Tips för en lyckad amning
Barnets läge, tag och position kan göra hela skillnaden på en smärtsam komplicerad amning till en positiv och lättare upplevelse.
Barnets läge, tag och position kan göra hela skillnaden på en smärtsam komplicerad amning till en positiv och lättare upplevelse.
Barnets tag om bröstet och hur det suger på bröstet gör att det bildas ett vakuum i barnets mun, det är vakuumet som gör att bröstmjölken drivs ut. När barnet ammar stimuleras även mjölkproduktionen till kommande amningar. Man brukar säga att barnet “lägger sin beställning”. Om barnet har ett bra läge och tag om bröstet minskar risken för komplikationer såsom smärta eller sår. Därför är det så viktigt med ett bra tag och läge, om det är svårt att få till ett bra tag kan det underlättas av att ändra barnets läge och/eller att prova olika amningspositioner.
Barnets läge i famnen ska vara nära dig, mage mot mage. Stötta gärna mot barnets rygg eller skulderblad men håll inte emot barnets huvud, barnet behöver kunna röra huvudet för att själv justera taget eller släppa om det inte känns bra.
"Att ligga nära underlättar för barnet att ta ett bra tag om bröstet."
Vid amningens början, när barnet ska ta tag om bröstet är det ett bra utgångsläge om du håller ditt barn i famnen med barnets näsa i höjd med bröstvårtan. När barnet sedan gapar upp och samtidigt lutar huvudet bakåt, hamnar bröstvårtan i en bra utgångsposition. Försök att erbjuda bröstet när barnet gapar upp som störst.
Tecken på ett bra tag om bröstet är att barnets haka ligger mot bröstet, att barnet gapar upp stort och att barnets läppar är vikta utåt. Om barnet inte har ett bra tag kan du ibland se det genom att barnet suger in läppen eller kinden. Du kan även ibland höra ett klickande ljud, det kan låta som att barnet suger in luft vid sugrörelserna. Ett annat tecken kan vara att barnet inte kommer till ro vid bröstet och letar eller vrider huvudet mycket.
"Vid ett bra sugtag ska amningen inte vara smärtsam, din upplevelse är därför mycket viktig för hur vi ska kunna hjälpa er till en lyckad amning."
Barnets sugmönster kan också vara aktivt i perioder och med pauser då och då. Det är helt normalt och beror på att mjölken kommer i omgångar och därför tar barnet pauser ibland. Vid ett bra sugtag ska amningen heller inte vara smärtsam, din upplevelse är därför mycket viktig när det kommer till att utvärdera amning och hur vi kan stötta dig.
Att vara observant och reflekterande om barnets tag och din upplevelse av amningen kan kännas tålamodskrävande till en början men det kan avhjälpa eventuella komplikationer på sikt. Ett felaktigt tag om bröstet kan leda till sår på bröstvårtorna eller en lägre mjölkproduktion som i sin tur gör att barnet inte går upp i vikt som förväntat.
Är du osäker kan du få hjälp, råd och stöd från våra amningsbarnmorskor- du kan boka tid för amningsrådgivning i appen.
Referens:
https://www.rikshandboken-bhv.se/amning-och-nutrition/
Artikeln är skriven av:
Barnmorska
Vill du ha hjälp av Karin, eller någon annan av våra specialister?
Ladda ner appen för att boka din tid
Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.
Till hela vårt artikelarkiv
Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.