Illustration av kvinna som ammar sitt barn

Amning den första tiden

Amningen i början kan vara tålamodskrävande men för de allra flesta blir det lättare och lättare. Det kan hjälpa att vara påläst och veta på ett ungefär vad man kan förvänta sig. Vi tänkte därför beskriva i korthet vad som händer den första tiden och hur ett typiskt beteende hos en nyfödd kan vara.

Amning första dygnet

Direkt efter födseln är det bra om barnet får ligga hud-mot-hud hos mamman i 2 timmar, för att barnet själv ska få möjligheten att anpassa sig till livet utanför livmodern. Att ligga hud-mot-hud oavbrutet de första timmarna i livet är inte bara gynnsamt för amningsstarten utan hjälper även barnet att stabilisera andningen och blodsockernivåer samt främjar anknytning.

Nyfödda friska barn går igenom nio stadier under deras första tid i livet, för vissa barn tar dessa steg flera timmar för andra minuter men de flesta barn tar bröstet och suger inom de första två timmarna. Dessa stadier inleds med att barnet tar sitt första andetag och skrik och avslutas med att barnet somnar vid bröstet efter att ha ammat eller gjort sitt första amningsförsök. Det kan vara ett aktivt sugande eller ett par försök till sugtag vid bröstvårtan, oavsett hur det ser ut i just ert fall är den här stunden något vi vill värna om, både för förälder och barns skull.

"Om barnet inte ammar eller suger de första timmarna kan det vara bra att handmjölka eller bröststimulera för att hjälpa mjölkproduktionen på traven."

De första dropparna som kommer kallas råmjölk och de är guld värda, torka inte bort dem utan fånga upp dem med en sked eller liknande och ge till barnet.

Efter en graviditet och födsel utan komplikationer och om barnet är fullgånget och friskt behöver barnet egentligen inte amma det första dygnet, barnet har resurser och depåer av näring med sig från moderkakan. Men vi vet att det är gynnsamt om barnet ligger mycket vid bröstet och får göra amningsförsök på sina egna signaler. Det betyder att när barnet signalerar att det vill amma eller är hungrigt får det komma till bröstet. Dessa signaler kan vara att barnet “rootar”, vrider och pickar med huvudet, att barnet gapar och smackar eller att barnet stoppar sina fingrar eller händer i munnen. När man som förälder uppmärksammar dessa tecken är det bra att erbjuda barnet bröstet för att försöka amma eller suga. Sena tecken på att barnet vill äta är att det gråter eller skriker, det kan då vara svårare att erbjuda bröstet och kan hjälpa om man handmjölkat några droppar som barnet får för att lugna ned sig och sedan ta bröstet i lugn och ro.

Amning den första veckan

Dygn 1

Dygn 1 innebär ofta mycket sömn och återhämtning, erbjud barnet bröstet när de visar tecken på att vilja amma men försök att landa i den nya situationen och ha barnet mycket hud-mot-hud. Tänk på att barnets näsa ska vara fri och att barnet på så sätt har fria luftvägar.

Dygn 2

Dygn 2 är ofta ett ganska intensivt och tålamodskrävande dygn. Nu brukar barnet börja vilja äta oftare och signalerar att det vill komma bröstet ofta. Frågor som “det kan inte vara amning igen, vi ammade ju nyss?”, “ammar mitt barn för mycket?” eller “är det något annat som är fel, så här ofta kan ett barn inte behöva amma?” är vanliga men det är helt normalt. Trots att det känns som att ni nyss ammade, låt barnet komma till bröstet när det signalerar att det vill det. Det kommer att bli mer sällan och mer regelbundet. 

"De första dygnen behöver barnet äta lite men ofta, i takt med att magsäcken växer blir amningstillfällena längre och mer sällan."

När barnet föds är magsäcken liten som en hasselnöt och bara efter en vecka har den vuxit stor som ett plommon. Det här gör att barnet de första dygnen behöver äta lite och ofta men i takt med att magsäcken växer och mjölken kommer blir amningstillfällena längre och inte lika ofta. Det absolut viktigaste för att amningen ska bli så komplikationsfri som möjligt är att barnet har ett bra tag om bröstet, vissa barn tar ett bra tag direkt och vissa barn behöver lite stöd för att få till det. De grundläggande råden för ett bra tag är att barnet ska ha bröstvårtan långt bak i gommen och du har barnet nära dig, läs mer om läge, tag och position i vår artikel Tips för en lyckad amning.

Om barnet inte ammar ofta kan det vara bra att ha som riktlinje att barnet ska amma 8-12 gånger per dygn. Om barnet har ammat frekvent under dagen och skulle sova 5 timmar under natten är det okej. Om barnet däremot har ammat glest kan det vara rekommenderat att ställa klockan och väcka barnet för amning så här i början. Ett exempel skulle kunna vara om ni börjar räkna amningstillfällen när ni vaknar på morgonen, ett tillfälle bör vara minst 10-15 minuter, om ni då när ni ska gå och lägga er har ammat 7-8 gånger så är det okej att låta barnet sova och styra nattamningen på egna signaler men om ni vid läggdags har kommit upp till 5-6 amningstillfällen behöver ni kanske ställa klockan för att se till att ni kommer upp till minst 8-12 tillfällen det dygnet.

Dygn 3-4

Dygn 3-4 nu brukar brösten kännas spända och kan ibland ömma, det beror på att den mogna mjölken håller på att rinna till och brösten anpassar sig. Låt barnet fortsatt amma på sina signaler och försök att komma upp till 8-12 tillfällen per dygn. När brösten blir spända kan det vara svårt för barnet att få ett bra tag.

Om brösten känns spända och barnet har svårt att få tag kan det hjälpa att lätta på trycket genom något som kallas Cottermanns grepp. Genom mottryck runt bröstvårtan lättas trycket genom att placera fingertopparna runt bröstvårtan och ett tryck appliceras rakt inåt i bröstvävnaden mot ryggraden i cirka en minut. När detta görs pressas mjölk och vävnadsvätska bakåt och bröstet blir mjukare. Du kan även prova att handmjölka fram ett par droppar för att mjuka upp bröstet ytterligare, och barnet kan då få ett större tag om bröstet.

Efter en födsel är det normalt att barn går ned i vikt och runt dygn 3 brukar ni få komma tillbaka till förlossningskliniken eller återbesöksmottagningen för att väga barnet. Barnet går ofta ned i vikt, upp till 10 % från födelsevikten är normalt. Här får ni också en möjlighet att träffa en barnmorska och prata om hur det fungerar hemma med sömn, amning och mående.

Om du fortsatt behöver stöd och råd kan du boka en tid med våra erfarna amningsbarnmorskor i appen.

Referens:

https://www.rikshandboken-bhv.se/amning-och-nutrition/

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Helena Kopp Kallner Gynpodden Riklig mens