PCOS

PCOS: Vad är det och hur vet man om man har det?

PCOS är en förkortning på polycystisk ovariesyndrom. Det kommer från att man på äggstockarna ser många (poly) små omogna äggblåsor (cystor). Det är en av de vanligaste orsakerna till oregelbunden mens hos kvinnor i fertil ålder.

PCOS beror på att äggstockarna tillverkar för mycket av könshormonet testosteron. Det leder till att äggen inte ”mognar” tillräckligt för att ägglossning ska ske. Kvinnor med PCOS har således inte brist på ägg (snarare tvärtom!) utan det är mognaden/ägglossningen som uteblir. 

Hur vanligt är PCOS? 

Man uppskattar att så många som 5-20% av alla kvinnor i fertil ålder har det. Det är svårt att sätta en mer exakt siffra då många har PCOS utan att veta om det, exempelvis för att man står på en hormonell behandling som p-piller eller hormonspiral. PCOS är en diagnos, en hormonell rubbning – inte en sjukdom. PCOS är delvis ärftligt, men också miljöfaktorer påverkar – framför allt övervikt/fetma. Ca 50% av kvinnorna som diagnostiseras är överviktiga. Ofta är det svårare att bli gravid, pga gles eller utebliven ägglossning.

Symptom

Typiska symtom för PCOS är:

  • Oregelbunden mens

  • Fertilitetsproblem

  • Ökad behåring (främst i ansiktet, på bröstet, ryggen eller låren)

  • Ökat BMI och bukfetma 

  • Svårigheter att gå ner i vikt

  • Akne

  • Håravfall eller tunnare hår på huvudet

Man behöver inte uppleva alla symptom och vissa kvinnor har inga symtom alls. 

Positiva effekter? 

Kvinnor med PCOS har, till följd av den anabola effekten som testosteron ger, en ökad fysisk prestationsförmåga och bygger lättare upp muskulatur och skelett, vilket är en fördel till exempel vid idrottsaktiviteter. Man kan också behålla sin fertilitet längre upp i åldern och faktum är faktiskt att ägglossning kan komma igång regelbundet och således blir mensen mer regelbunden på sikt.

Risker på lång sikt 

Kvinnor med PCOS löper ökad risk att utveckla följdsjukdomar kopplade till det metabola syndromet det vill säga hjärt-kärlsjukdom, typ 2 diabetes och högt blodtryck. Dessa risker är starkt korrelerade till övervikt, men lite ökad risk för insulinresistens (alltså risk för typ 2 diabetes) föreligger även hos normalviktiga kvinnor med PCOS.

"Eftersom PCOS påverkar ägglossningen kan det vara svårare att bli gravid. Faktum är att PCOS är en av de allra vanligaste orsakerna till fertilitetsproblem."

Fertilitetsproblem

Eftersom PCOS påverkar ägglossningen kan det vara svårare att bli gravid. Faktum är att PCOS är en av de allra vanligaste orsakerna till fertilitetsproblem. Men det finns hjälp att få, med hjälp av läkemedel som hjälper till att få ägglossning, blir kvinnor med PCOS gravida i samma utsträckning som kvinnor utan diagnosen. 

När ska man söka hjälp?

Får du färre än fyra menstruationer per år (och inte står på hormonellt läkemedel som tex p-piller), då bör du söka hjälp. Oavsett anledning så är det bra att få reda på orsaken till mensrubbningen. Har man allt för glesa menstruationer kan det på lång sikt leda till cellförändringar i livmodern. Genom ultraljud kan man undersöka äggstockarna för att se om du har äggblåsor som inte mognat. Du kan också lämna ett blodprov för att mäta hormonnivåerna i blodet. Kvinnor med PCOS har som bekant högre nivåer av manliga könshormoner. 

Kvinnor med PCOS och särskilt unga tjejer med PCOS, kan drabbas av depression och ångest. Övervikt, kroppsbehåring, oro att inte få barn är faktorer som kan spela in här. Berätta gärna om du känner dig nedstämd för din gynekolog eller en annan läkare. 

Behandling

Att gå ner i vikt om du är överviktig är en av de viktigaste faktorerna. Tyvärr kan det vara svårt på grund av den anabola effekten av manligt könshormon. Det som är bra är att även en liten viktnedgång kan påverka hormonbalansen och menstruationen positivt. Att äta nyttig och hälsosam mat och framför allt träning är därför superviktigt. Det förbättrar insulinkänsligheten och då är det lättare att vända spiralen och gå ner i vikt. 

Medicinskt kan man behandla med p-piller, gärna kombinerade p-piller som innehåller östrogen och syntetiskt gulkroppshormon. Dels reglerar de mensen, och de ger skydd mot cellförändringar i livmodern. Sedan minskar också östrogenet de manliga könshormonerna och på så sätt minskar kroppsbehåring och akne över tid. Här måste man ha lite tålamod.  Även hormonspiral skyddar mot cellförändringar. 

Vid oregelbunden ägglossning och graviditetsönskan kan man ge ett läkemedel som gör att du får ägglossning. Detta görs vanligen via IVF-klinik. Om du har PCOS behöver du inte försöka bli gravid i ett år innan du får hjälp betald via regionen! 

I vissa regioner kan man få hjälp att ta bort oönskad hårväxt, med laser eller epilering.

Janson, P. O., & Landgren, B. M. (2010). Gynekologi. Studentlitteratur.

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Josefine Persdotter Gynpodden