Illustration snitt

Återhämtning efter födsel

Tiden efter en graviditet och födsel - vad händer i kroppen? Vi går igenom i stort vad du kan förvänta dig efter du fött barn. Såklart finns det stora variationer och tveka inte att höra av dig till sjukvården om du känner dig osäker på något.

Första dygnen efter födseln

Eftervärkar

Livmodern dras sakta ihop till normal storlek. Detta kan kännas som mensvärk, molande smärta i magen och kallas för eftervärkar. Efter första förlossningen är det inte säkert att man känner detta men ju fler barn man föder desto starkare och mer smärtsamma kan dessa eftervärkar upplevas. De är som starkast de första dygnen efter förlossningen. Eftervärkar uppstår också ofta i samband med amning, när barnet ammar går det en signal till livmodern att dra ihop sig och stöta ut det blod som finns i livmodern och på så sätt dra ihop området där moderkakan suttit, det är en del av läkningsprocessen. När livmodern drar ihop sig kan det upplevas smärtsamt och som kramper eller krampliknande mensvärk.

Underlivet eller ärret från kejsarsnitt

Den första tiden efter att du fött barn är du ofta svullen och öm i underlivet eller över ett ärr från kejsarsnitt, det är helt normalt, svullnad och ömhet är en normal reaktion när kroppen läker.

"Ta smärtlindring vid behov så att du kan röra dig, att röra på sig i lagom mängd förbättrar cirkulationen och underlättar läkningsprocessen. "

Läkningsförmågan i underlivet är god och bristningen läker relativt snabbt. Om du har fått en bristning som har blivit sydd kan dessa stygn svida och skava, stygnen är sydda med tråd som kroppen tar hand om, de försvinner av sig själva. De behöver i regel inte tas bort innan de släpper av sig själv. Om stygnen besvärar dig, kontakta din barnmorska där du gått under graviditeten eller den förlossningsklinik där du födde barn.

Förbandet efter ett kejsarsnitt ska bytas efter en ungefär en vecka, om du vill byta innan det kan du få hjälp med på BB. Efter det brukar det sitta kvar kirurgtejp eller steri-strip som kan sitta kvar om du tycker att det känns skönt och byta till nya när de lossnar. Huden läker på ca två veckor och suturtrådarna lossnar av sig själva. Tänk på att hålla huden ren och badda torrt efter dusch eller bad. Risken för infektion är väldigt låg men tecken att hålla koll på är rodnad eller svullnad.

Avslag

Den första veckan efter förlossning brukar man ha en färsk blödning som efter det övergår till avslag med en brunaktig färg och senare vit/gul flytning. Det är blod, levrat blod och sårvätska från området i livmodern där moderkakan suttit som kommer ut vaginalt. Som regel kan man tänka att blödningen ska vara ungefär samma mängd eller minska, blödningen ska inte öka i mängd. Då bör du söka vård. Du ska heller inte få feber eller känna dig sjuk, att vara trött är normalt men om du har feber eller sjukdomskänsla kan det vara bra att kontakta den klinik där du födde barn. 

Brösten

Direkt efter födseln finns det råmjölk i brösten, ibland även redan under graviditeten. Denna råmjölk är enormt rik på näringsämnen. När barnet ammar eller om brösten stimuleras regelbundet startar produktionen av den mogna mjölken. Detta brukar vanligen ske på dag 3-4 efter förlossningen. När den mogna mjölken kommer, blir brösten spända och ömma. Detta kallas för mjölkstas, det innebär att brösten fylls med mjölk samt att det samlas vätska och körtlar svullnar. Vätskan och svullnaden försvinner inom ett par dagar. Mjölkstas är inte detsamma som mjölkstockning. Mjölkstockning uppstår oftast senare, det innebär att mjölken stockar sig i brösten vilket kan orsaka smärta och inflammation i brösten.

"När bröstmjölk bildas är det mycket som händer i kroppen. Hormonnivåer förändras och kroppen ska ställa om från graviditet till ammande."

