Första dygnen efter födseln
Eftervärkar
Livmodern dras sakta ihop till normal storlek. Detta kan kännas som mensvärk, molande smärta i magen och kallas för eftervärkar. Efter första förlossningen är det inte säkert att man känner detta men ju fler barn man föder desto starkare och mer smärtsamma kan dessa eftervärkar upplevas. De är som starkast de första dygnen efter förlossningen. Eftervärkar uppstår också ofta i samband med amning, när barnet ammar går det en signal till livmodern att dra ihop sig och stöta ut det blod som finns i livmodern och på så sätt dra ihop området där moderkakan suttit, det är en del av läkningsprocessen. När livmodern drar ihop sig kan det upplevas smärtsamt och som kramper eller krampliknande mensvärk.
Underlivet eller ärret från kejsarsnitt
Den första tiden efter att du fött barn är du ofta svullen och öm i underlivet eller över ett ärr från kejsarsnitt, det är helt normalt, svullnad och ömhet är en normal reaktion när kroppen läker.
"Ta smärtlindring vid behov så att du kan röra dig, att röra på sig i lagom mängd förbättrar cirkulationen och underlättar läkningsprocessen. "
Läkningsförmågan i underlivet är god och bristningen läker relativt snabbt. Om du har fått en bristning som har blivit sydd kan dessa stygn svida och skava, stygnen är sydda med tråd som kroppen tar hand om, de försvinner av sig själva. De behöver i regel inte tas bort innan de släpper av sig själv. Om stygnen besvärar dig, kontakta din barnmorska där du gått under graviditeten eller den förlossningsklinik där du födde barn.
Förbandet efter ett kejsarsnitt ska bytas efter en ungefär en vecka, om du vill byta innan det kan du få hjälp med på BB. Efter det brukar det sitta kvar kirurgtejp eller steri-strip som kan sitta kvar om du tycker att det känns skönt och byta till nya när de lossnar. Huden läker på ca två veckor och suturtrådarna lossnar av sig själva. Tänk på att hålla huden ren och badda torrt efter dusch eller bad. Risken för infektion är väldigt låg men tecken att hålla koll på är rodnad eller svullnad.
Avslag
Den första veckan efter förlossning brukar man ha en färsk blödning som efter det övergår till avslag med en brunaktig färg och senare vit/gul flytning. Det är blod, levrat blod och sårvätska från området i livmodern där moderkakan suttit som kommer ut vaginalt. Som regel kan man tänka att blödningen ska vara ungefär samma mängd eller minska, blödningen ska inte öka i mängd. Då bör du söka vård. Du ska heller inte få feber eller känna dig sjuk, att vara trött är normalt men om du har feber eller sjukdomskänsla kan det vara bra att kontakta den klinik där du födde barn.
Brösten
Direkt efter födseln finns det råmjölk i brösten, ibland även redan under graviditeten. Denna råmjölk är enormt rik på näringsämnen. När barnet ammar eller om brösten stimuleras regelbundet startar produktionen av den mogna mjölken. Detta brukar vanligen ske på dag 3-4 efter förlossningen. När den mogna mjölken kommer, blir brösten spända och ömma. Detta kallas för mjölkstas, det innebär att brösten fylls med mjölk samt att det samlas vätska och körtlar svullnar. Vätskan och svullnaden försvinner inom ett par dagar. Mjölkstas är inte detsamma som mjölkstockning. Mjölkstockning uppstår oftast senare, det innebär att mjölken stockar sig i brösten vilket kan orsaka smärta och inflammation i brösten.
"När bröstmjölk bildas är det mycket som händer i kroppen. Hormonnivåer förändras och kroppen ska ställa om från graviditet till ammande."
När bröstmjölk bildas är det mycket som händer i kroppen. Hormonnivåer förändras och kroppen ska ställa om från graviditet till ammande. Det här påverkar såklart fler aspekter än bara mjölkproduktion, man kan få en ökad kroppstemperatur, känna sig trött och hängig. Man kan känna sig nedstämd och ha lätt till gråt. Detta brukar kallas för ”baby blues”. Det brukar kännas bättre inom ett par dagar. Det är dock viktigt att vara observant på sitt mående, eftersom att det kan övergå i en förlossningsdepression. Om man upplever sig fortsatt nedstämd en vecka efter födseln är det viktigt att söka hjälp via BVC eller din vårdcentral.