
PCOS är en förkortning på polycystisk ovariesyndrom. Det kommer från att man på äggstockarna ser många (poly) små omogna äggblåsor (cystor). Det är en av de vanligaste orsakerna till oregelbunden mens hos kvinnor i fertil ålder.
Det är viktigt att förstå skillnaden mellan PCO och PCOS. PCO står för polycystiska ovarier och betyder ordagrant att du har många (poly) äggblåsor på dina äggstockar (ovarier). Detta går att upptäcka med ultraljud som då visar ett så kallat pärlband av äggblåsor. Ungefär en tredjedel av alla kvinnor har äggstockar som ser ut så här, och i många fall är det inget att oroa sig över. Du kan temporärt ha polycystiska äggstockar och dina äggstockars utseende kan variera över tiden.
PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, är däremot en hormonell rubbning som ger en rad andra symtom utöver de polycystiska äggstockarna. PCOS kan inte diagnostiseras enbart med ultraljud.
Kvinnor med PCOS har således inte brist på ägg (snarare tvärtom!).
PCOS beror på att äggstockarna tillverkar för mycket av könshormonet testosteron. Det leder till att äggen inte ”mognar” tillräckligt för att ägglossning ska ske. Kvinnor med PCOS har således inte brist på ägg (snarare tvärtom!) utan det är mognaden/ägglossningen som uteblir.
För att förstå orsakerna är det intressant att djupdyka i två områden - överskott av androgener ("manliga könshormon") och så kallad insulinresistens (minskad känslighet för insulin). Båda dessa tillstånd är vanliga när du har PCOS och det är dessa som ligger bakom de olika symtom som PCOS ger.
I en normalt fungerande menscykel producerar den växande follikeln (äggblåsan) androgener som sedan ska omvandlas till östrogen. För att hjärnan ska klara av att driva igenom en ägglossning med hjälp av hormonet LH krävs en östrogentopp. Men vid PCOS kan man säga att äggblåsorna går på tomgång. Hjärnan försöker trots det få till ägglossningen och fortsätter utsöndra LH, vilket gör att dina LH-värden blir förhöjda mycket längre än normalt. Om du har PCOS kommer därför inte ägglossningstester (som letar efter en LH-topp) att vara tillförlitliga.
De ständigt förhöjda LH-värdena leder till en ökad produktion av androgener som testosteron. Dessutom minskar leverns produktion av sexualhormonbindande globulin (SHBG), och detta leder till höga koncentrationer av fritt testosteron i blodet och det ger symtom som manlig behåring och akne.
Insulinresistens innebär att du inte kan tillgodogöra dig insulin vilket gör att du får en ökad insulinproduktion. Detta tillstånd stimulerar också androgenproduktionen i dina äggstockar och hämmar SHBG-produktionen. Den förhöjda androgenproduktionen och insulinresistensen påverkar varandra, där insulinresistensen framkallar ökad androgenproduktion och ökad androgenproduktion bidrar till insulinresistens.
Man uppskattar att så många som 10-15% av alla kvinnor har PCOS. Det är svårt att sätta en mer exakt siffra då många har PCOS utan att veta om det, exempelvis för att man står på en hormonell behandling som p-piller eller hormonspiral.
PCOS är en diagnos, en hormonell rubbning – inte en sjukdom. PCOS är delvis ärftligt, men också miljöfaktorer påverkar – framför allt övervikt/fetma. Ca 50% av kvinnorna som diagnostiseras är överviktiga. Ofta är det svårare att bli gravid, på grund av gles eller utebliven ägglossning.
Trots att PCOS är relativt vanligt finns det mycket kvar att lära genom forskning, och det finns en brist på kunskap både hos kvinnor själva och inom vården. Rapporter visar att drabbade kvinnor kan behöva vänta upp till två år innan en diagnos ställs och att de ofta varit tvungna att träffa tre eller fler läkare innan någon kunnat ställa diagnosen. Att vara en påläst patient kan därför vara väldigt bra när det gäller PCOS!
Typiska symtom för PCOS är:
Oregelbunden mens
Fertilitetsproblem
Ökad behåring (främst i ansiktet, på bröstet, ryggen eller låren)
Ökat BMI och bukfetma
Svårigheter att gå ner i vikt
Akne
Håravfall eller tunnare hår på huvudet
Man behöver inte uppleva alla symptom och vissa kvinnor har inga symtom alls.
PCOS är inte ett enkelt tillstånd - symtomen kan se olika ut från person till person och även över tid. Ofta börjar symtomen att visa sig i samband med att du går in i puberteten och för många minskar symtomen faktiskt med åldern. Din livsstil och eventuell viktuppgång kan också påverka graden av symtom.
Kvinnor med PCOS har, till följd av den anabola effekten som testosteron ger, en ökad fysisk prestationsförmåga och bygger lättare upp muskulatur och skelett, vilket är en fördel till exempel vid idrottsaktiviteter. Man kan också behålla sin fertilitet längre upp i åldern och faktum är faktiskt att ägglossning kan komma igång regelbundet och således blir mensen mer regelbunden på sikt.
Kvinnor med PCOS löper ökad risk att utveckla följdsjukdomar kopplade till det metabola syndromet det vill säga hjärt-kärlsjukdom, typ 2 diabetes och högt blodtryck. Dessa risker är starkt korrelerade till övervikt, men lite ökad risk för insulinresistens (alltså risk för typ 2 diabetes) föreligger även hos normalviktiga kvinnor med PCOS.
Obehandlad PCOS kan i det långa loppet leda till en ökad risk för allvarliga sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar som högt blodtryck och hjärtinfarkt, och även livmodercancer.
Men det finns hjälp att få, med hjälp av läkemedel som hjälper till att få ägglossning, blir kvinnor med PCOS gravida i samma utsträckning som kvinnor utan diagnosen.
Eftersom PCOS påverkar ägglossningen kan det vara svårare att bli gravid. Faktum är att PCOS är en av de allra vanligaste orsakerna till fertilitetsproblem. Men det finns hjälp att få, med hjälp av läkemedel som hjälper till att få ägglossning, blir kvinnor med PCOS gravida i samma utsträckning som kvinnor utan diagnosen.
Anledningen till att PCOS kan göra det svårare för dig att bli gravid är att din ägglossning påverkas, du ägglossar antingen väldigt sällan eller inte alls (och får därmed mens sällan eller aldrig). Ägglossning krävs för att du ska kunna bli gravid och om du ägglossar väldigt oregelbundet kan det bli svårt att identifiera dina fertila dagar som ju dessutom kommer mer sällan om du har PCOS.
Det är alltså absolut inte omöjligt för kvinnor med PCOS att bli gravida, men det kan ta längre tid och ofta krävs hjälp.
Om PCOS är den enda anledningen till dina svårigheter att bli gravid beror det mest troligt på att du har oregelbunden eller utebliven ägglossning. Du kan då få medicinsk hjälp i form av ägglossningsstimulering som kan göras med till exempel Letrozol®, men om det inte ger resultat kan det bli aktuellt för dig/er med en IVF-behandling.
Det är fantastiskt att det finns hjälp att få, men det är också viktigt att veta att fertilitetsbehandlingar kan vara väldigt krävande. Om du med hjälp av din läkare har identifierat att du har PCOS, kan det vara värt att först försöka förebygga symtomen och stabilisera din cykel innan du/ni aktivt planerar att bli gravida.
Gynpodden avsnitt 11 - PCOS
Lyssna här
Får du färre än fyra menstruationer per år (och inte står på hormonellt läkemedel som till exempel p-piller), då bör du söka hjälp. Oavsett anledning så är det bra att få reda på orsaken till mensrubbningen. Har man allt för glesa menstruationer kan det på lång sikt leda till cellförändringar i livmodern. Genom ultraljud kan man undersöka äggstockarna för att se om du har äggblåsor som inte mognat. Du kan också lämna ett blodprov för att mäta hormonnivåerna i blodet. Kvinnor med PCOS har som bekant högre nivåer av manliga könshormoner.