När bröstmjölk bildas är det mycket som händer i kroppen. Hormonnivåer förändras och kroppen ska ställa om från graviditet till ammande. Det här påverkar såklart fler aspekter än bara mjölkproduktion, man kan få en ökad kroppstemperatur, känna sig trött och hängig. Man kan känna sig nedstämd och ha lätt till gråt. Detta brukar kallas för ”baby blues”. Det brukar kännas bättre inom ett par dagar. Det är dock viktigt att vara observant på sitt mående, eftersom att det kan övergå i en förlossningsdepression. Om man upplever sig fortsatt nedstämd en vecka efter födseln är det viktigt att söka hjälp via BVC eller din vårdcentral.

1-3 veckor efter födsel

Under de första veckorna är det fortfarande normalt att ha så kallat avslag, det är en blödning som till en början består av färskt blod och senare övergår till en brunaktig flytning för att de sista veckorna vara en vit/gul flytning. 

En bristning läker oftast inom två veckor, däremot kan den ömma och kännas spänd under läkningsprocessen. Om du har blivit sydd i bristningen sitter stygnen längre än vad bristningen tar att läka, känner du att dessa sticker, drar eller svider kan du kontakta din barnmorskemottagning för att ta bort stygnen. Det allra vanligaste är att man använder en tråd när man syr som kroppen själv tar hand om, stygnen släpper av sig själva inom några veckor. 

Ta smärtlindring vid behov så att du kan komma upp och röra dig, lagom mängd rörelse underlättar läkningen. Börja även försiktigt att hitta din bäckenbotten, inga styrkeknip men identifiera att du kan knipa och gör det då och då efter att blödning slutat.

Om du överanstränger dig, tex vid promenader eller lyft, kan såret efter moderkakan gå upp vilket kan orsaka en liten blödning. Det är inte farligt men ett tecken på att du bör ta det lite lugnare.

1-6 månader efter födsel

Riktlinjer för läkning efter födsel är att det ska kännas bättre och bättre med tiden. Svullnaden kan komma och gå men du ska känna att det går åt rätt håll. Blödning och smärta ska vara ungefär samma eller minska i mängd. Det ska alltså inte blöda mer än tidigare eller plötsligt göra mer ont.

Det är viktigt att komma ihåg att kroppen behöver återhämta sig, läka och ställa om efter en födsel, alla dessa processer underlättas av att du vilar, äter och ser till att du får i dig tillräckligt med vätska. Känn efter och öka successivt aktivitetsnivån. Börja med kortare promenad och att försöka hitta aktivering av musklerna i bäckenbotten med hjälp av bäckenbottenträning. 

Efter en graviditet, och speciellt om du ammar, har du låga nivåer av östrogen, det här kan göra att dina vaginala slemhinnor känns torra och irriterade. Det är helt normalt och kommer att gå över med tiden. Men till dess kan du prova att använda lokalt verkande östrogen som finns på apoteket, detta kan lindra besvären och ibland bota dem helt.

Vid 6-8 veckor efter födseln är det en bra tid att gå på sin efterkontroll eller återbesök till sin barnmorska. Där kommer ni bland annat att gå igenom din upplevelse av födsel, prata om ditt mående, både psykiskt och fysiskt, kontrollera ditt blodvärde samt blodtryck, göra en undersökning av bäckenbotten och knipförmåga samt prata om preventivmedel.

6-9 månader efter födsel

Du känner antagligen att kroppen börjar återhämta sig mer och mer. Livmodern har hittat tillbaka till sin placering och slemhinnorna återfår sin normala balans successivt. Det är normalt att kroppen och underlivet inte känns som innan man födde barn men du ska inte ha besvär som tyngdkänsla, läckage eller samlagssmärtor. Om du fortsatt har besvär bör du uppsöka en gynekolog som kan hjälpa dig med eventuell diagnostik och behandling. 

"Våga prata om dina besvär om du har några, våga ställ krav på vården- du har rätt till det."

Kroppen behöver tid att läka och återhämta sig efter en graviditet och födsel men det är viktigt att våga prata om sina besvär. Om du har ont eller upplever läckage finns det hjälp att få, våga sök hjälp och våga prata om dina besvär. Många kvinnor har samma upplevelser men ibland tar skammen över och vi vågar inte eller vet inte var vi ska vända oss. Du kan boka en tid i appen till en barnmorska eller gynekolog som kan guida dig rätt.

Referens;

Kaplan, A., Hogg, B., Hildingsson, I., & Lundgren, I. (2009). Lärobok för barnmorskor. Studentlitteratur.

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Lisa Falco Gynpodden