Ryggen på kvinna som håller i barn_BW_45
Ryggen på kvinna som håller i barn_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Urininkontinens

Urinläckage är ett vanligt problem hos kvinnor och betyder att du läcker urin mellan toalettbesöken. Det finns olika typer av urinläckage eller inkontinens, de definieras utifrån orsak och typ av urinläckage. Ansträngningsinkontinens innebär att det läcker urin när man anstränger sig, till exempel vid hosta, nysning, skratt, hopp, tunga lyft eller löpning. Trängningsinkontinens innebär att du plötsligt känner dig kissnödig och har svårt att hålla dig. Blandinkontinens innebär att man har en blandning av trängning- och ansträngningsinkontinens. Blandinkontinens innebär att du både har svårt att hålla tätt när du anstränger dig och att du plötsligt blir kissnödig och har svårt att hålla dig.

Vanliga symtom

Kissar ofta

Läcker urin då & då

Läcker urin vid ansträngning

Inte hinner till toaletten

Behöver kissa nattetid

Hur kan du få hjälp på EsterCare?

Det är viktigt att ta reda på vilken typ av inkontinens man är drabbad av. Våra gynekologer kan hjälpa dig att ta reda på vilken typ av inkontinens som föreligger, vilken typ av behandling som skulle vara lämplig samt ge råd och svara på frågor om urininkontinens. I vissa fall kan det krävas en fysisk undersökning och då kan vi rekommendera dig det, men ett besök hos oss på EsterCare kan ge råd, svar på frågor och rekommenderad väg framåt.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Boka ditt möte. Ladda ner EsterCare-appen på din mobila enhet och boka tid

Videomötet sker i appen. Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling. Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra gynekologer

Träffa någon av våra erfarna gynekologer och få digital vård. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Vanliga frågor om urininkontinens

Vad orsakar urininkontinens?

Urininkontinens kan orsakas av olika faktorer, till exempel efter graviditet och förlossning eller på grund av torra slemhinnor vid östrogenbrist- under klimakteriet eller amningsperiod. Det kan också bero på stigande ålder, försvagad bäckenbottenmuskultaur, uttalad övervikt eller att urinöret av någon anledning är svagt. Ibland hittar man ingen tydlig anledning och orsaken kan då inte vara helt tydlig eller bero på flera olika faktorer.

Finns det olika typer av urininkontinens?

Ja, det finns olika typer av inkontinens. Vanligast är så kallad ansträngningsinkontinens, det innebär att du läcker urin när du anstränger dig vid till exempel träning, hosta, skratt eller att du nyser. En annan typ av inkontinens är trängningsinkontinens och det innebär att du plötsligt känner dig kissnödig och har svårt att hålla dig. Blandinkontinens innebär att man har en blandning av trängningsinkontinens och ansträngningsinkontinens. Blandinkontinens innebär att du både har svårt att hålla tätt när du anstränger dig och att du plötsligt blir kissnödig och har svårt att hålla dig.

Hur kan man behandla urininkontinens?

Behandling av inkontinens eller urinläckage skiljer sig åt beroende på vad orsaken är och vilken typ av inkontinens man drabbats av. Behandlingen går ofta ut på att få utbildning och allmänna råd, ibland kan läkemedel eller operation hjälpa och ibland kan bäckenbottenträning eller blåsträning bli aktuellt.

Är urininkontinens vanligt i klimakteriet?

Under klimakteriet är det vanligt med urinläckage/ inkontinens, det beror ofta på att de vaginala slemhinnorna har låga nivåer av östrogen men det kan också bero på försvagad muskulatur. Både lokal behandling och träning kan därför hjälpa.

Kan man få urininkontinens efter födseln?

En graviditet innebär en ökad påfrestning både på din kropp och din bäckenbotten. Bäckenbottens muskler och ligament kommer att vara uttöjda efter graviditeten och den första tiden kan det läcka urin när du anstränger dig. Läckaget brukar försvinna successivt när du återfår styrkan i din bäckenbotten. Ha inte bråttom och låt din kropp läka inifrån och ut. Om det inte successivt blir bättre eller om du har frågor om urinläckage efter graviditet kan våra gynekologer ge råd och svar.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen