Illustration amning vit

Om amningen gör ont

Amningen ska inte vara smärtsam, men de första sugtagen när vakuumet bildas kan göra ont. Om amningen därefter fortsätter att vara smärtsam eller om varje tillfälle gör ont behöver man hjälp och stöd.

Amningen ska inte vara smärtsam, men de första sugtagen när vakuumet bildas kan göra ont, det ska däremot gå över när barnet fortsätter suga. Om det inte gör det, avbryt amningen genom att föra in ett lillfinger i barnets mungipa för att släppa vakuumet och låt barnet ta ett nytt tag. 

Smärtan kan ibland undvikas av att försiktigt ändra barnets läge i famnen medan du ammar, att föra barnet upp mot din armhåla eller längre ned mot motsatt armhåla kan göra att smärtan släpper. Ett annat alternativ kan vara att “vicka” barnet genom att lyfta barnets underkropp uppåt eller nedåt längs din kropp. För vissa kvinnor försvinner smärtan direkt vid en sån här justering.

Sår och sugblåsor

Att uppleva ömma eller smärta från bröstvårtor är vanligt. Det kan däremot vara svårt att veta vad som är vad. Vad är en sugblåsa? Sår? Sprickor? Och framför allt, kan man få hjälp?

Sugblåsor

Sugblåsor är vanligt och uppkommer ofta under de första dygnen då barnet suger intensivt och ofta. De kan se ut som små blåsor, ibland blodfyllda, de kan sitta utspritt över bröstvårtan eller i en linje där barnet suger ofta. Sugblåsor läker oftast av sig självt inom en vecka men kan vara smärtsamma, särskilt om de spricker.

Om du får blåsor, var noga med din handhygien, låt bröstvårtan lufta efter amningen och smörj med bröstmjölk innan och efter amning. Det kan både lindra och läka.

Ta för vana att titta på din bröstvårta efter avslutad amning, helst ska den se så opåverkad ut som möjligt, inte vara tillplattad eller peka åt något håll. Om den gör det kan det vara värt att se över barnets läge och tag. 

Om amningen fortsatt är smärtsam eller om sugblåsorna inte läker inom en vecka kan det vara en god ide att söka hjälp eller vård.

Sår eller sprickor

Ibland bildas sprickor eller sår på bröstvårtorna, det här kan vara mycket smärtsamt och obehagligt. Se till att få stöd och råd om det drabbar dig.

"Den främsta behandlingen är att se över amningssituationen och hjälpa dig och ditt barn till ett bra läge och tag."

Såren eller sprickorna beror ofta på att barnet av någon anledning inte tar ett bra tag om bröstet, det kan ha med barnets beteende och sugförmåga, det kan bero på barnets tungband är för kort eller barnets läge vid bröstet under amning. 

Det gör också att den främsta behandlingen är att se över amningssituationen och hjälpa dig och ditt barn till ett bra läge och tag. Det finns vissa saker du kan göra själv.

Smörj bröstvårtorna med bröstmjölk innan amning för att mjuka upp dem. Lufttorka och smörj även efter amning med bröstmjölk, bröstmjölken har både en lugnande, läkande och bakteriedödande förmåga, den kan alltså lindra på flera sätt. Använd luftiga kläder och undvik krämer eller tvål. Glöm inte att hålla en god handhygien för att minska risken att såren blir infekterade.

Du kan även prova att avlasta bröstvårtorna genom att handmjölka eller pumpa med elpump något dygn eller tillfälle. Ett annat alternativ som kan hjälpa är en så kallad amningsnapp eller bröstvårtsskydd, det kan vara bra att prova ut tillsammans med en barnmorska så att du får rätt storlek och lär dig handhavandet. 

Om du drabbats av sår eller sprickor på bröstvårtorna kan det vara smärtsamt och kämpigt, tveka inte att söka vård och stöd.

Hos oss kan få amningsrådgivning från våra amningsbarnmorskor - boka tid i appen.

Referens:

https://www.rikshandboken-bhv.se/amning-och-nutrition/

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Helena Kopp Kallner Gynpodden Riklig mens