Illustration på kvinna som ammar sin bebis

Första tiden efter födsel - råd för mamma och barn

Att bli förälder är en omvälvande upplevelse och den första tiden efter födseln blir ofta en omtumlande blandning av lycka, tårar, återhämtning, rubbad sömn och många blöjbyten.

Våra barnmorskor och läkare har tillsammans med Knodds barnspecialister därför satt ihop sina bästa råd, så att du som just fått barn tryggt kan navigera den här speciella tiden.

En tid för återhämtning

Den första tiden efter födseln kan kännas alldeles underbar. Barnet man väntat på så länge finns äntligen i världen och att bli förälder är ofta sammankopplat med många starka och omvälvande känslor. För somliga ögonblicklig kärlek, för andra en utmanande period. Det är samtidigt en tumultartad tid fysiskt, då den som fött barnet ska låta kroppen återhämta sig och hormonnivåerna stabiliseras. Samtidigt som alla involverade ska lära sig ta hand om och förstå barnets behov och signaler. 

Det finns hur många goda råd som helst om vad man ska göra under den här tiden, både från välmenande närstående och från samhället, som inte sällan vill måla upp en rosenskön bild. Alla familjer är olika och det finns inte en mall som passar alla. En del familjer vill vara hemma för sig själva i flera veckor medan andra vill att hela släkten ska komma på besök redan på BB. Var lyhörd inför dina och barnets behov under den här tiden. Lita på att du är den bästa föräldern till just ditt barn och våga lyssna på din egen instinkt som förälder. När du är osäker - be om hjälp och plocka de råd som passar just er. Ni är viktigast.

Det enda som faktiskt är viktigt under den här tiden är att: 

  • Du som fött barn får läka och återhämta dig från graviditet och födsel

  • Ni som blivit föräldrar får möjlighet att landa i föräldraskapet, lära känna ert barn och lära er tyda ert barns signaler

  • Att ni äter och sover så bra som möjligt

Anknytning non-stop

Visste du att fysisk närhet är lika livsviktigt för det nyfödda barnet som mat och sömn? Fysisk närhet ger barnet trygghet och lugn samt främjar utvecklingen. Vårdpersonalen på BB kommer troligtvis redan direkt efter födseln uppmuntra till ”hud mot hud”, vilket innebär att barnet får ligga direkt mot förälderns hud i långa stunder. Fysisk närhet från första början främjar anknytningen, vilket hjälper föräldern att lära sig barnets signaler som i sin tur lär barnet att det finns trygga vuxna som tillgodoser barnets behov och ser till att allt är tryggt och säkert. Grunden för anknytningen läggs nu och följer sedan barnet resten av livet.

Fysisk återhämtning för dig som fött barn

Du som har varit gravid och fött barn har gått igenom en stor förändring och din kropp har gjort en enorm insats. Under den här perioden behöver kroppen tid både att läka efter födseln och att återhämta sig. Läkningen kan ta flera veckor och återhämtningen ännu längre, men så länge du känner att det blir bättre med tiden, och inte sämre, så är allt i sin ordning.

  • Det är vanligt med eftervärkar efter förlossningen, särskilt under det första dygnet och särskilt om du fött barn tidigare. Det kan kännas ungefär som en molande mensvärk. Dessa sammandragningar gör att livmodern läker samt återgår till sin normala storlek. Man kan också känna eftervärkar i samband med amning eftersom amningen i sig gör att livmodern drar ihop sig mer effektivt. De går över inom ungefär tre till fyra dagar efter förlossningen, gör de mycket ont kan man ta paracetamol för att lindra värken.

  • I samband med att såret i livmodern (från där moderkakan suttit) läker efter förlossningen kommer det en blodig flytning som kallas avslag. Avslaget börjar som en relativt riklig blödning, för att sedan övergå till en mer brunaktig färg och slutligen en ljus flytning. Avslaget kan fortsätta i upp till tio veckor. Under den här perioden är det bäst att duscha i stället för att bada, undvika mensskydd som förs in i slidan, och använda kondom om du har vaginalt samlag för att undvika risk för infektion.

  • Underlivet har en god läkningsförmåga och börjar återhämta sig direkt efter födseln, även om det kan kännas svullet och ömt i flera veckor. Bristningar eller sår som behöver sys tar ungefär två veckor att läka. Stygnen, om du har några, kan sitta längre än så och dessa lossnar av sig själv. Duscha dagligen utan tvål och byt binda ofta för att minska risken för infektion. Du behöver inte vara rädd för att gå på toa efter födseln, även om det kan svida att kissa. Det kan kännas skönare att kissa medan man duschar. Tänk också på att läkningen underlättas av att man är uppe och rör på sig så att blodcirkulationen kommer igång.

  • Var särskilt uppmärksam på ditt psykiska mående efter födseln. Upp till 80% av nyförlösta upplever det som kallas ”baby blues”, en ofarlig och övergående upplevelse som uppstår ungefär två till tre dagar efter förlossningen med exempelvis ångest, nedstämdhet och gråt. Om de här tunga känslorna sitter i kan man ha drabbats av en förlossningsdepression som inte kommer att gå över av sig själv. Då är det viktigt att prata med närstående och vända sig till BVC, MVC eller en vårdcentral för att få hjälp.

  • Den första mjölken som kommer kallas råmjölk eller cholostrum och är genomskinligt gulaktig till färgen. Den kan läcka från brösten redan under graviditeten och är fylld med näring till det nyfödda barnet, så länge moderkakan och graviditeten är kvar kommer ingen mogen mjölk att bildas. När den mogna mjölken rinner till ungefär dygn 3-5 efter födseln kan brösten kännas spända, ömma och varma. Det här är inte mjölkstockning utan en fysiologiskt normal process i kroppen när den ställer om från graviditet till ammande. Det bästa är att amma ofta, så ofta som barnet signalerar och inte ha åtsittande byglar eller bhar. Att stå i duschen med varmt vatten över brösten kan även hjälpa mot den värsta svullnaden och att försiktigt massera ut de första dropparna för att lätta på spänningen.

    ”Om något inte känns bra, fysiskt eller psykiskt, tveka inte att söka vård och stöd.”

Tänk också på att det tog nio månader för kroppen att bära graviditeten, det är därför inte konstigt om det tar minst lika lång tid att återhämta sig. Om något inte känns bra, fysiskt eller psykiskt, tveka inte att söka vård och stöd. Du kan vända dig till din barnmorskemottagningen, BVC, eller oss på EsterCare för att få hjälp. Det är mycket som händer under den här tiden och det finns hjälp att få.

Gynpodden avsnitt 75 - Kommit hem med bebis, nu då?

Lyssna här

Det nyfödda barnet

Redan i livmodern har ditt barn utvecklats till en unik individ, med sina egna preferenser och personlighet. Efter födseln är varje upplevelse helt ny, samtidigt som barnets sinnen fortsätter utvecklas och bearbeta alla nya intryck. Det är med andra ord många faktorer som gör att inget nyfött barn är det andra likt och att barnet söker sin förälder för trygghet och anknytning ofta.

Du kan ignorera alla föräldraguider som menar på att du kan få in barnet i en rutin på en gång och förvänta dig att x strategi leder till y resultat direkt. Nyfödda barn behöver få äta och sova när de vill det och det går inte att skämma bort sitt barn med varken för mycket kärlek eller näring. 

Att mata sitt barn kan ibland innebära stress för nyblivna föräldrar, oavsett om du ammar eller inte är det bra att se till att ditt barn äter regelbundet från och med barnets andra levnadsdygn. Det andra dygnet ska barnet äta minst 8-10 gånger per dygn, även om det oftast blir fler gånger än så. Dygn nummer två är ofta ett ganska tålamodskrävande dygn, det känns kanske som att barnet vill äta hela tiden, men håll ut, det blir lättare och mindre intensivt. Lär dig barnets signaler som visar att det vill äta, smackande, att vrida på huvudet, gapa och suga på fingrar är tecken på hunger hos det nyfödda barnet och erbjud bröstet eller flaska redan vid barnets första signaler. Den kommande tiden växer barnets magsäck och då kan barnet äta större mål med längre tid mellan.

Annat som är bra att veta om nyfödda barn:

  • Sömnen hos nyfödda styrs av hunger och mättnad. Under den här tiden behöver barnet äta både dag som natt och kan behöva matas ofta under natten. Det avtar med tiden och runt fyra till sex månader behöver barnet inte längre mat på natten. Du som varit gravid kan ofta känna igen barnets dygnsrytm i början från inne i magen.

  • För att minska risken för plötslig spädbarnsdöd sover bebisen tryggast på rygg i egen säng under åtminstone de första tre månaderna.

  • Kiss och bajs kommer du som nybliven förälder snabbt bli van vid. Första kisset bör komma inom 2 dagar och det första bajset, som också kallas barnbeck, bör komma igång inom 1-2 dagar.

Det är vanligt att barn rapar och kräks lite när de äter, men det är inte alla barn som prompt måste rapas efter varje matstund. 

Det tar den tid det tar

Det är med andra ord mycket som händer under den första tiden efter födseln. Allt det här tar tid och det ska det få göra. Det är den bästa starten på ett lyhört och tryggt föräldraskap som ni kan få. 

Det du kan strunta i:

  • Folks åsikter – om hur man ska se ut, ta hand om barnet, vara förälder, komma i form efter förlossningen

  • Folk som propsar på besök om du inte vill

  • Hur du tänker dig att en förälder ska se ut, bete sig, hålla ordning på tvättberget där hemma, vara glad. Ge utrymme för alla dina känslor och lyssna på vad din kropp säger att den behöver

Det du istället kan satsa på: 

  • Våga lita på dig själv – du kan mer än du tror

  • Lyssna på folk du litar på, föräldrar, nära vänner eller vårdpersonal

  • Be om hjälp när du behöver det 

  • Om du är föräldraledig, se det här som ditt jobb nu, och då är din egen återhämtning del av uppdraget 

  • Ta väl hand om dig själv för att kunna hjälpa ditt barn må bra 

Ta ett steg i taget så kommer ni dit ni ska. Gärna med extra tupplurar på vägen. 

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Helena Kopp Kallner Gynpodden Riklig mens