Det är viktigt att veta att PCOS inte kan diagnostiseras enbart med ultraljud, din läkare måste också undersöka dina hormonnivåer och ta hänsyn till dina symtom. Förutom att testa testosteronhalten i blodet kan ditt AMH-värdet vara intressant att titta närmare på. Vid PCOS är ditt AMH-värde ofta högt eftersom det är de "omogna" folliklarna på dina äggstockar som utsöndrar hormonet AMH och dessa har du, om du har PCOS, många av.
För att få diagnosen PCOS måste du ha en kombination av olika symtom. Ett antal olika experter enades för några år sedan om de kriterier som ska användas vid diagnostisering - de går under namnet "Rotterdam-kriterierna".
Du måste uppfylla minst två av de tre följande kriterierna:
Ett ultraljud visar att du har polycystiska äggstockar, alltså flera än 12 äggblåsor vid varje äggstock.
Du har en oregelbunden (gles) eller frånvarande ägglossning, vilket visar sig genom oregelbunden och lång menscykel (längre än 35 dagar).
Ett blodprov visar förhöjda halter av totalt eller fritt testosteron. Och/eller du har symtom på höga halter av testosteron, till exempel manlig hårväxt eller akne.
Eftersom du enligt Rotterdam-kriterierna enbart behöver uppfylla två av tre kriterier för att få diagnosen PCOS kan det förvirrande nog betyda att du kan få diagnosen även om du inte har polycystiska äggstockar. Det i sig är ju en bra anledning till att man borde byta namn på denna åkomma!
Kvinnor med PCOS och särskilt unga tjejer med PCOS, kan drabbas av depression och ångest. Övervikt, kroppsbehåring, oro att inte få barn är faktorer som kan spela in här. Berätta gärna om du känner dig nedstämd för din gynekolog eller en annan läkare.
Gynpodden avsnitt 73 - PCOS, kost & livsstilsfaktorer
Lyssna här
Att gå ner i vikt om du är överviktig är en av de viktigaste faktorerna. Tyvärr kan det vara svårt på grund av den anabola effekten av manligt könshormon. Det som är bra är att även en liten viktnedgång kan påverka hormonbalansen och menstruationen positivt. Att äta nyttig och hälsosam mat och framför allt träning är därför superviktigt. Det förbättrar insulinkänsligheten och då är det lättare att vända spiralen och gå ner i vikt.
Om du är överviktig kan en viktnedgång (även så lite som 5-10% av din vikt) förbättra din hormonbalans, och efter hand kan detta bidra till en mer regelbunden menscykel vilket också ger ökade chanser till graviditet. En hälsosam vikt kan också dämpa symtom som besvärlig behåring eller akne, och minskar dessutom risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är inte alltid lätt att gå ner i vikt, särskilt inte vid insulinresistens, och det kan därför vara bra att söka professionell hjälp.
Även om du är normalviktig är regelbunden fysisk aktivitet bra, framförallt styrketräning som ökar din muskelmassa och förbättrar din insulinkänslighet och din hormonbalans. Att äta en näringsrik och balanserad kost är också viktigt eftersom du med hjälp av kosten kan stabilisera ditt blodsocker.
I vissa fall används även diabetesmedicinen Metformin för att få bukt med insulinresistens.
Medicinskt kan man behandla med p-piller, gärna kombinerade p-piller som innehåller östrogen och syntetiskt gulkroppshormon. Dels reglerar de mensen, och de ger skydd mot cellförändringar i livmodern. Sedan minskar också östrogenet de manliga könshormonerna och på så sätt minskar kroppsbehåring och akne över tid. Här måste man ha lite tålamod. Även hormonspiral skyddar mot cellförändringar.
Vid oregelbunden ägglossning och graviditetsönskan kan man ge ett läkemedel som gör att du får ägglossning. Detta görs vanligen via IVF-klinik. Bra att veta, om du har PCOS behöver du inte försöka bli gravid i ett år innan du får hjälp betald via regionen!
I vissa regioner kan man även få hjälp att ta bort oönskad hårväxt, med laser eller epilering.
Artikeln är skriven av:
Gynekolog och förlossningsläkare
Vill du ha hjälp av Elin, eller någon annan av våra specialister?
Ladda ner appen för att boka din tid
Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.
Till hela vårt artikelarkiv
Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.