Fosterrörelser - hur känns det?
Nästan alla som väntar barn har någon gång under graviditeten funderingar kring fosterrörelser. När kommer jag att känna de första rörelserna? Rör sig mitt barn tillräckligt mycket? Kan barnet röra sig för mycket?
Nästan alla som väntar barn har någon gång under graviditeten funderingar kring fosterrörelser. När kommer jag att känna de första rörelserna? Rör sig mitt barn tillräckligt mycket? Kan barnet röra sig för mycket?
De första rörelserna brukar man känna någon gång runt graviditetsvecka 20 men det är inte ovanligt att ha känt tidigare än så. De brukar beskrivas som ett fladder eller en kittling men kan såklart kännas olika för alla.
När i graviditeten man känner de första rörelserna beror på olika faktorer bland annat barnets personlighet och rörelsemönster, alla barn rör sig olika mycket och ofta men även vid olika tider på dygnet. En annan faktor som spelar stor roll är moderkakans placering. Om moderkakan är placerad i livmoderns framvägg, alltså ut mot din hud, kan den i början fungera lite som en stötdämpare och göra det svårare för dig att känna barnets rörelser. När graviditeten växer följer oftast moderkakan med upp och placerar sig i livmoderns övre del, då kommer du att känna rörelser precis som vanligt.
Fosterrörelser är inte bara sparkar och buffar utan fosterrörelser kan delas in i stora och små rörelser. De stora rörelserna är de du känner under graviditetens senare del, när barnet sparkar eller sträcker på sig. De små rörelserna innefattar saker barnet gör för att träna upp förmågor till livet utanför livmodern. Det kan vara andningsrörelser, hicka, sug och sväljförmåga och gripreflex. I tidig graviditet när det finns lite mer plats kan även barnet sträcka på sig och sparka utan att du känner det.
Om du har börjat känna ditt barns rörelser varje dag ska du fortsätta göra det och kontakta vården om det avviker från det normala. Det kan vara så att du identifierar rörelser dagligen någon runt v 20 men från och med vecka 25 rekommenderas du känna rörelser dagligen.
Så du ska känna barnet röra sig varje dag, antingen från och med graviditetsvecka 25 eller från och med att du börjat känna rörelser varje dag.
Efter att du identifierat rörelser dagligen är nästa steg att identifiera ett mönster för just ditt barn. Det brukar vara möjligt att göra någon gång runt graviditetsvecka 28.
Ditt barns individuella rörelsemönster kan identifieras utifrån:
Rörelsernas styrka
På vilket sätt barnet rör sig
Hur mycket barnet rör sig
Alla barn rör sig olika mycket och på olika sätt, det är därför viktigt att du identifierar ett mönster för just ditt barn.
Om du blir orolig för huruvida ditt barn rör sig som vanligt eller inte så har du ditt mönster att falla tillbaka på. Om rörelserna efter en stunds vila där du känner efter rörelser känns som vanligt kan du vara lugn med att allt är som det ska. Om det däremot inte känns som vanligt eller att du fortfarande känner dig orolig efter att du känt efter en stund ska du kontakta vården så snart som möjligt.
Mot slutet av graviditeten kan barnets rörelser ändra karaktär eftersom att det blir mindre plats för barnet att röra sig på men rörelserna ska inte ändra styrka, intensitet eller mönster. Om du känner dig det minsta tveksam ska du alltid kontakta vården och i slutet av graviditeten är det den förlossningsklinik du planerar att föda på som du vänder dig till. Du kan även boka tid i appen för rådgivning med barnmorska om du känner dig osäker.
Barnet sover mycket och kan ha långa perioder av vila under tiden i livmodern. När man försöker kartlägga fosterrörelser finner man att det är inte ovanligt att barn ofta rör sig mer under kvällen jämfört med dagtid. Det kan ju såklart bero på att det är då vi har möjlighet att känna efter mer, vi kanske ligger i soffan på kvällen vilket gör det lättare att känna barnets rörelser jämfört med under dagen när vi är på språng eller har fokus på andra saker. En teori är även att små barn tycker om att vaggas, även när de ligger i livmodern. De somnar kanske när vi är uppe och rör på oss under dagen och är därför inte är lika aktiva dagtid medan när vi ligger stilla vaknar de och rör sig mer.
Man kan även se en tendens att nyfödda verkar ha liknande dygnsrytm den första tiden i livet jämfört med rörelsemönstret i magen. Så om du har ett barn i magen som är väldigt aktiv på kvällarna är det inte omöjligt att du kommer att få en nyfödd som håller sig vaken på kvällen.
Det är viktigt att uppmärksamma hur och när ditt barn rör sig, studier har visat att mammans oro eller känsla är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till att hitta de barn som av någon anledning inte rör på sig tillräckligt mycket. Viktigast av allt är att du ska känna dig trygg. Lär känna ditt barns mönster och lita på din känsla, om du av någon anledning inte känner dig trygg eller är orolig över minskade fosterrörelser- kontakta sjukvården. Du vänder dig då till den förlossningsklinik du planerar att föda på, om du är osäker kan du boka en tid i appen för att få råd av en barnmorska.
Referenser:
*Kaplan, A., Hogg, B., Hildingsson, I., & Lundgren, I. (2009). Lärobok för barnmorskor. Studentlitteratur.
* Akselsson A, Lindgren H, Georgsson S, Pettersson K, Steineck G, Skokic V, Rådestad I. Mindfetalness to increase women's awareness of fetal movements and pregnancy outcomes: a cluster-randomised controlled trial including 39 865 women. BJOG. 2020 Jun;127(7):829-837. doi: 10.1111/1471-0528.16104. Epub 2020 Feb 8. PMID: 31971325.
Artikeln är skriven av:
Barnmorska
Vill du ha hjälp av Karin, eller någon annan av våra specialister?
Ladda ner appen för att boka din tid
Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.
Till hela vårt artikelarkiv
Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.