P-piller i necessär_BW_45
P-piller i necessär_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

P-piller

P-piller finns i en mängd olika varianter och med olika typer av hormon. Det finns kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen och så finns det mellanpiller eller mini-piller som endast innehåller gestagen. Men även bland de kombinerade och gestagena pillerna finns det olika typer av hormon. Det gör att det finns olika piller som kan passa olika kvinnor bra. Boka en preventivmedelsrådgivning så får du rekommendationer som är anpassade för just dig.

Olika typer av p-piller

Kombinerade p-piller
Mellanpiller
Mini-piller
Gestagena piller

Hur kan EsterCare hjälpa mig?

Om du önskar börja med p-piller eller preventivmedel är det viktigt att du börjar med en rådgivning som utgår från just dig. Vilka förväntning, önskemål och tankar har du om ett preventivmedel? En barnmorska kommer också att ställa frågor om din hälsa och sjukdomar i övrigt för att utreda om du har några riskfaktorer, det kan göra att vissa piller eller metoder inte rekommenderas för dig. Barnmorskorna på EsterCare har lång erfarenhet av preventivmedelsrådgivning och kan hjälpa dig med råd, recept och rekommendation för dig.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Träffa våra barnmorskor
EsterCare

Vanliga frågor om p-piller

Hur vet jag vilket p-piller som passar mig?

Eftersom att vi alla är olika och har olika förutsättningar är det svårt att på förhand säga vilket p-piller som passar just dig men vi kan genom att fråga dig om dina förväntningar och önskemål öka möjligheten för att hitta ett bra alternativ för dig. Önskar du kanske slippa blöda eller vill du ha en regelbunden blödning? Har du besvär med PMS som du önskar lindra? Eller har du kanske tidigare haft en blodpropp och fått höra att du ska undvika östrogen? Vi kan lotsa dig rätt och öka chanserna till att du hittar rätt alternativ direkt.

Går man upp i vikt av p-piller?

Nej, tidigare trodde man att man ökade i vikt av p-piller men studier har visat att kombinerade p-piller inte är kopplade till viktuppgång. Det har nog snarare att göra med andra livsstilsförändringar.

Påverkas min fertilitet av att äta p-piller?

Nej din fertilitet påverkas inte av att äta p-piller. När du slutar med p-piller kommer kroppen själv att börja producera de hormon som ska styra din ägglossning, det här kan för vissa kvinnor ta ett par månader medan det kommer igång direkt för andra. Att kroppen kan några månader på sig att komma igång med detta är inget konstigt, men det tar bara några dagar från att du slutat med p-piller innan de är ur kroppens system.

Ska man äta ihop sina kartor?

Att äta ihop sina kartor uppskattar många kvinnor, dels för att man kan slippa blödning och dels för att man även kan se att vissa biverkningar kopplade till ens cykel kan lindras. Det brukar rekommenderas att äta ihop sina kartor av dessa anledningar men om du önskar ha en regelbunden blödning kan du alltså ta regelbundet uppehåll enligt instruktionerna på bipacksedeln.

Vad händer om jag glömt att ta ett p-piller?

Om du har glömt att ta ett p-piller ska du ta det piller du glömde så snart du kan, sedan tar du nästa piller som vanligt, även om det är samtidigt som det missade p-pillret. Tänk på att använda kondom om du har samlag under de kommande sju dygnen. Efter att du sedan ätit p-piller sju dagar i rad är du skyddad mot graviditet igen.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa
Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket
En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen