du tror att du kan ha blivit smittad.

"Man får behandling gratis och man måste också delta i smittspårning, där man måste uppge vilka man har haft sex med upptill de senaste 12 månaderna."

Smittskyddslagen

Klamydiainfektion lyder under smittskyddslagen, det innebär att alla upptäckta fall av klamydia registreras. Man får behandling gratis och man måste också delta i smittspårning, där man måste uppge vilka man har haft sex med upptill de senaste 12 månaderna. Det du säger till smittspåraren är hemligt och hen har tystnadsplikt. De personer du berättar om kommer inte att få reda på vem du är. De kommer bara att få veta att de måste testa sig. I smittskyddslagen finns förhållningsregler som ska stoppa sjukdomar som klamydia, så att de inte sprids till andra. Om du har, eller misstänks ha klamydia, måste följa dessa förhållningsregler:

 • Du måste komma på återbesök om läkaren säger det

 • Du måste berätta för någon du har sex med att du har/kanske har klamydia

 • Du måste använda skydd om du har sex innan din behandling/provtagning är färdig

Klamydia och graviditet

Om du får klamydia under graviditet kan du behandlas med antibiotika. Det är viktigt att du lämnar ett kontrollprov en månad efter avslutad behandling för att se att du blivit av med infektionen. Fostersäcken där barnet ligger kan bli infekterad och barnet kan födas för tidigt om du inte får behandling, så det är viktigt att ta reda på om man infektionen om du misstänker att du har om klamydia under graviditeten. Barnet kan också smittas vid förlossningen och få en ögoninfektion eller en lunginfektion som orsakats av klamydia.

"Har du ändå sex, måste du berätta för den du har sex med att du har klamydia och ni måste använda skydd."

Behandling

Klamydia behandlas med antibiotika och under tiden man behandlas bör man avstå samlag. Har du ändå sex, måste du berätta för den du har sex med att du har klamydia och ni måste använda skydd. Om du regelbundet har sex med en person bör den personen testa sig och vara färdig med sin egen behandling innan ni har sex igen. 

Man behöver inte ta kontrollprov efter behandling annat än om man är gravid, om du har glömt att ta antibiotikan enligt anvisningen eller om du har haft oskyddat sex med någon under behandlingen. Det gäller också om du har haft diarré eller kräkts och alltså inte fått i dig tillräckligt med antibiotika. 

Janson, P. O., & Landgren, B. M. (2010). Gynekologi. Studentlitteratur.

Helena Graflund Lagercrantz

Artikeln är skriven av:

Helena Graflund Lagercrantz

Specialistläkare inom gynekologi

Vill du ha hjälp av Helena, eller någon annan av våra specialister?

Ladda ner appen för att boka din tid

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Helena Kopp Kallner Gynpodden Riklig mens