Vänner i samtal vid sjön_BW_45
Vänner i samtal vid sjön_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Mellanblödningar

Mellanblödningar är blödningar som inte är kopplade till mensen. De kan ha olika orsaker, se olika ut och variera i mängd. Allt från en blödning som en mens till det som kallas spotting, bara några droppar blod. De kan vara brunaktiga, röda eller som en blodblandad flytning.

Orsaker kopplade till mellanblödningar

Könssjukdom

Infektion i underlivet

Cellförändringar

P-piller & minipiller

Stress

Graviditet

Livmodercancer

När ska du söka hjälp?

Om du har mellanblödningar och inte vet varför är det viktigt att kontakta en gynekolog för att ta reda på orsaken. Du bör även söka vård för mellanblödningar om du blöder i samband med eller strax efter sex, om du haft oskyddat sex eller om du står på en preventivmedelsmetod sedan mer än tre månader och fortsatt har mellanblödningar.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor

Varför får jag mellanblödningar?

Mellanblödningar kan orsakas av att du nyligen bytt preventivmedelsmetod, hormonella läkemedel, stress, graviditet, könssjukdom, cellförändringar, infektion i äggledarna, missfall och livmodercancer.

Är det normalt med mellanblödningar?

Beroende på varför man har mellanblödningar så kan det vara normalt men det kan också vara tecken på cellförändring eller sjukdom så det är viktigt att ta reda på varför du har dem. På så sätt vet du också om de är normala eller avvikande.

Kan mitt preventivmedel orsaka en mellanblödning?

När man byter preventivmedelsmetod är det vanligt att man upplever mellanblödningar de första tre månaderna men de brukar oftast avta efter det. För vissa kvinnor med vissa metoder kan de dock fortsätta, då kan det vara bra att boka in en preventivmedelsrådgivning för att se om det finns ett bättre alternativ för dig.

Kan mellanblödningar vara tecken på endometrios?

Rikliga blödningar, mensmärtor, kortare cykel och mellanblödningar kan vara tecken på endometrios.

Hur behandlar man mellanblödningar?

Om mellanblödningarna beror på en infektion så behandlar man infektion och då försvinner även mellanblödningarna. Om det är så att dina mellanblödningar beror på cellförändringar, behöver dessa utredas och behandlas. Om dina mellanblödningar beror på en biverkan av preventivmedel kan en preventivmedelsrådgivning hjälpa dig att hitta ett bättre alternativ för att slippa mellanblödningar.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen