Illustration av en doktor med stetoskop

Frågor om din hormonbehandling vid klimakteriebesvär?

Har du haft ett möte med din läkare men kommer inte riktigt ihåg vad hen sa om din medicinering? Kolla här, vi kanske kan hjälpa dig.

Varför behöver jag både östrogen och gestagen/progesteron?

Besvär under klimakteriet beror ofta på att östrogennivåerna varierar mycket och stora svängningar gör att du kan få besvär. Därför behandlas du med östrogen för att balansera kroppsliga nivåer av östrogen och på så sätt lindra dina besvär.

Östrogen behandlar symtomen under klimakteriet samtidigt som det signalerar till livmoderslemhinnan att växa till sig, vilket på sikt kan leda till cancer i slemhinnan. Det är där gestagen/progesteron kommer in. Gestagen eller progesteron gör att slemhinnan i livmodern inte fylls med blod och växer till sig. På så sätt skyddar gestagen/progesteron livmoderslemhinnan från cellförändringar under östrogenbehandling.

Om du däremot har opererat bort din livmoder finns det inget behov av skydd för slemhinnan. 

"Provera tas på olika sätt beroende på hur det ser ut med din menstruationcykel." 

Gestagen- eller progesteronbehandling
  • En hormonspiral (Mirena) utsöndrar en låg dos gestagen kontinuerligt och är ett praktiskt skydd för livmoderslemhinnan.

  • Bioidentiskt progesteron (Utrogestan) finns också som alternativ men är ännu inte godkänt som skydd under östrogenbehandling av Läkemedelsverket i Sverige. 

  • Provera tas på olika sätt beroende på om du fortfarande menstruerar eller inte. 

Om du fortfarande har mens, då och då eller regelbundet tas Provera 12 dagar per månad, 10 mg/dag. Börja då ungefär 14 dagar innan förväntad mens. 

Om din senaste mens var för något år sedan kan det räcka att ta Provera 14 dagar var tredje månad, 10 mg/dag. Efter att du avslutar din Proverakur får du en blödning. Om du blöder vid andra tidpunkter, kontakta din gynekolog eller läkare.

Om det är 1-2 år eller mer sedan din senaste mens kan du ta en tablett Provera varje dag, 2,5 mg eller 5 mg, beroende på hur hög östrogendos du tar. Då ska du inte ha några blödningar alls. 

Östrogenbehandling

Hormongel 

Applicera på torr och ren hud. Smörj tunt och tvätta händerna efteråt. Smörj aldrig i närheten av brösten. Om du smörjer dig på morgonen och sedan duschar efter någon timme ska du inte smörja dig igen eftersom medicinen har absorberats av huden redan.

  • Estrogel tas på armen, från handled upp till axeln. Variera gärna vilken arm du använder. På förpackningen för Estrogel står det att man ska göra ett uppehåll efter tre veckor för att ha en vecka utan medicinering men detta anser vi saknar mening och uppmanar våra patienter att ta Estrogel alla dagar i månaden utan uppehåll. 

  • Divigel tas på låren eller nedre del av bålen. Variera var du smörjer gelen. 

Östrogenspray 

Sprayen tas på insidan av underarmen, 1-3 spray. Spraya inte 2 doser på varandra utan skifta plats på armen. 

Hormonplåster 

Hormonplåster, exempelvis Estradot, ska bytas två gånger i veckan. Sätt ditt plåster på nedre del av bålen och variera platsen du sätter ditt plåster. Sätt aldrig plåstret nära brösten. Det kan underlätta om huden är torr när du fäster plåstret och det är bra om det går minst en vecka innan samma hudyta används på nytt.

"En del får stigande blodtryck av sin östrogenbehandling och därför ska man alltid kontrollera sitt blodtryck på ett apotek eller på din vårdcentral innan du påbörjar din behandling."

Hur lång tid tar det innan jag märker effekt?

En del märker effekt av sin behandling efter några dagar och andra efter några veckor. Ibland behövs dosjustering för att uppnå bra effekt eller för att hantera biverkningar.  

Om jag inte märker effekt, vad ska jag göra då?  

Det beror på vad du kommit överens om med din läkare. Vid läkarbesöket kan ni komma överens om att du själv kan justera upp din dos från till exempel ett till två spray om du inte får tillräcklig effekt efter 3-4 veckor. Likaså med gelen. Plåster är svårare att justera dos själv, man kan klippa plåster för att höja eller sänka din dos men du bör prata med din läkare innan du gör det.

Vilka är vanliga biverkningar vid hormonbehandling och hur länge brukar de hålla i sig?

Det är vanligt med illamående, buksmärta, bröstspänningar, huvudvärk och blödningar. Men dessa ska upphöra efter ett par veckor och blödningar ska komma på förväntad tidpunkt annars bör man göra en gynekologisk undersökning och ultraljud av slemhinnan. Humörsvängningar kan uppstå som biverkningar av gestagen och då är det bra att eftersträva så låg dos som möjligt, till exempel hormonspiral. Känner du dig osäker på om dina biverkningar är inom normalspannet? Prata med din gynekolog. 

Varför behöver jag ta blodtryck inför mitt återbesök vid tre månader?

En del får stigande blodtryck av sin östrogenbehandling och därför ska man alltid kontrollera sitt blodtryck på ett apotek eller på din vårdcentral innan du påbörjar din behandling. Om blodtrycket stiger av insatt behandling så sker det inom 12 veckor. Därför ska man även kontrollera sitt blodtryck inför återbesöket. 

Har du ytterligare frågor maila: support@estercare.com så ska vi hjälpa dig att besvara dem.

Helena Graflund Lagercrantz

Artikeln är skriven av:

Helena Graflund Lagercrantz

Specialist inom gynekologi

Vill du ha hjälp av Helena, eller någon annan av våra specialister?

Ladda ner appen för att boka din tid

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Att leva med PCOS - Ovulai