Illustration av en doktor med stetoskop

Frågor om din hormonbehandling vid klimakteriebesvär?

Har du haft ett möte med din läkare men kommer inte riktigt ihåg vad hen sa om din medicinering? Kolla här, vi kanske kan hjälpa dig.

Varför behöver jag både östrogen och gestagen/progesteron?

Besvär under klimakteriet beror ofta på att östrogennivåerna varierar mycket och stora svängningar gör att du kan få besvär. Därför behandlas du med östrogen för att balansera kroppsliga nivåer av östrogen och på så sätt lindra och behandla dina besvär.

Östrogen behandlar symtomen under klimakteriet samtidigt som det signalerar till livmoderslemhinnan att växa till sig, vilket på sikt kan leda till cancer i slemhinnan. Det är där gestagen/progesteron kommer in. Gestagen eller progesteron gör att slemhinnan i livmodern inte fylls med blod och växer till sig. På så sätt skyddar gestagen/progesteron livmoderslemhinnan från cellförändringar under östrogenbehandling.

Om du däremot har opererat bort din livmoder finns det inget behov av skydd för slemhinnan. 

Gestagen- eller progesteronbehandling
  • En hormonspiral (Mirena) utsöndrar en låg dos gestagen kontinuerligt och är ett praktiskt skydd för livmoderslemhinnan.

  • Bioidentiskt progesteron (Utrogestan) finns också som alternativ men är ännu inte godkänt som skydd under östrogenbehandling av Läkemedelsverket i Sverige. 

  • Provera tas på olika sätt beroende på om du fortfarande menstruerar eller inte. 

Om du fortfarande har mens, då och då eller regelbundet tas Provera 12 dagar per månad, 10 mg/dag. Börja då ungefär 14 dagar innan förväntad mens. 

Om din senaste mens var för något år sedan kan det räcka att ta Provera 14 dagar var tredje månad, 10 mg/dag. Efter att du avslutar din Proverakur får du en blödning. Om du blöder vid andra tidpunkter, kontakta din gynekolog eller läkare.

Om det är 1-2 år eller mer sedan din senaste mens kan du ta en tablett Provera varje dag, 2,5 mg eller 5 mg, beroende på hur hög östrogendos du tar. Då ska du inte ha några blödningar alls. 

Östrogenbehandling
Hormongel 

Applicera på torr och ren hud. Smörj tunt och tvätta händerna efteråt. Smörj aldrig i närheten av brösten. Om du smörjer dig på morgonen och sedan duschar efter någon timme ska du inte smörja dig igen eftersom medicinen har absorberats av huden redan.

  • Estrogel tas på armen, från handled upp till axeln. Variera gärna vilken arm du använder. På förpackningen för Estrogel står det att man ska göra ett uppehåll efter tre veckor för att ha en vecka utan medicinering men detta anser vi saknar mening och uppmanar våra patienter att ta Estrogel alla dagar i månaden utan uppehåll. 

  • Divigel tas på låren eller nedre del av bålen. Variera var du smörjer gelen. 

Östrogenspray 

Sprayen tas på insidan av underarmen, 1-3 spray. Spraya inte 2 doser på varandra utan skifta plats på armen. 

Hormonplåster 

Hormonplåster, exempelvis Estradot, ska bytas två gånger i veckan. Sätt ditt plåster på nedre del av bålen och variera platsen du sätter ditt plåster. Sätt aldrig plåstret nära brösten. Det kan underlätta om huden är torr när du fäster plåstret och det är bra om det går minst en vecka innan samma hudyta används på nytt.

Behandling med bioidentiskt hormon

Preparatet heter Utrogestan och finns i Sverige, men endast i dosen 200 mg. Anledningen till att Utrogestan 200 mg finns att tillgå i Sverige utan licens är att kvinnor som genomgår IVF (provrörsbefruktning) medicineras med Utrogestan och då i styrkan 200 mg. 

Vid behandling av klimakteriebesvär kan man ibland vilja skriva ut 100 mg. Men för att förskriva dosen 100 mg krävs däremot så kallad licens. Det är upp till varje mottagning hur de ställer sig till att skriva Utrogestan på licens. På EsterCare har vi tagit beslutet att förskriva preparatet med, eller utan, licens endast vid genomförd fysisk undersökning. Om man önskar licens på Utrogestan 100 mg kan vi hjälpa till med det vid ett förlängt läkarmöte, ett privatbetalande möte som beställs på vår hemsida eller i appen. Börjar man medicinera med Utrogestan, 100 mg eller 200 mg, så rekommenderar vi att man genomför ett vaginalt ultraljud minst en gång per år. Detta för att hålla koll på hur slemhinnan i livmodern utvecklas med medicinen. Kontakta gynmottagningen på din hemort för att genomföra ett ultraljud.

Tabletterna kan tas både vaginalt eller sväljas. Den vanligaste ordinationen är behandling 12-14 dagar per månad. Har man fortfarande regelbunden ägglossning börjar man sin medicinering vid sin ägglossning, ofta 14 dagar innan förväntad blödning. Om man inte har ägglossning kan man själv välja vilka 14 dagar i månaden man tar medicinen. Det brukar vara en enkel regel att då ta den 1:a till 14:e i varje månad. Utrogestan ska tas till natten då man kan bli trött av den och därmed få en bättre sömn.

Hur lång tid tar det innan jag märker effekt?

En del märker effekt av sin behandling efter några dagar och andra efter några veckor. Ibland behövs dosjustering för att uppnå bra effekt eller för att hantera biverkningar.  

Om jag inte märker effekt, vad ska jag göra då?  

Det beror på vad du kommit överens om med din läkare. Vid läkarbesöket kan ni komma överens om att du själv kan justera upp din dos från till exempel ett till två spray om du inte får tillräcklig effekt efter 3-4 veckor. Likaså med gelen. Plåster är svårare att justera dos själv, man kan klippa plåster för att höja eller sänka din dos men du bör prata med din läkare innan du gör det.

Vilka är vanliga biverkningar vid hormonbehandling och hur länge brukar de hålla i sig?

Det är vanligt med illamående, buksmärta, bröstspänningar, huvudvärk och blödningar. Men dessa ska upphöra efter ett par veckor och blödningar ska komma på förväntad tidpunkt annars bör man göra en gynekologisk undersökning och ultraljud av slemhinnan. Humörsvängningar kan uppstå som biverkningar av gestagenet och då är det bra att eftersträva så låg dos som möjligt, till exempel hormonspiral. Känner du dig osäker på om dina biverkningar är inom normalspannet? Prata med din gynekolog. 

Varför behöver jag ta blodtryck inför mitt återbesök vid tre månader?

En del får stigande blodtryck av sin östrogenbehandlingen och därför ska man alltid kontrollera sitt blodtryck på ett apotek eller på din vårdcentral innan du påbörjar din behandling. Överskrider ditt blodtryck 140/90 innan behandling, kontakta din vårdcentral för utredning och avvakta med att börja med din medicin. Om blodtrycket stiger av insatt behandling så sker det inom 12 veckor. Därför ska man även kontrollera sitt blodtryck inför återbesöket. 

Har du ytterligare frågor maila: support@estercare.com så ska vi hjälpa dig att besvara dem.

Helena Graflund Lagercrantz

Artikeln är skriven av:

Helena Graflund Lagercrantz

Specialistläkare inom gynekologi

Vill du ha hjälp av Helena, eller någon annan av våra specialister?

Ladda ner appen för att boka din tid

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Helena Kopp Kallner Gynpodden Hormonella preventivmedel

Lär dig mer om kvinnokroppen i vår podd - gynpodden

Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.