Vänner i samtal vid sjön_BW_45
Vänner i samtal vid sjön_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

PMS

PMS är ett samlingsbegrepp för besvär eller mående du kan uppleva dagarna innan mens. PMS står för premenstruellt syndrom och kan innebära att man upplever humörsvängningar, svullen i kroppen och ömma bröst. Besvären uppstår ofta någon vecka innan mensen och försvinner ofta i samband med att mensen börjar.

PMS kan vara mycket besvärligt att leva med och vissa kvinnor kvinnor upplever ångest samt nedstämdhet under sin PMS, det finns mycket man själv kan göra för att må bättre men det finns också bra läkemedel och behandling. Om man upplever ångest eller depressiva symtom i samband med PMS kan det innebära att man har en svårare form av PMS kallad PMDS.

Vanliga PMS-symtom

Nedstämdhet

Humörsvängningar

Ångest & oro

Koncentrationssvårigheter

Minskad energi

Svullen i kroppen

Huvudvärk

Ömma bröst

Hungrigare än vanligt

När ska du söka hjälp?

Om dina besvär påverkar din vardag, relation eller är så pass uttalade att du stannar hemma från jobb eller skola, ska du söka vård hos en gynekolog för att få behandling som passar just dig.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om PMS

Hur länge har man PMS?

PMS symtomen börjar oftast ungefär en vecka innan mensen kommer och försvinner i samband med att mensen startar. För vissa kvinnor är besvären kvar även de första 2-3 dagarna på mensen.

Vad finns för behandling mot PMS?

Det finns en del saker som du själv kan göra för att minska besvär kopplade till PMS, regelbunden fysisk aktivitet är en sådan. Men det finns även bra behandling med olika typer av läkemedel, en av våra gynekologer kan hjälpa dig att hitta den behandling som är bäst för dig.

Vad kan man göra själv vid PMS?

Egenvård vid PMS handlar främst om att identifiera vilka besvär som är mest utmanande för dig. Vi vet att regelbunden fysisk aktivitet minskar besvär med PMS men det kan också handla om att undvika sådant som förvärrar den. Att inte sova tillräckligt, att stressa eller att äta på oregelbundna tider. Så försök att dra ned på stressen, se till att du får god sömn, rör på dig eller träna och ha en varierad regelbunden kost.

Vad är PMDS?

PMDS är en svårare variant av PMS, förutom symtom som vid PMS har man då också depressiva symtom eller inslag av ångest. Detta drabbar ungefär 3-5 % och kan innebära så svår humörpåverkan att det går ut över ens relation, arbete och vardag. Det är viktigt att söka vård om du upplever symtom på PMS eller PMDS, en gynekolog kan hjälpa att diagnosticera och hitta en behandling.

Kan symtomen variera från cykel till cykel?

Många kvinnor upplever att deras mensvärk eller PMS beter sig ganska likt från cykel till cykel men det är faktiskt så att det kan variera mycket. Beroende på hur du mår och var du befinner dig i just den aktuella cykeln kan besvären variera. Om du till exempel är i en period av mycket stress och mindre sömn kan det innebära att dina besvär blir mer uttalade.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen