Vänner som kramas_BW_45
Vänner som kramas_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

PMDS

Så många som 75% av alla kvinnor i fertil ålder upplever någon form av premenstruella symtom. En mindre del av dessa kvinnor, ca 3-5% av alla som menstruerar, upplever dock tydliga psykiska symtom som liknar symtomen vid depression. Detta kallas PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. Skillnaden är att symtomen försvinner efter menstruationen.

Vanliga PMDS-symtom

Lättretlighet

Humörpåverkan

Ångest eller oro

Sömnsvårigheter

Nedstämdhet

Energilöshet

När ska jag söka hjälp?

Om du misstänker att du har PMDS eller PMS ska du kontakta en gynekolog, det är viktigt att du får hjälp och att dina symtom tas på allvar. Som tumregel kan man ha att när dina besvär blir så uttalade att de påverkar dig i din vardag och att du inte kan leva ditt liv som du önskar då är det dags att söka vård.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor

Hur kan man diagnostisera PMDS?

Att ställa diagnosen PMDS gör vanligen av en gynekolog genom att du får beskriva ditt mående och vilka symtom du upplever. För att ställa diagnosen PMDS ska fem av följande symtom passa in på dig, varav minst ett av de första fyra:

Nedstämdhet, humörsvängningar, oro och ångest & irritation och lättretlighet.

Energilöshet, ökat sötsug, huvudvärk, sömnsvårigheter och svullenhet.

Kan man bota PMDS?

PMDS och PMS kan variera över livet och det finns olika typer av behandlingar för lindra besvär. Även olika perioder i livet kan göra att besvären blir mer eller mindre uttalade. Det är svårt att säga att man kan bota PMDS men det finns goda chanser att få en bra behandling.

Hur skiljer PMDS sig från PMS?

Vid PMDS har man förutom besvär som vid PMS (till exempel trötthet, humörpåverkan, svullen eller ömma bröst) även inslag av ångest eller oro, nedstämdhet, kraftiga humörsvängning. Man brukar säga att PMDS är en svårare form av PMS.

Vad finns för behandling mot PMDS?

Det finns behandling med antidepressiva som tas inför mens, man kan även behandla med p-piller som gör att du inte har någon ägglossning eller mens, ett annat alternativ kan vara vätskedrivande spironolakton som blockerar effekten av vissa hormon.

Utöver kan det vara bra att se över sin situation och om du har några särskilda situationer som verkar förvärra dina symtom. Att röra på sig regelbundet, sova ordentligt och att äta regelbundet är tre bra tips utöver medicinsk behandling.

Hur vet jag om det är PMDS eller depression?

PMDS kan ha inslag med samma typ av besvär som vid en depression, skillnaden är att vid PMDS kommer besvären cykliskt och försvinner någon dag in på mensen. Men det är viktigt att verkligen ta reda på om det rör sig om en depression eller PMDS så att du får rätt typ av behandling.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen