Illustration graviditet2

Gravid och illamående

Graviditeten är en tid med mycket förväntan och tankar men även besvär man kan behöva tampas med. Vi tänkte i den här texten reda ut lite frågor om ett av de absolut mest vanliga besvären, illamående och kräkningar. Men även ge lite tips på vad du kan göra själv för att lindra besvären.

llamående och kräkningar är väldigt vanliga graviditetssymptom, så många som 80% av alla gravida upplever någon gång under sin graviditet illamående och ungefär hälften av alla gravida drabbas av kräkningar. Däremot varierar det mycket i hur ofta och hur uttalade besvären är. De kan upplevas som alltifrån lättare illamående då och då till kräkningar flera gånger per dag.

Det finns även en ganska utbredd missuppfattning om att illamående under graviditet endast förekommer på morgonen, vilket inte stämmer. Illamående och kräkningar kan uppstå när som helst på dygnet. Även om det är vanligt att må illa på morgonen.

Illamåendet är ofta ett symtom som kommer tidigt i graviditeten och vissa känner sig illamående innan de ens vet om sin graviditet.

Gynpodden avsnitt 120 - Graviditetsillamående

Lyssna här

Vad du kan göra själv för att lindra besvären

Illamående kan triggas av andra besvär eller situationer, om du är trött, stressad eller fått i dig för lite vätska kan illamåendet förvärras. Även vissa lukter kan trigga illamående. 

För vissa kvinnor blir illamåendet så pass illa att de mår konstant illa och kräks flera gånger per dag vilket kan innebära svårigheter att sköta sitt vardagliga liv. I dessa fall kan behandling med läkemedel och sjukskrivning bli aktuell. Men i många fall kan egenvård vara till stor hjälp. 

Våra tips som du kan prova själv
  • Äta små mål mat med tätare intervaller, gärna varannan till var tredje timme. Ofta är illamåendet uttalat på morgonen just för att man inte har ätit på länge och blodsockernivåerna är låga.

  • Frisk luft kan hjälpa mot illamående så att vädra eller ta en kort promenad kan ge lindring.

  • Vila, att varva ner och vila kan lindra besvär på samma sätt som att överanstränga sig kan trigga besvären.

  • Undvik stress som är en utlösande faktor för flera graviditetsbesvär och så även för illamående. Om du upplever att du är stressad, försök att se över din vardag, kan du bli avlastad på något sätt som gör att din mängd stress skulle minska?

  • Lätt fysisk aktivitet, att röra på sig hjälper mot illamående. Trots att det kanske känns som det sista man vill när man är illamående och trött så försök att ta dig ut på den där promenaden eller liknande, det kan göra stor skillnad.

  • Se till att få i dig tillräckligt med vätska. Om man mår illa och kräks finns en risk för att man blir uttorkad vilket i sig förvärrar illamående, försök att dricka under dagen så att du håller en bra vätskebalans. 

  • Undvik stark eller stekt mat. Starkt kryddad eller stekt mat är mer svårsmält och kan förvärra illamåendet, välj kall eller kokt mat som är lättare att smälta. 

  • Ät eller drick något innan du stiger upp ur sängen på morgonen. Som vi sa tidigare triggas illamående av låga blodsockernivåer och de är oftast som lägst när vi vaknar. Prova att äta något lätt innan du stiger upp och strax innan du går och lägger dig. 

B-vitamin och ingefära

Det finns visst vetenskapligt stöd för att vitamin B6 kan hjälpa mot illamående under graviditeten. Det verkar ha mindre effekt mot kräkningar men kan ta udden av ett illamående.

På apoteket finns vitamin B6 i tablettform som receptfritt kosttillskott. Det anses vara säkert att prova och den vanliga rekommenderade dosen är 10-25 mg, tre gånger per dag. Rådgör gärna med din barnmorska eller läkare innan du börjar med kosttillskott under graviditeten.

Även ingefära verkar ha en mildrande effekt på illamående men i flera länder rekommenderas gravida att undvika ingefära på grund av en ökad risk för missfall. I Sverige utreder Livsmedelsverket huruvida man ska införa liknande rekommendationer och rekommenderar istället "normala mängder”. Upp till ett gram ingefära om dagen anses vara säkert och inte medföra någon ökad risk för missfall.

Läkemedel

På apoteket finns åksjuketabletter att köpa receptfritt, dessa är helt säkra att prova och kan ha god effekt. 

Om varken egenvård eller receptfria behandlingar hjälper kan annan form av behandling med läkemedel som kräver recept bli aktuellt.

Extrem form av graviditetsillamående, hyperemesis gravidarum

Hyperemesis eller hyperemesis gravidarum är den svåraste formen av graviditetsillamående och kräkningar. Det drabbar mellan 0,3- 3% av gravida kvinnor och innebär ett konstant illamående samt kräkningar flertalet gånger per dag. Tillståndet är extremt påfrestande och orsakar olika typer av besvär för kvinnan, bland annat viktminskning och uttorkning. 

Typiskt för hyperemesis är att illamåendet börjar tidigt i graviditeten, oftast i graviditetsvecka 4-6. Kräkningar kan förekomma upp till tiotals gånger om dagen. Illamåendet kan fortsätta under hela graviditeten och leda till andra besvär, såsom brist på näringsämnen, magsår och sår i matstrupen. Det här kan innebära att den gravida behöver läggas in på sjukhus i perioder för att få i sig vätska samt näring via dropp.

Det är viktigt att komma ihåg att alla upplevelser av illamående och graviditet är individuella.

Oavsett vilken form av illamående du upplever kan det vara påfrestande och ibland känns det som att inget hjälper eller att det aldrig kommer att gå över. Känslor som “är jag verkligen såhär svag?” eller “kommer jag inte att kunna njuta av min graviditet?” är inte ovanliga. Det är viktigt att komma ihåg att alla upplevelser av illamående och graviditet är individuella och det går inte att jämföra sig med någon annan samt att det kommer att gå över, du kommer inte att må så här för alltid.

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Karin Willstrand Gynpodden

Lär dig mer om kvinnokroppen i vår podd - gynpodden

Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.