Hypertyreos
Hypertyreos innebär att kroppen har ett överskott av sköldkörtelhormoner. Varje år insjuknar 3 000–4 000 personer i Sverige, och den absoluta majoriteten är kvinnor. Hypertyreos uppstår när sköldkörteln producerar för mycket hormon, medan tyreotoxikos (giftstruma) beskriver det tillstånd där kroppens vävnader utsätts för en förhöjd koncentration av sköldkörtelhormon.
Symtom
Personer med hypertyreos går ofta på högvarv, och utan behandling kan sjukdomen leda till utmattning och utbrändhet. Symtomen påverkar både kropp och psyke, och det kan vara svårt att få vardagen att fungera normalt. Vanliga symtom är:
Nervositet och oro – en konstant känsla av att vara på helspänn
Trötthet och utmattning – trots att kroppen är överaktiv känner man sig trött och slutkörd
Hjärtklappning – hjärtat slår snabbt och hårt
Svettningar och darrighet – kroppen känns skakig och varm
Viktnedgång – oförklarlig viktminskning trots ökad aptit
Frekvent tarmtömning – snabbare ämnesomsättning kan leda till fler toalettbesök
Ögonsymtom – ögonen kan bli utåtbuktande, vilket ger ett stirrigt uttryck
Koncentrationssvårigheter – det är lätt att starta projekt, men svårt att avsluta dem
Ökad irritabilitet – irritation och kort temperament kan skapa konflikter på både arbetsplatsen och i hemmet
En del kvinnor kan få övergående problem med förhöjda sköldkörtelhormoner under den första delen av graviditeten. Detta beror oftast på att graviditetshormoner påminner om sköldkörtelhormon och “lurar” sköldkörteln att producera mer. Dessa problem brukar dock vara övergående, men ska alltid utredas.
Behandling
Diagnosen hypertyreos ställs genom blodprov, och ibland kan även ultraljud bli aktuellt. Behandlingen kan ske på olika sätt beroende på allvarlighetsgraden, antingen medicinskt, genom operation, eller via radioaktiv jodbehandling. Målet är att minska sköldkörtelns överaktiva produktion av hormoner.
Uppföljning sker med regelbundna blodprov för att justera medicineringen. Behandlingen är ofta livslång, och det är viktigt att skydda sig mot graviditet tills hormonnivåerna är stabila. Liksom vid hypotyreos kan det ta upp till ett år innan man känner sig som sig själv igen. Hypertyreos behandlas av specialistläkare i endokrinologi.