
Depression och olika former av ångest är vanliga psykiska tillstånd som kan ha betydande inverkan på vår sexualitet och våra relationer. Genom att förstå hur dessa tillstånd påverkar oss och våra partners kan vi bättre hantera utmaningarna de medför.
Depression drabbar nästan en tredjedel av alla kvinnor och närmare en fjärdedel av alla män under livet. När en person lider av depression påverkas ofta förmågan att känna sexuell längtan, lust och njutning, eftersom depressionen typiskt medför ett minskat intresse för aktiviteter som tidigare väckt glädje och engagemang.
Vid depression kan även små krav eller förväntningar kring sexuell interaktion eller närhet kännas överväldigande. Dessutom kan antidepressiv medicin påverka sexlusten samt förmågan att lubricera och känna upphetsning.
Ångest kan påverka sex på olika sätt. Det kan både orsaka sexuella problem från början och göra att problemen fortsätter. De olika typerna av ångest gör att det blir svårt med sex på olika sätt.
Social ångest medför ofta rädsla för att bli bedömd av andra, vilket påverkar hur relationer och sexuella interaktioner utvecklas.
Panikångest kan leda till undvikande av vissa platser, vilket begränsar möjligheterna att träffa potentiella partners. När sexuella interaktioner och möten undviks blir konsekvensen helt enkelt en brist på (positiva) sexuella upplevelser.
Generell ångest innebär ofta oro kring att inte kunna kontrollera framtida händelser. Detta behov av kontroll kan inverka negativt på kvaliteten i sexuella möten, både på kort och lång sikt.
Gynpodden avsnitt 21 - Sexlust & närhet (del 2)
Lyssna här
När en partner lider av depression eller ångest påverkas även den andra partnern emotionellt och sexuellt. Detta beror på att den drabbade partnerns förmåga till interaktion och intimitet förändras, vilket i sin tur kan ha negativa konsekvenser för relationen som helhet.
Det är viktigt att kunna identifiera vad som är grundorsaken till problemen och vad som är konsekvenserna, för att kunna erbjuda rätt form av stöd. Oavsett om det är du eller din partner som har depressiva eller ångestrelaterade besvär, kommer ert sexliv att påverkas.
Öppen kommunikation är avgörande. Tala med varandra om era behov, längtan och utmaningar. Ibland kan professionellt stöd vara värdefullt för att undersöka hur just er relation påverkas och vilka förändringar som kan vara hjälpsamma för er båda.
Kom ihåg att nedstämdhet är en naturlig del av livet, men när den utvecklas till depression eller när ångest börjar påverka vardagen negativt, finns hjälp att få. Genom att adressera de psykiska utmaningarna kan även det sexuella välbefinnandet och relationens kvalitet förbättras.
Artikeln är skriven av:
Barnmorska
Vill du ha hjälp av någon av våra specialister?
Ladda ner appen för att boka din tid
Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.
Till hela vårt artikelarkiv
Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.