Illustration smarta beige

Smärta vid sex efter cancerbehandling

Ett ämne som det talas för lite om är kvinnors sexuella upplevelser efter genomgången cancerbehandling. Den sexuella funktionen påverkas på olika sätt, innan, under och efter en cancerdiagnos och dess behandling.

Det kan vara på ett uppenbart sätt om cancern är belägen i bäckenet vid till exempel vulva- och vaginalcancer, analcancer och cervixcancer. Men även behandling av annan cancer kan påverka funktionen och sexlivet.

Ingen av dessa metoder är fri från biverkningar och många kvinnor avkrävs på svåra beslut kring sin hälsa och sitt fungerande.

Det finns olika behandlingsmöjligheter när man behöver behandlas för cancer tex kirurgi, strålbehandling och systemisk behandling (cytostatika). Många är i behov av en kombination av olika behandlingsmetoder. Ingen av dessa metoder är fri från biverkningar och många kvinnor avkrävs på svåra beslut kring sin hälsa och sitt fungerande. Det är tex känt att strålbehandling mot vaginan ger en nedsatt förmåga till lubrikation som i sin tur kan ge sexuell dysfunktion som följd, men också att biverkningar av cytostatikabehandling kan vara svårigheter att få orgasm och nedsatt sexuell lust. 

Något som är mindre känt att att viss cytostatika som används används vid till exempel bröstcancer kan ge neuropati. Neuropati innebär att man får en påverkan på känsel- och muskelnerver, så som domningar, smärta, obehag och känselnedsättning. Idag finns det studier som visar att neuropati orsakad av cytostatikabehandling kan var en orsak till vulvodyni (smärta i underlivet) men dessvärre är denna koppling inte lika undersökt som den neuropati som drabbar händer och fötter hos den som genomgått behandling.

Många känner sig bestulna på sin kvinnlighet, sin rätt att få äga förståelsen för sin kropp och vissa känner sig lurade av sjukvården för att man ej fått denna information tidigare.

Denna typ av kunskapsluckor skapar ett enormt lidande för kvinnan, enskilt men även för kvinnan och dess partner i en relation. Många känner sig bestulna på sin kvinnlighet, sin rätt att få äga förståelsen för sin kropp och vissa känner sig lurade av sjukvården för att man ej fått denna information tidigare. 

Oavsett om det är smärta efter en behandling av bröstcancer eller annan typ av behandling som genomgåtts så finns det något skamligt över att prata om detta. Vissa känner kanske att de ska bara ska vara tacksamma att de överlevt och att detta är smällen man får ta för det.

För de kvinnor som redan känner skam kring sin kropp, sitt utseende eller sitt fungerande är det ett stort steg att våga sätta ord på oro, rädsla och funderingar kring ny smärta i underlivet. 

Prata med din gynekolog eller läkare och titta tillsammans på biverkningarna av medicineringen som du fått. Och boka gärna ett besök hos vår sexolog för att prata om intimitet till dig själv och andra, om hur dina relationer påverkas och om de skamkänslor som väcks kring detta ämne.

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Karin Willstrand Gynpodden

Lär dig mer om kvinnokroppen i vår podd - gynpodden

Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.