Kvinna med två barn som ammar_BW_45
Kvinna med två barn som ammar_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Fertilitet

Få stöd och råd inför en planerad graviditet eller om du försökt bli gravid och har frågor om din fertilitet.

Hur kan vi på EsterCare hjälpa dig?

När det kommer till frågor angående fertilitet och planerad graviditet kan vi på EsterCare hjälpa dig med rådgivning, svar på dina funderingar och ge råd kring graviditet och fertilitet.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om fertilitet

Hur vet man om man är fertil?

För de allra flesta kvinnor gäller att så länge man har regelbunden mens är man fertil, fertilitet minskar med stigande ålder men det finns otroligt stora individuella variationer. Om man däremot har väldigt oregelbunden mens kan det vara svårt eller omöjligt att veta när man kan bli med barn.

Kan man påverka sin fertilitet?

Det finns några saker man kan göra själv för att påverka sin fertilitet, och öka chanserna att bli gravid. Försök att ha en sund livsstil med varierad kost och regelbunden fysisk aktivitet. Undvik alkohol och droger. Att sluta röka är klokt om man försöker bli gravid. Det är också bra att försöka hålla sin vikt inom ett normalt BMI, både ett för lågt och ett för högt BMI kan innebära att ägglossning påverkas och möjligheten att bli gravid minskar.

Om du vet med dig att du har en sköldkörtelsjukdom eller ärftlighet för det kan det vara en bra ide att ta prover för att se att sköldkörtelhormon ligger inom normalvärdet. Rubbningar i dessa kan påverka dina chanser att bli gravid.

Vad är de vanligaste orsakerna till ofrivillig barnlöshet?

Man brukar säga att ofrivillig barnlöshet beror i en tredjedel av fallen på faktorer hos mannen, en tredjedel på faktorer hos kvinnan och i en tredjedel av fallen vet man inte varför. Hos kvinnor kan infertilitet orsakas av någon typ av gynekologisk sjukdom till exempel PCOS eller endometrios, rubbningar i sköldkörteln, livsstilsfaktorer eller ålder. Hos män beror infertilitet oftast på otillräcklig spermaproduktion, livsstilsfaktorer eller annan sjukdom.

Vad är bra att tänka på om man vill bli gravid?

Det är bra att tänka på att ha en sund livsstil, träna regelbundet, eventuellt minska på stress, äta en varierad kost och förstå sin menscykel. För en dagbok över din mens ett par månader så får du lättare förståelse för när ägglossning inträffar och du kan bli gravid. Det är också en bra ide att sluta röka, dra ned på alkohol och att börja äta tillskott av folsyra dagligen.

Kan man testa sin fertilitet?

Det är svårt att testa sin fertilitet då det är så många aspekter som spelar roll men man kan ta ett blodprov för att se sina äggreserver, det kan ge en fingervisning. Män kan lämna spermaprov och testa sin spermakvalitet, både vad gäller mängd och rörlighet.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen