Amning_BW_45
Amning_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Amning första tiden

Man säger att det tar tid att få till en etablerad amning och det är helt normalt att barnets sugbeteende och behov förändras varje dygn under nyföddhetsperioden. Grundläggande råd är att amma på barnets signaler och att erbjuda bröstet när barnet signalerar hunger eller sugbehov. Amningen den första tiden är ofta tålamodskrävande och kan för vissa upplevas frustrerande. Det är bra om man förbereder sig genom att läsa på, fundera över hur just du önskar ha det och veta om var man kan vända sig för hjälp. Hos EsterCares barnmorskor kan du digitalt amningsstöd i hemmet när du behöver det.

När ska du söka hjälp?

Amning ska generellt inte vara smärtsam även om man säger att det kan göra ont under barnets första sugtag då vakuum bildas. Men om amningen är smärtsam även efter det kan det vara bra att söka hjälp för att ta reda på vad man kan göra åt det och förhindra ytterligare amningskomplikationer.

Om du upplever att barnet inte vill ta bröstet, att du fått blåsor eller sår på bröstvårtan kan även det vara bra att få göra en amningsobservation hos en barnmorska som kan ge råd och stöd.

Du ska heller inte ha rodnad, värmeökning, smärta eller feber i samband med amning det kan vara tecken på en infektion, då behöver du vård och behandling.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra barnmorskor

Träffa någon av våra kunniga barnmorskor och få digital vård. Du bokar ett möte direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om amning

Hur blir man av med mjölkstockning?

Mjölkstockning innebär att bröstmjölk har stockat sig i bröstvävnadens mjölkgånger, det kan leda till smärta, rodnad, värmeökning och infektioner. Ibland kan det hjälpa med värme och att undvika kyla eller drag. Att till exempel ställa sig i duschen kan göra så att de värsta spänningarna släpper. Man behöver också lätta på trycket i bröstet utan att stimulera för mycket så att produktionen ökar. Cottermans grepp eller liknande kan vara till hjälp, det innebär att man med hjälp av fingertopparna applicerar ett tryck runt vårtgården för att bröstmjölk ska komma ut och stockningen släppa.

Vanligaste tipsen när amningen gör ont?

När en amning är smärtsam tittar vi barnmorskor på några grundläggande saker som du själv kan ha i bakhuvudet inför amning. Det första är barnets läge i famnen, ligger barnet nära mamma med mage mot mage? Nästa del är barnets tag om bröstvårtan, tar barnet ett stort tag och inte suger in luft eller sin egen läpp? Sedan tittar man också på titta på barnets position vid bröstet, att barnet inte ligger för högt upp mot armhålan eller för långt ned. Om det går kan man prova att justera barnets läge i famnen under tiden man ammar, ibland kan smärta släppa i ett visst läge och då har man ofta hittat en bra position och läge.

Hur länge gör det ont att amma?

Amning ska inte göra ont, det är ofta ett tecken på att barnets tag inte är som det ska eller att man fått ett sår eller en blåsa på bröstet. När barnet tar tag om bröstet kan det vara smärtsamt de första sugtagen men det ska släppa efter en kort stund.

Har jag för lite bröstmjölk?

Bröstmjölk produceras till varje matningstillfälle och mängden bröstmjölk som produceras bestäms av hur mycket barnet åt föregående amning, barn "lägger sin beställning" själva. Hur mycket de ammar skickar signaler till kroppen hur mycket som ska produceras därför har man inte för lite bröstmjölk. Men om man upplever att bröstmjölksproduktionen är låg kan man stimulera den med hjälp av bröststimulering med händerna eller med hjälp av en pump.

Vad är tecken på svamp vid amning?

När man drabbas av svamp vid amning är det vanligaste tecknet smärta, en svidande, brännande smärta som går från bröstvårtan och in i bröstet. Man kan även se tecken på svamp i barnets mun som en vitaktig hinna på tungan, även kallat torsk i munnen. För att vara säker på om det är svamp kan ibland en odling behövas men oftast räcker det att beskriva sina symtom för en barnmorska eller gynekolog och få råd samt behandling vid behov.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen