Illustration snitt

Avslag efter födsel

Den blödning eller flytning som kommer efter en födsel kallas för avslag och förändras över tid. Det är helt normalt att blöda den första veckan och att avslaget pågår i upp till 8 veckor men det kan vara bra att veta lite vad man kan förvänta sig och vad man ska vara uppmärksam på.

Under en graviditet bildas ett helt nytt organ, moderkakan eller placenta. Den fäster på insidan av livmodern och dess uppgift är att förse barnet med näring, blod och syre samt att transportera bort slaggprodukter från barnet till mammans cirkulation. När graviditeten är över och barnet är fött har moderkakan fullgjort sin uppgift och släpper då från livmodern. Efter barnets födelse ska alltså moderkakan och det blod som samlats i livmodern födas fram, det kallas för efterbörden. 

"När livmodern drar ihop sig, drar även sårytan ihop sig och blödningen avstannar."

När moderkakan släpper från livmodern bildas en såryta där moderkakan tidigare suttit. När livmodern drar ihop sig, drar även sårytan ihop sig och blödningen avstannar. Det här är anledningen till att barnmorskor kommer att vilja klämma dig på magen efter en födsel. Det kan upplevas obehagligt men är viktigt, just för att se till att livmodern dragit ihop sig så att du inte blöder mer än normalt.

Sårytan ska sedan läka, det blod och den vätska som utsöndras från sårytan kommer ut vaginalt som en blödning eller också kallat avslag. Avslaget ser olika ut och förändras över tid när sårytan läker. De första dagarna är avslaget ofta en färsk blödning men det kommer senare förändras till levrat blod eller sårvätska från området. Om du överanstränger dig kan livmodern tappa sin tonus och då går såret upp igen, du kan då få en liten blödning igen. Det är inte farligt men ett tecken på att du bör ta det lite lugnare. Avslaget består av blod, rester från slemhinnan i livmodern samt fostervatten.

Hur länge och hur kan det se ut?

Efter en födsel är det normalt att blöda eller att ha avslag i ungefär 6-8 veckor. Avslaget skiftar färg och mängd. Från att i början vara en klarröd färsk blödning till efter någon vecka brunt, levrat blod och senare en vit/gul flytning när såret läker.

Under de första dygnen kan du förvänta dig en färsk blödning, ungefär som en kraftigare menstruation i mängd vilken även kan innehålla små klumpar men det ska inte innehålla större koagel. Att uppleva eftervärkar eller mensvärksliknande smärta är normalt, eftervärkar blir ofta mer uttalade för varje graviditet.

Efter ca 4-5 dygn övergår avslaget till en mer rosa och brunare färg med mindre mängd blod och mer vattnigare flytning jämfört med tidigare. Den här typen av avslag brukar sitta i ungefär två veckor.

Det sista steget av avslag pågår i upp till sex till åtta veckor och är vit/gul till färgen, mindre mängd än tidigare och innehåller sällan blod.

Avslaget har en speciell lukt och vissa beskriver det som en metallisk och unken lukt, det ska inte lukta starkt, det kan vara ett tecken på att du drabbats av en infektion. Och då behöver du söka vård för att få antibiotika och behandling.

"Det kan vara svårt att veta vad som är normalt eller inte och när du ska söka vård."

Vad bör jag vara uppmärksam på?

Det kan vara svårt att veta vad som är normalt eller inte och när du ska söka vård. Tecken på att du bör söka vård kan vara om avslaget är;

  • Grönaktigt eller grönaktiga flytningar blandat med avslaget

  • Illaluktande lukt

  • Tilltagande blödning

  • Större koagel

  • Feber, frossa eller influensaliknande symtom

  • Tilltagande svullnad eller smärta i vagina

  • Yrsel eller känsla av att du håller på att svimma

  • Kramper eller smärta från mage eller bäcken

Referens;

Kaplan, A., Hogg, B., Hildingsson, I., & Lundgren, I. (2009). Lärobok för barnmorskor. Studentlitteratur.

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Helena Kopp Kallner Gynpodden Hormonella preventivmedel

Lär dig mer om kvinnokroppen i vår podd - gynpodden

Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.