Illustration tre kvinnor plommon

Vad får man för symtom när man har problem med sköldkörteln?

Antalet personer som medicinerar för sköldkörtelproblem ökar i Sverige, och de flesta känner någon med diagnosen. Underproduktion, överproduktion, giftstruma, behandling med jod – vad betyder allt detta egentligen? Låt oss reda ut det!

Sköldkörtelproblematik

Det finns två huvudsakliga typer av sköldkörtelrubbningar: hypotyreos (underproduktion) och hypertyreos (överproduktion).

Hypotyreos

Hypotyreos är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige. År 2021 behandlades 480 000 personer för sjukdomen, varav 82 % var kvinnor. Hypotyreos innebär att sköldkörteln producerar för lite av de hormoner kroppen behöver. Oftast är det en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunsystem attackerar sköldkörteln. Riskfaktorer för sköldkörtelsjukdom är hög ålder, att vara kvinna eller ärftlighet. Sjukdomen kan också utvecklas under en graviditet, för vissa försvinner då besvären efter förlossningen medan andra behöver fortsätta medicinera livet ut.

Symtom

Symtomen på hypotyreos kan vara svåra att identifiera då de ofta är diffusa och kan förväxlas med andra tillstånd, såsom stress eller depression. Vanliga symtom inkluderar:

  • Kronisk trötthet – ständig utmattning, även efter vila

  • Viktuppgång – oförklarlig viktökning som är svår att kontrollera

  • Nedstämdhet och depression – känslor av sorg eller ångest

  • Koncentrationssvårigheter – svårigheter att fokusera eller minnas saker

  • Frusenhet – känslan av att alltid vara kall

  • Torr hud och sprött hår – huden kan bli torr och håret tunt och lätt brytbart

  • Förstoppning – långsammare matsmältning

  • Långsam hjärtfrekvens – hjärtat kan slå långsammare än normalt

  • Håravfall – ökat håravfall

Det kan ta upp till ett år innan man känner sig återställd, men de flesta blir betydligt bättre med behandling.

Behandling

Diagnosen hypotyreos ställs via blodprov som mäter nivåerna av sköldkörtelhormoner. Behandlingen består av sköldkörtelhormon i tablettform. Dosen justeras med hjälp av upprepade blodprover för att säkerställa att hormonnivåerna stabiliseras.

För de flesta räcker det med en sorts läkemedel, men vissa kan behöva kompletterande behandling. Det kan ta upp till ett år innan man känner sig återställd, men de flesta blir betydligt bättre med behandling. Medicineringen är ofta livslång, och det är särskilt viktigt att kvinnor som är gravida får korrekt behandling, eftersom fostret är beroende av moderns sköldkörtelhormoner.

Hypertyreos

Hypertyreos innebär att kroppen har ett överskott av sköldkörtelhormoner. Varje år insjuknar 3 000–4 000 personer i Sverige, och den absoluta majoriteten är kvinnor. Hypertyreos uppstår när sköldkörteln producerar för mycket hormon, medan tyreotoxikos (giftstruma) beskriver det tillstånd där kroppens vävnader utsätts för en förhöjd koncentration av sköldkörtelhormon.

Symtom 

Personer med hypertyreos går ofta på högvarv, och utan behandling kan sjukdomen leda till utmattning och utbrändhet. Symtomen påverkar både kropp och psyke, och det kan vara svårt att få vardagen att fungera normalt. Vanliga symtom är:

  • Nervositet och oro – en konstant känsla av att vara på helspänn

  • Trötthet och utmattning – trots att kroppen är överaktiv känner man sig trött och slutkörd

  • Hjärtklappning – hjärtat slår snabbt och hårt

  • Svettningar och darrighet – kroppen känns skakig och varm

  • Viktnedgång – oförklarlig viktminskning trots ökad aptit

  • Frekvent tarmtömning – snabbare ämnesomsättning kan leda till fler toalettbesök

  • Ögonsymtom – ögonen kan bli utåtbuktande, vilket ger ett stirrigt uttryck

  • Koncentrationssvårigheter – det är lätt att starta projekt, men svårt att avsluta dem

  • Ökad irritabilitet – irritation och kort temperament kan skapa konflikter på både arbetsplatsen och i hemmet

En del kvinnor kan få övergående problem med förhöjda sköldkörtelhormoner under den första delen av graviditeten. Detta beror oftast på att graviditetshormoner påminner om sköldkörtelhormon och “lurar” sköldkörteln att producera mer. Dessa problem brukar dock vara övergående, men ska alltid utredas.

Behandling  

Diagnosen hypertyreos ställs genom blodprov, och ibland kan även ultraljud bli aktuellt. Behandlingen kan ske på olika sätt beroende på allvarlighetsgraden, antingen medicinskt, genom operation, eller via radioaktiv jodbehandling. Målet är att minska sköldkörtelns överaktiva produktion av hormoner.

Uppföljning sker med regelbundna blodprov för att justera medicineringen. Behandlingen är ofta livslång, och det är viktigt att skydda sig mot graviditet tills hormonnivåerna är stabila. Liksom vid hypotyreos kan det ta upp till ett år innan man känner sig som sig själv igen. Hypertyreos behandlas av specialistläkare i endokrinologi.

Vikten av att söka vård

Om du känner igen dig i något av symtomen är det viktigt att du kontaktar en läkare för att få rätt diagnos. Sköldkörtelrubbningar påverkar hela kroppen och kan på sikt leda till allvarliga hälsoproblem om de inte behandlas. Tack vare moderna diagnos- och behandlingsmetoder kan de flesta få hjälp och återfå sin balans, men ju tidigare du söker vård, desto snabbare kan du börja må bättre. Boka en tid hos en våra allmänläkare i appen för att få hjälp. 

Sara Najafi

Artikeln är skriven av:

Sara Najafi

Specialistläkare inom allmänmedicin med fokus på kvinnohälsa

Vill du ha hjälp av Sara, eller någon annan av våra specialister?

Ladda ner appen för att boka din tid

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Helena Kopp Kallner Gynpodden Hormonella preventivmedel

Lär dig mer om kvinnokroppen i vår podd - gynpodden

Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.