This an image of a gauge meter

Varierande lust under cykeln

Vår lust förändras beroende på var vi befinner oss i menstruationscykeln, vilket många av oss nog kan känna igen även om vi inte exakt kan sätta fingret på hur dom olika perioderna fungerar eller ser ut.

Vår sexuella lust varierar med vårt mående, ibland på mer förutsägbara sätt än andra. Det är inte en frikopplad enhet från oss, utan påverkas av perioder av hög stress, att vår partner inte mår bra eller att vi sover dåligt mm. 

Sex handlar om kontakt. Kontakt med oss själva, med vår livskraft och med andra. Att förstå sin sexualitet och sin lust är ett livslångt lärande och ett fantastiskt utvecklingsområde där vi alltid kan lära oss mer, om oss själva och i mötet med andra. Många saker, inklusive sexuella möten och kontakt är inramat utifrån ett manligt perspektiv. En god sexuell hälsa för kvinnor, riskerar att ta utgångspunkt i vad en manlig sexpartner hade uppskattat och därför behöver vi lära oss och förstå hur vi inifrån vet vad vi längtar efter och vill ha.

Kvinnor och män svarar olika på sexuell kontakt. Vårt reproduktionssystem och sexuella organ är tätt sammanflätade med vår menstruationscykel, eftersom graviditet och fortplantning är själva syftet med vår cykel. Det är ett helt fantastiskt väl utvecklat och designat system, där muskler, nerver, energi, neurokemi och annat, samspelar för att fungera i harmoni.  Sex kan vara ett integrerande av alla fyra sätt av vårt varande; vår kropp, vårt sinne, vårt hjärta och vår själ. Utan en balans hos oss själva, och respekt för var vi befinner oss i vår cykel, blir det svårt med helhjärtade upplevelser. 

Kvinnans lust, är den kopplad till hennes cykel?

Våra cykler har en emotionell och en erotisk rytm, inbyggd i oss, som hör ihop med universella reproduktiva impulser och fungerar på samma sätt – oavsett om vi önskar oss en graviditet eller ej . 

Första veckan

Den veckan då vi blöder så vet vi att inget nytt liv har skapats. Det här en tid för att släppa taget, och mångas energi är tyst, insiktsfull, intonad. Vissa kvinnor upplever i den här delen av cykeln sorgsenhet och en längtan efter mer trygghet. Det här är en god tidpunkt för att hitta mer utrymme för dig själv eller vara i gemenskap där du får bara vara.

Andra veckan

Vecka två, går vi in i en tid av optimism. Vår vitalitet och våra energinivåer ökar, precis som vår sexlust. Vi fäster blicken mer på det som sker utanför oss. Kanske längtar du efter en speciell gnista av energi; intuitivt, eftersom ägglossningen kommer närmare. Vi är som mest sociala, extroverta och utåtriktade under den här tiden. Många upplever att det är enklare att bli våt under denna tid än i andra tider i cykeln.

Tredje veckan

Vecka tre, när ägglossningen sker. Allting når sin topp och om ägget förblir obefruktad passerar det. Energin som vi byggt upp, går ner igen och rör sig inåt, mot oss. Här kan det kännas ”svajigt” mellan våran upplevelse av vår vitalitet och våran libido.

Fjärde veckan

Fjärde veckan fortsätter energin sjunka. Våra visioner och tankar vänds inåt istället för utåt, vilket kan ge oss andra perspektiv på våra val. Saker i våra relationer som skaver kan bli tydligare för oss här. Vi kan känna oss dränerade, ganska ointresserade av sex och uppleva oss nedstämda och sköra. Ge dig själv mycket självkärlek och tid, och se till att din omgivning innehåller så lite stress som möjligt.

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Helena Kopp Kallner Gynpodden Hormonella preventivmedel

Lär dig mer om kvinnokroppen i vår podd - gynpodden

Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.