Illustration närhet

Sexlust

Att känna lust i en relation kan variera över tid och anledningen till att vi känner lust eller avsaknad av lust kan ha flera orsaker. Men vad är lust och kan man göra något för att känna mer lust?

Hög lust, låg lust, normal lust?

Ett av de vanligaste problemen som par upplever i sin relation när det kommer till sexualitet och intimitet är olika nivåer av lust. För vissa är det en stor förändring mellan hur det var i fasen som nyförälskade när man kunde ägna många timmar åt att utforska varandra, mot hur det har blivit längre in i relationen. Hos andra har aldrig den där djupa längtan efter symbios och sammanflätning funnits med från början. Det senare kan väcka orostankar som rör den egna personen, som: ”Är jag normal?” och det första kan väcka stress kring relationen: ”Kommer det här att hålla?” ”Varför är vi inte lyckliga som alla andra?”.

Sexlivet och därmed också sexlusten, ses ofta som det ”kitt” som ska få en relation att hålla långsiktigt. Det är ett väldigt stort ansvar att ta och blir direkt en fråga om hur vi fungerar som enskilda individer. 

"Hur kan vi bli kåta när vi ”borde”, ”måste”, ”ska” vara och ha det på ett visst sätt?"

Lusten kan bidra till njutning, passion och längtan som vi uttrycker på olika sätt genom livet. Vår sexuella lust spänner över relationen till oss själva och till andra, samt att den spänner över vårt psykiska och fysiska fält. En god sexuell hälsa hör ihop med lust och njutning och att kunna ta reda på hur ens egen lustcirkel ser ut kan skapa mer förståelse. Både för vad som bjuder in, till vad som bromsar upp, en sensuell eller sexuell upplevelse. Ibland, när vi har mer närvarande stress i våra liv, kan det räcka med något väldigt litet för att få oss att ”komma ur stämning”. Kanske kommer vi inte ens i stämning från första början. En god sexuell hälsa, hör ihop med våra grundläggande mänskliga rättigheter och är mycket mer än bara frånvaron av problem.

Vad behöver du för att påbörja din resa mot en bättre sexuell hälsa?

Gynpodden avsnitt 22 - Sexlust och närhet del 2

Lyssna här

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Josephine Appelqvist Anna Sander Gynpodden